Last news in Fakti

5 Април, 2024 07:05 924 6

Нургюл Салимова започна с реми участието си на Турнира на претендентките

  • спорт

С черните фигури в първия кръг младата звезда на българския шахмат подели точката с украинка

Нургюл Салимова започна с реми участието си на Турнира на претендентките - 1
Снимка: БГНЕС

Нургюл Салимова започна с реми участието си на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.

С черните фигури в първия кръг младата звезда на българския шахмат подели точката с украинката Анна Музичук.

При първото си участие на подобно състезание 20-годишната Салимова избра да играе Руска партия, която бе контрирана с Атака Щайниц от страна на трикратната световна шампионка в съкратените контроли Музичук. Още в дебюта обаче стана ясно, че една от двете шахматистки трудно ще получи значимо игрово предимство и така след само 30 хода на дъската имаше топовен ендшпил. В него и двете имаха по топ и пет пешки, което не предположи никакво развитие на позицията.

Самото реми бе фиксирано на 40-ия ход.

Във втория кръг, който е в петък, Салимова ще играе с китайката Лей Тинцзие. Лей спечели предишното издание на Турнира на претендентките през 2022/23 година, но след това отстъпи на сънародничката си Цзю Вънцзюн в мача за световната титла.

Победителката от турнира в Торонто ще бъде новата съперничка на Цзю за световната титла в класическия шахмат при жените.

БТА


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор
    Самият дебют,който игра и дава малки шансоме за победа.при симетрична пешечна структура,трябва да се направи някаква по груба грешка за да има шансове за победа една от двете страни. за победа!Каро кан,който играеше преди и дава по голяма възможност за победа.Стилът и е насочен предимно към бели фигури и това в днешния компютърен шах е правилно.Снощи се зверих в някакъв индийски сайт и гледах...чудно ми бе защо по едно време оценяваха позицията на бели ,като много силна с над пешка отгоре,но то и компа.........Днес с бели би трябвало да мачка.Вчера тази кетайка Lei Tingjie снесе на една друга с трудно име!Ще се убедите колко относително нещо е ЕЛО...Тя е с най-ниско ело ,но играе ужасно силен шах за Селимова говоря не за друг!Вчера ми увеличи ,Пенсията за,което благодаря.Днес вечертасъщо очаквам увеличение!!плъх мишел , защо ме правиш нелегал??
  • 2 рекох да Ви подшушна

    1 2 Отговор
    Странна ФИДЕ логика. Пускаш трима инд уси да играят по две партии помежду си и претендираш за ферплей. При жените има три двойки сънароднички и те всячески ще търсят трето попълнение измежду ремизиралите Музичук и Селимова. А върхът е, че на жените се дават 10 минути по- малко време за мислене ( ако партията е 30 хода даже 15 минути). И тъй като всичко е пари, победителят при мъжете ще вземе теоретично 110-120 000(жената около 60 000)
    В действителност първите си тръгват с усмивка и празен джоб( всичко е за кръводарителите). Та за Нургюл 15-20 000 и още толкова безотчетни. А за победителите милион( при жените половин от финалния мач).

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Сандо

    1 2 Отговор
    Да играеш Руска партия срещу украинката - ето това е психологически дебютен удар!Успех на нашето момиче,макар че ще е много трудно.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "рекох да Ви подшушна":

    Едно време играчите на СССР ,държаха титлата безкрайно с тази система на Бутане на партии!Няма да ни пиша колко турнира съм спеелил пред2 рейса руснаци,защото както преди така и сега хората в бг не обичат по силните от тях!ПС.Днес имаш дадени пари .За реми 1,75 ,а победа бели 3,55!ушанке пак ли ще триеш?
  • 6 Жертва на кон който взима пешката пред

    0 0 Отговор
    Царския офицер
    Подарява се Троянски кон и после крепостта е превзета