19 Октомври, 2024 20:02 2 301 25

Джокович с разтърсващи думи: Стоях на опашка за хляб в 5 сутринта, виждал съм мъртви хора

  • новак джокович-
  • джокович-
  • сърбия-
  • тенис-
  • югославия

Преживях войната, градът ми беше бомбардиран, виждал съм мъртви хора, заяви сръбският тенисист

Джокович с разтърсващи думи: Стоях на опашка за хляб в 5 сутринта, виждал съм мъртви хора - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В голямо интервю, което даде на аржентинския "La Nacion", 24-кратният шампион от Големия шлем Новак Джокович говори за Сърбия, трудното си детство, ситуации, които са го укрепили психически, но също така и слабостите, които го правят изключително уязвими, предаде bTV.

Поради професионални задължения Новак живее дълго време в чужбина, но сега иска да компенсира времето, прекарано далеч от родината. Той решава да се върне със семейството си, за да могат децата му да усетят какво означава да живееш в собствената си страна.

На въпрос дали усеща специална енергия, когато е в Сърбия, Ноле отговори: "Белград е моят дом и тази енергия не може да се сравни с нито един град, който посещавам. В Сърбия имаме поговорка, която гласи: "Където и да отидеш, когато се върнеш у дома, се връщаш при корените си, връщаш се на мястото си." Дните на детството, които прекарах тук... ми връщат емоции и спомени, които нося със себе си от 30 години, а не съм бил в Сърбия от 15 или 20.

Липсваше ми да бъда с моите хора, да говоря на моя език, да виждам родителите си, които живеят тук, моето семейство и приятели, имам чувството, че принадлежа на този град...", каза Ноле. Той също така говори за ужасите на войната, които са преживели хората от бивша Югославия и най-трудните моменти на израстване.

"Сърбия е много стара нация. Първо трябва да изясним това, защото имаме много богата история и традиции, но в новата история, през последните сто години – Първата световна война, Втората световна война и особено сега, в последните 30 години - много страдахме, не само ние, но и Хърватия и Босна", казва Джокера и добавя:

"Югославия беше разкъсана през 90-те години, аз съм роден през 1987 г. като Меси, така че не помня добре каква точно беше страната ни, бях много малък. Спомням си втората част на деветдесетте и че бяхме под санкции и ембарго, което означаваше, че не можехме да изнасяме или внасяме нищо. Спомням си как стояхме на опашка за хляб с дядо си в 5:00 сутринта, за да нахраним цялото ни семейство. Чичо ми, роднините ми, братята ми, родителите ми и аз живеехме заедно в малък апартамент, защото нямахме друг избор и това са нещата, които се превърнаха в неразделна част от моя характер, който съм днес като човек.

Оценявам това положително, защото засили волята ми да успея, да направя нещо с живота си и имах невероятна подкрепа от родителите си, които инвестираха всяко евро, което имаха. Израстването в този контекст беше трудно, преминахме през трудности и аз бях малко момче, което избра да се занимава със спорт, който е за богати, скъп спорт за нашата ситуация. Сърбия не е богата страна, но ние сме страна на успешни спортисти и богати традиции. И все пак - в продължение на няколко години бяхме най-добрите в света: Ана Иванович, Ненад Зимонич и аз. Всички бяхме №1 в някакъв момент", каза Новак.

Джокович призна, че децата го правят особено уязвим. "Какво ме прави уязвим? Повече, отколкото някой може да си представи - децата. Моите деца, разбира се, но и другите. Винаги съм емоционален с тях, но когато станах баща... Когато видя деца да страдат, това разбива сърцето ми, сякаш изпадам в депресия, те са най-чистите същества на планетата и заслужават да имат бъдеще, когато видя войната и всичко, което се случва... Преживях войната, градът ми беше бомбардиран и денем, и нощем, виждал съм мъртви хора. Сега, когато отнови има войни в други страни по света, не разбирам... Бих искал да знам защо се случва, но тези въпроси са за политиците. Това ме натъжава, защото ние не оставяме по-добър свят за децата, което означава, че не правим добри неща. Ние искаме да създадем по-добро общество за тях, да, те имат възможно най-доброто образование и затова несправедливостта ме прави уязвим, особено към децата и към природата. Обичам природата и животните и такива неща ме убиват", не крие емоциите си сърбинът.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    67 18 Отговор
    И аз 1990 г ставах в три сутринта да пазя ред за хляб и после в 7 ч отивах на училище.Демокрацията донесе глад и разруха.

    Коментиран от #13

  • 2 БАЛКАНСКИ

    69 12 Отговор
    Ей Ноле, англосаксите и нас и вас ни разрушиха.

    Коментиран от #16

  • 3 Георги

    44 13 Отговор
    марийке, за каква война говори този човек? Нали войната в Украйна е първата в Европа след ВСВ?

    Коментиран от #12, #14

  • 4 Западна "демокрация"

    49 8 Отговор
    Така е демокрацията на Ротшилдите
  • 5 Еврейския ЮКОС

    14 6 Отговор
    Преди малко в Москва е паднал от прозореца бившия шеф на Юкос Михаил Рогачев.
  • 6 Отец Дионисий

    51 12 Отговор
    България даде коридор на НАТО да бомбардира нашите братя сърби.

