Last news in Fakti

14 Януари, 2014 17:52 12 613 0

Как Кристиано Роналдо стана перфектният футболист

  • кристиано роналдо-
  • златна топка-
  • реал мадрид

Втората

Как Кристиано Роналдо стана перфектният футболист - 1
Снимки: БТА

След 4 години чакане в подножието на върха и след перфектната 2013 г., Кристиано Роналдо най-сетне спечели втората златна топка в кариерата си. По този случай и футболният анализатор на Би Би Си Алек Фен представя на читателите статия, проследяваща житейския и спортен път, отвел португалеца до короната на най-добър играч в Европа.

Когато 18-годишният португалски тинейджър със странна прическа влиза за пръв път в тренировъчния комплекс на Манчестър Юнайтед - Карингтън, той започва своя път към славата във фитнес салона. Там сред океана от гирички, сърдечно-съдови уреди и медицински топки, той вижда пътя към славата.  Роналдо е свидетел на една култура на успех и тренира с група от победители, имащи не по-малка жажда за себедоказване. По време на тренировъчния процес той извлича всяка една частица от потенциала, с който собственият му талант го е дарил.

Неговите бързина и умения биват забелязани по време на приятелски мач между родния му клуб Спортинг Лисабон и Манчестър Юнайтед през 2003 г. Страхотното му представяне на стадион Жозе Алваладе му дава шансът да премине при „червените дяволи“ за сумата от 12.24 млн. паунда, само ден след мача.

В Манчестър Кристиано попада под крилото на кондиционния треньoр в клуба- Майк Клег.
Под неговите наставления той започва да се превръща не само в най-добрият футболист в света, но и атлет без алтернатива в модерната игра.

Пред Би Би Си спорт Клег заявява: „Той беше много живо момче. Карлос Кейрош бе в основата на привличането му в Юнайтед, но Алкес Фъргюсан свърши по-голямата работа в преговорите. Когато дойде той бе наистина мотивиран. Карлос и Фъргюсан харесваха много това у него, но аз не осъзнавах колко точно мотивиран е, преди да говоря лично с него в Карлингтън. Роналдо бе природен талант, нешлифован диамант. Той прекарваше хиляди часове, за да се усъвършенства и да се превърне в перфектния  футболист. Видях това и в други играчи, които дойдоха с талант. Такива бяха Нани и Андерсон, които пристигнаха в клуба през 2007 г., на възраст, подобна на тази на Кристиано, но разликата бе астрономична. Разликата бе в разбирането и знанието за това как да станеш най-добрия. Роналдо бе над всички останали.“

Използването на програма, базирана на резистентността било нещо нечувано, преди Клег да поеме Карингтън. Футболната революция на играта, доминирана от атлетизма, била само началото. Програмата е въведена за да се подобри функционалността и силата сред футболистите в отбора.  Играчите са подложени на тежка серия от физически упражнения във фитнеса,  заставаща в основата на тяхното превръщане в топ футболисти.

Раян Гигс- човекът, който Клег описва като най-широко отворения ум към нови тренировъчни методи, Рой Кийн, който практикува бокс докато лекува тежка травма на коляното си и Поул Скоулс стават водещите членове на фитнес културата, формирана след като тима печели златния требъл през 1999 г.

Роналдо е много-добър наблюдател и няма търпение да стане част от т.нар. „фитнес клуб“, замествайки вече напусналия отбора Дейвид Бекъм. Португалецът е затруднен от ограничения си английски и сравнително крехката си физика, но въпреки това не губи време, и бързо извайва  тялото, което има днес.

Неговата физическа еволюция съчетава всички аспекти на спортните постижения. Той подобрява спринта си и шлифова суровите генетични  данни, които природата му е дала.  Практикува силови упражнения, тотално изтощаващи тялото, изпълнявани в изключително бързо темпо. Така и придобива физиката, красяща днес кориците на списанията и рекламните билбордове.

Майк Клег заявява: „ Физически, мога да кажа, че той е перфектният  екземпляр. От неговата височина до естествения вид на тялото. Мускулната структура, количеството на мазнини в организма, капацитетът на издръжливост, гъвкавост, сила и мощ- всичко е в перфектен баланс. Той искаше да бъде специален и за това учеше всичко възможно за това, как да стане специален. Ронадло реши да спазва режим всеки ден, всяка седмица, всяка година, докато не стана по-добър от колкото някой е способен да си помисли.“

Изглежда странно, но в първите си години на „Театъра на мечтите“, Кристиано изпитва сериозни съмнения относно това, дали ще успее да  оправдае гласуваното му доверие. Неговата склонност към егоизъм в определени ситуации и навика му да пада прекалено театрално в протегнатите крака на противниковите защитници му навличаха гневът на съотборниците. Всеки сезон Алекс Фъргюсан му възлага определен брой голове за вкарване. През първите си два сезона обаче той така и не достига заложените преди това 10 и 15 гола.

Той обаче не се предава и тренира дори повече. След края на всеки мач, докато съотборниците му са под душовете, той тренира във фитнеса. Инвестира в себе си и си купува къща с басейн, предназначена да улесни неговото физическо възстановяване. Той наема и личен готвач, който да се грижи за специално изготвената му диета.

Според Клег всяка грешка, която той е допускал в даден мач е компенсирал с часове и часове тренировки, за да е сигурен, че няма да я повтори отново. Веднъж щом даден играч опита нещо и то не се получи, той не го опитва отново. Просто го е страх от него. Роналдо обаче опитва и опитва докато не го направи. Двамата работят върху   бързината, силата и реакциите му. Разработват всичко, от което има нужда на терена. Дори Клег  пътува до Монреал за да разгледам специални устройства, които да улеснят възстановяването му.

Целият този труд се отплаща и между 2007 и 2009 г. португалецът печели с Манчестър Юнайтед три поредни титли на Англия.  Признат е за най-добър футболист на ФИФА през 2008 г., когато с отбора си печели Шампионската Лига, вкарва гол на финала, а сезона в Англия завършва с феноменалните 31 гола. Тогава взима и толкова ценната си първа „златна топка“.

Майк Клег продължава разказа си.

„Веднъж той ми каза: „Майк, тук вече постигнах всичко, време е да продължа нататък.“ Знаех, че е фен на Реал Мадрид и е готов да заиграе при тях.“

През лятото на 2009 г. Роналдо напуска „Олд Трафорд“ и преминава в мадридския колос за рекордната трансферна сума от 80 млн. паунда. В конкуренцията на великата Барселона на Меси, трофеите обаче идват доста по-трудно. За четирите години, които Кристиано прекара на „Сантияго Бернабео“ той спечели само една купа на Испания, една титла на Ла Лига и една суперкупа. Индивидуалното му представяне обаче продължава да е феноменално, надхвърлящи дори собствените му стандарти. През 2013 г. вече капитанът на португалския национален отбор, отбелязва 66 гола в 55 мача и е вече петият най-резултатен футболист в историята на клуба.

Сегашният шеф на Мидълзбро, който е работил с португалеца три години, като помощник-треньор на бившия треньор на тима Жозе Моуриньо-  Айтор Каранка, казва за него:

„Имах удоволствието да работя с Кристиано всеки ден. Той и Меси са безспорно двамата най-добри футболисти на света. Но ако се вгледате в броя на головете, които отбеляза през изминалата година, ще видите, че в момента той е най-добрият. Роналдо се доказва всеки ден. Ако видите статистиката му от преди няколко години, ще си кажете, че той няма как да стане по-добър от тогава. След това виждате статистиката му през тази година и разбирате, че всъщност може. Той винаги се себедоказва и за това е най-добрият.“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА