Last news in Fakti

17 Юни, 2024 09:40 1 172 12

30 юни 1971 г.- най-тъжният ден в историята на Левски

  • георги аспарухов-
  • гунди-
  • левски-
  • футбол

На тази дата в катастрофа на Витиня загиват футболните легенди Георги Аспарухов и Никола Котков

30 юни 1971 г.- най-тъжният ден в историята на Левски - 1

Георги Аспарухов, известен още като Гунди, е един от най-легендарните ни футболисти. Той е символ на Левски и една от най-запомнящите се фигури в родния футбол. Гунди се отличава с изключителни голови инстинкти, технически умения и способност да въодушевява публиката със своите изяви на терена. Тази статия е вдъхновена от игралния филм „Гунди – Легенда за любовта“.

30 юни 1971 г. е най-тъжният ден в историята на Левски. На тази дата в катастрофа на Витиня загиват футболните легенди Георги Аспарухов и Никола Котков. Оттогава до днес паметта им е почитана всяка година на този ден.

Как се стига до катастрофата? Във въпросния ден в 9:30 Гунди и Котков тръгват за Враца, където са поканени да уважат 50-годишния юбилей на местния Ботев. Няколко дни по-рано Аспарухов получава червен картон в дербито с ЦСКА и е наказан за следващия мач на Левски. Затова и получава разрешение от треньорите да пътува до Враца. Във въпросния ден сутринта двамата се качват в бежовата кола на Гунди, марка „Алфа Ромео“ и регистрационен номер СГ9999. По пътя Аспарухов спира на Витиня, за да зареди бензин. Там непознат мъж ги моли да го качат и те се съгласяват. После подава банкнота от 10 лева и оставя рестото от 80 стотинки на жената в оранжева блуза и синя престилка от обслужващия персонал. Въпреки опитите ѝ да му върне остатъка, той пали двигателя и тръгва. По-късно, когато научава тези подробности, майката на Аспарухов с въздишка отронва: „Да беше се проявил като скъперник, та да се забави още малко за тези 80 стотинки. Тази минутка можеше да го спаси...“

На 52-ия километър от София към 11.30 часа колата им се забива в камион с ремарке, който препречва фатално главния път. Всичко протича мълниеносно. Аспарухов натиска докрай спирачката и алфа-та оставя цели 30 м следи от гумите, но и това не помага. Средната част на купето се забива в резервоара на камиона и пo колата плисва бензин и се възпламенява. Никой не успява да помогне и автомобилът и пътниците в него изгарят.

Така трагично загива Георги Аспарухов заедно със своя съотборник и приятел Никола Котков. Едва на 28 години Гунди напуска този свят.

България потъва в скръб, а Гунди и Котков са изпратени от над половин милион души на погребението, което е на 2 юли.

През 2021-а, когато се навършиха 50 години от смъртта на двете легенди, на мястото на катастрофата бе поставен монумент с ликовете на Гунди и Котков.

“Гунди – Легенда за любовта“ тръгва по кината на 18 октомври, продуценти са Иван Христов и Андрей Арнаудов от „Междинна станция“, а Нова броудкастинг груп са ексклузивен медиен партньор.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тогава адаша е карал

    9 14 Отговор
    с непозволена скорост новата ламарина . на пътя винаги има пречки - майки с деца , колелета , рейсове . непредпазливостта е водеща мърлявост и нехайство . с 140 по завоите нанадолну няма как да спреш . месните катаджии могат да правят експертизи , но навремето обвиниха камьона . водача на алфата е бил виновника . изгоре и умре . като несеотата с кирето дето прегазват . газ до ламарината и после реф
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Град Козлодуй

    9 4 Отговор
    Бог да ги Прости Мир на Душите им
    ПОКЛОН
  • 4 АУДИ

    16 8 Отговор
    Статията съдържа подвеждаща информация, колата се е движела с превишена скорост а пътниците и шофьорът са били леко опиянени,зила в случая няма никаква вина!

    Коментиран от #7

  • 5 ЕЕ ако бензина беше с цени като днешните

    4 7 Отговор
    Колата нямаше да достигне
    И до изхода на бензиностанцията....
  • 6 само да попитам

    8 6 Отговор
    а защо до ден днешен не се казва името на “случайния пътник”?и дали няма той вина за катастрофата?
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "АУДИ":

    Първо съм ходил на поклонението.Бях не толкова малък щото съм58г.Бях около месец на Бегуновският язовир тогава.Поклонението го помня и бе на Националният стадион,а не на герена,както писахте.имаше толкова народ,че.........море!За катастрофата говореха много тогава.Не съм чул да са били пияни или опиянени.Говореха ,че зила излиза от път без предимство и е бил с прицеп!Зилът е угаснал при маневрата ляв завой от път без предимство.Алфа ромео се е движила с около 80-100.това е таван на скороста в този участък.Явно Гунди бог да ги прости не е бил добър шофьор.реагирал е със спирачки,колата му е блокирала и инерцията и съдбата са я вкарали в резервоара на зила!Това знам,друго видях,а какво пише по книгите ви не знам!

    Коментиран от #12

  • 8 12345

    8 1 Отговор
    При каква скорост остават спирачни следи от 30 метра!!!1 Освен това по завоите на Витиня (стария път) с колко може да се кара???
    Жалко за големите футболисти, жалко за неверната информация, жалко, че всичко е било покрито!!!

    Коментиран от #9

  • 9 Град Козлодуй

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "12345":

    Логичен Вие Коментарът
  • 10 Сандо

    3 0 Отговор
    Извинявам се на човека,разрешил публикуването на материала,но днес е 17.06.2024 г..Можеше и да почака,като може и всеки ден да го публикува до 30-ти.
  • 11 Той бе

    2 4 Отговор
    твърде слаб за ЦСКА, за това отиде в Левски?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.