Last news in Fakti

23 Февруари, 2024 10:10 816 0

Футболист на Левски пред специален мач

  • левски-
  • арда-
  • футбол-
  • марин петков

Той ще запише мач №100 с екипа на клуба за първенство

Футболист на Левски пред специален мач - 1

Утрешният сблъсък на Левски срещу Арда ще е специален за един от младите играчи на "сините" - Марин Петков. Той ще запише мач №100 с екипа на клуба за първенство.

Разбира се, самото постижение като такова не е нещо невиждано. Напротив - до момента са го правили 80 футболисти в историята на клуба. При Марин Петков обаче има още две обстоятелства, които го правят уникален.

Ако той запише и минута игра срещу кърджалии, влизането му в "Клуб 100" ще се случи на възраст от 20 години и 145 дни. А досега няма друг футболист, който на толкова ранна възраст да е достигал до 100 шампионатни срещи за "сините". От споменатите 80 играчи, добрали се до тази бройка, най-много срещи на възрастта на Марин е записал легендата Георги Соколов. В края на 1962 г. Соколето е имал зад гърба си вече 72 шампионатни мача със синия екип. Както е видно, те са далеч по-малко от тези на крилото в настоящия състав на "сините".

Още по-интересното е, че Петков е играчът с най-много мачове за клуба от целия настоящ състав на Левски. И това също е безпрецедентна ситуация - най-опитният да е на 20 години. Дори и 35-годишният Николай Михайлов има по-малко мачове за Левски. Синът на Борислав Михайлов има 90 срещи във всички турнири, като тук Петков го бие с 28, тъй като е със 118 мача. Ако говорим само за първенство, срещу 99-те мача на Марин, вратарят противопоставя своите 80.

Марин Петков дебютира за Левски на 10 ноември 2019 година в мача с Ботев (Пловдив) (1:0), когато влезе в последната минута като резерва. Над половината му двубои за първенство са включвания от пейката - 57. 11 пъти е престоявал на терена във всичките 90 минути, а още 31 срещи е започвал като титуляр, но е бил заменян в хода на мача. Първият си гол вкара в среща от плейофите на сезон 2020/21 срещу Царско село, в който "сините" победиха с 2:0, а той бе избран за играч на мача.

Активът му в досегашните 99 участия възлиза на 13 гола и 6 асистенции. В първенството е излизал срещу 19 отбора, като е вкарал голове на малко под половината от тях - 9.

Най-много се е разписвал срещу Пирин (Бл) - 3 пъти, следват Славия и Локо (Сф), срещу които има по 2 попадения. Като най-ценен можем да определим втория му гол. Той бе срещу Ботев (Пд) в Коматево през 2021 година и донесе успех с 1:0. За Купата на България звездният му миг бе победният гол от дузпа срещу Лудогорец в Разград. Той бе отбелязан в 11-тата минута на добавеното време и донесе триумфа с 3:2 в първия полуфинал през 2022 г.

В началото на настоящия сезон футболистът имаше и страхотна изява в Европа, вкарвайки победен гол на Шкупи в 10-ата минута на добавеното време. Това бе първи гол на българин в домакински мач в Европа от 2012 година насам. Тогава друго крило - Симеон Райков се разписа за успех с 1:0 над Сараево.

Марин Петков се разписа в 99-ия си мач в предишния кръг, като вкара важен гол за успеха с 2:1 срещу Пирин. Остава да видим дали ще ознаменува с гол и юбилейния си шампионатен двубой под номер 100, информира "Мач Телеграф".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА