8 Септември, 2024 08:00 1 526 3

България излиза срещу Северна Ирландия за първа победа в Лига на нациите

  • национален отбор-
  • футбол-
  • българия-
  • северна ирландия

В четвъртък националите създадоха много положения за гол, но така и не успяха да реализират във вратата на Беларус (0:0) в първия си мач

България излиза срещу Северна Ирландия за първа победа в Лига на нациите - 1


Българският национален отбор по футбол посреща Северна Ирландия във втория си мач от Група 3 на Лига „C“ на новия сезон в турнира Лига на нациите. Срещата на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив стартира в 19:00 часа. Един от най-опитните гръцки съдии Анастасиос Сидиропулос ще ръководи двубоя.

В четвъртък националите създадоха много положения за гол, но така и не успяха да реализират във вратата на Беларус (0:0) в първия си мач. Селекцията на Илиан Илиев може много да съжалява, че не успя да си тръгне с три точки и да стартира с успех. Северна Ирландия пък взе ранен аванс от два гола срещу Люксембург и успя да го опази до последния съдийски сигнал.

България е без загуба под ръководството на Илиан Илиев. Тимът ни върви във възходяща линия след пристигането на новия селекционер. Наставникът на Черно море прие този ангажимент в тежък за България момент, когато резултатите на представителния тим бяха разочароващи. Под негово ръководство България записа една победа и шест равенства, като националите останаха непобедени срещу силни съперници като Унгария, Сърбия, Румъния и Словения.

Всичко това дава надежда на феновете, че този път България има реални шансове да спечели групата си в Лига на нациите и да се изкачи в по-горна лига на турнира. Според някои футболни прогнози, „лъвовете“ са сред фаворитите за първото място в тази група, която не изглежда чак толкова невъзможна за спечелване.

Балансът ни срещу островитяните е положителен, като тенденцията се запазва и през този век. Побеждавали сме ги в 5 случая, последният от които през 2021-а година под ръководството на Ясен Петров - 2:1 в световни квалификации. Единствените поражения от Северна Ирландия са от края на 70-те години в европейски квалификации с по 0:2.

Родните национали ще се радват и на сериозна подкрепа, тъй като ще играят пред почти пълни трибуни в търсене на първата си победа. До момента са продадени над 9000 билета за двубоя, като се очаква в деня на мача още привърженици да се сдобият с входни талони и поне 12 000 да подкрепят състава на Илиан Илиев. На мача днес ще присъстват и около 1000 фенове на гостите.

„По-различен стил има тимът на Северна Ирландия. Имахме време да запознаем футболистите. Този лагер е по-къс и възстановяването е само два дни. Направиха добър мач срещу Люксембург и победиха. Натрупаха самочувствие. След като не победихме, настроението не е от най-добрите … Евентуална победа ще ни изкачи на първо място. Няма да е лесно, противникът играе директен футбол. От много време нямахме публика, която да ни подкрепя. Виждаме, че има интерес от хората“, заяви Илиев на пресконференцията си в събота.

Треньорът ще направи със сигурност поне една рокада в състав и тя ще бъде принудителна заради червения картон на Филип Кръстев. На негово място от първата минута ще започне опитният Георги Костадинов. 33-годишният халф отпадна от сметките на Илиев за мача с Беларус заради стомашен вирус, но вече е напълно възстановен и готов за битка. Със сигурност под рамката отново ще застане Димитър Митов. Четворката в отбрана пък няма да бъде пипана, но в предни позиции се очаква да има размествания и няма да е изненада, ако Георги Русев намери място сред титулярите в неделя вечер.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жалко е

    0 0 Отговор
    Да се коментира толкова слаб отбор
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Дори и в в група "D" няма да можем да се справим с тази управляваща клика , която се е настанила от години и съсипва спорта ни. За нас ще създадат група "Е" - там ще сме първи.
  • 3 Георги v.

    0 0 Отговор
    Блажени са вярващите!