Last news in Fakti

13 Януари, 2014 21:02 1 695 2

Кристиано Роналдо спечели „Златната топка”

  • златната топка-
  • кристиано роналдо-
  • награда-
  • цюрих-
  • златан ибрахимович-
  • лионел меси-
  • франк рибери

Попадението на Златан Ибрахимович срещу Англия бе избрано за гол на годината

Кристиано Роналдо спечели „Златната топка” - 1
Снимка: БТА/ AP

Звездата на Реал (Мадрид) и португалския национален отбор Кристиано Роналдо спечели „Златната топка" за най-добър футболист на 2013 година на специална церемония в Цюрих. Наградата на ФИФА и „Франс футбол" е втора за играча, който през 2008 също вдигна трофея.

Роналдо изпрати може би най-силната година в своята кариера. В 52 мача за клубния и националния си отбор играчът вкара внушителните 62 гола, включително осем хеттрика, и за първи път от няколко години бе в позицията на фаворит за престижната награда, имайки предвид контузиите на Меси и неубедителната му форма.

Роналдо бе и последният играч, печелил „Златната топка”, преди четирите години на тотална доминация на нисичкия аржентинец. Португалецът се превърна в играча с най-много удари към противниковата врата от топ първенствата на Стария континент. Освен това 28-годишният португалец записа в сметката си и много асистенции, с което опроверга мита за егоизма си в предни позиции.

Роналдо блестеше и с екипа на португалския национален отбор. Той бе с основна заслуга тимът да отстрани Швеция на баражите и да се класира за световното първенство в Бразилия догодина, вкарвайки четири гола в два мача на скандинавците.

Футболистът на Реал (Мадрид) е и лидер при голмайсторите в настоящото издание на Шампионската лига с 9 попадения.

На церемонията в Цюрих бе избран и идеалният състав на ФИФА и асоциацията на професионалните футболисти FIFPro за 2013 година. За най-добър вратар бе определен стражът на Байерн (Мюнхен) Мануел Нойер. Даниел Алвеш (Барселона), Филип Лам (Байерн), Тиаго Силва (ПСЖ) и Серхио Рамос (Реал Мадрид) бяха избрани за най-добри защитници на отминалата 2013 година. В халфовата линия попаднаха Андрес Иниеста (Барселона), Шави (Барселона) и Франк Рибери (Байерн). За най-добри нападатели бяха избрани Лионел Меси (Барселона), Кристиано Роналдо (Реал Мадрид) и Златан Ибрахимович (ПСЖ).

Юп Хайнкес бе избран за най-добър треньор. „Тази награда означава много за мен. Тя е за всички в Байерн, за всички, които са работили с мен в клуба. Благодаря на всички, които ми помогнаха да изградя този успешен отбор", сподели Хайнкес, който изведе баварците до европейските връх през май.

Германката Надин Ангерер беше избрана за най-добра в женския футбол. Футболната федерация на Афганистан пък получи награда за феърплей. Пеле получи почетен трофей. Причината легендарният бразилец да вземе наградата чак сега е, че по негово време призът се е връчвал само на играчи от Европа.

Попадението на Златан Ибрахимович срещу Англия спечели наградата „Ференц Пушкаш" за най-красив гол на 2013 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Shmeker

    0 0 Отговор
    Еми дано се кротне ся
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    И какво ,да се правим на изненадани ли...