    Коментиран от #7, #8, #10, #11, #18

  • 7 Боруна Лом

    39 6 Отговор

    До коментар #6 от "Отец Дионисий":

    ИВАН КОСТОВ И ПЕШО КОНЯ СТОЯНОВ ПО ДАВЛЕНИЕ НА ОБОРА!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ЗРИТЕЛ

    1 22 Отговор
    Ами не гледай до късно психофилми , бе
    Гледал си в съня си
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Асад

    34 7 Отговор

    До коментар #6 от "Отец Дионисий":

    Не България, а простит уиращите за грантове и постове "демократи" подкрепиха Косово и Албания.
  • 12 бойчо

    5 25 Отговор

    До коментар #3 от "Георги":

    ЗБЪРКАЛ СЕ Е ЧОВЕКЪТ....бил е гладен на опашката за кифли с мармелат
  • 13 Трагедия

    42 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    България беше под западни санкции 10-ки години и най-трудно беше през демокрацията след 1990, особенно след като унищожиха домашните малки селски ферми, за да развиват едри бизнеси. Хората оставаха без месо и земеделски продукти. Това беше трагедия за възрастните българи, които изнесоха на плещите си България след войната. Започнаха пирамиди, рекет, контрабанда и се отвори кутията на пандора. В следствие от тези процеси изчезнаха завинаги около 3 милиона българи.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Отстрани

    37 3 Отговор
    Ноле е голям човек с голямо сърце и душа, истински балканец, няма нищо общо с нашия лигльо!
  • 16 Тъй ли?

    10 22 Отговор

    До коментар #2 от "БАЛКАНСКИ":

    А наградните фондове да не би да ги дава Русия или БРИКС? Пак “англосаксите“ ги дават и пак те са измислили тази игра.Така, че стига с политика, играта си е игра!

    Коментиран от #21

  • 17 Георги

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Значи си":

    а ти явно не си толкова остър за колкото се мислиш
  • 18 Хеви метъл

    8 17 Отговор

    До коментар #6 от "Отец Дионисий":

    Откога ни станаха братя сърбите които все още искат да върнат малката си империя Югославия ?
  • 19 ха ха

    9 15 Отговор
    Тук пак старчоци с увиснали плъшоци ридаят по тато, тито и матушката... Всичките с едипов комплекс, ама джендърмеристите са им виновни...

    Коментиран от #22

  • 20 ббони

    11 1 Отговор
    Джокович е постигнал всичко в живота - лидер в спорта, семейство, богаство. Може да живее където си иска, но избира Сърбия, защото преди всичко е патриот! За евроатлантическите българи най-престижно е да са в чужбина,децата им да учат и да живеят в чужбина, а които са останали в България са прости и изостанали маргинали!Още от соца ние сме най-големите чуждпоклонници в Европа, а може би и в света!

    Коментиран от #23

  • 21 Ами,

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Тъй ли?":

    кажи го на краварите,англосаксите.Защо Русия не участва на Олимпиадата,а и не само там. Защо забраниха Чайковски,Достоевски, хайде да не ги изреждам,че много писане ме чака
  • 22 Абе,

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "ха ха":

    незнам старчоците как са ,ама ти със сигурност си с отворени бу.. .
  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "ббони":

    Caми cмe cи винoвни:
    1. Миниcтърът нa прocвeщeниeтo в Бългaрия 1881 – 1882, историкът специалист по Българска история, прoф. Ирeчeк, e aвcтрoунгaрcки шпиoнин oт вoeннoтo рзузнaвaнe...
    2. прoф. Вacил Злaтaрcки, кoрифeят нa Бългaрcкaтa Иcтoрия, e рeктoр нa CУ и същевременно руcки aгeнт...Видeн "визaнтoлoг", въпрeки, чe тaкaвa държaвa Визaнтия никoгa нe e cъщecтвувaлa...
    3. Бeшeвлиeв, eдин oт cъздaтeлитe нa "ПРAБЪЛГAРCКAТA OРДA НA ХAН ACПAРУХ" e пък видeн гъркoфил...
    4. .....чeт нямaт прoдaжницитe!
    5. Кoй лaнcирa дoктринaтa "CЛAВЯНCТВO" И ЗAЩO?
    6. Принoca нa Eкaтeринa Вeликa зa иcтoричecкитe фaлшификaции...?
    7. Кoй e Eвгeни Булгaрa и нa чия хрaнилкa e ?
    8. Кoй плaщa нa Aвгуcт Шльoceр зa дa cъздадe мигрaциoннaтa тeзa?
    9. Кoй и зaщo cмeни бългaрcкoтo имe Cрeдeц на столицата ни c гръцкoтo Coфия?
    10. Кoи финaнcирa и въoръжaвa Aтaтюрк зa дa нaруши Лoндoнcкия мирeн дoгoвoр и oбeзбългaри Бeлoмoрcкa трaкия?... НЯМAТ ИЗБРOЯВAНE РУCКИТE МEРЗOCТИ...
    В България нямаме национално отговорни ИСТОРИЦИ, нито в БАН, нито в университетите, които да осветят цялата истина за терора над България от Москва...Докато не бъдат уволнени всички "историци" от "Институт за исторически изследвания" към БАН и тези в университетите, няма да се оправим, това е тъжната истина!
    OФИЦИAЛНAТA бългaрcкa иcтoрия e пълнa фaнтacмaгoрия cътвoрeнa oт чужди aгeнти и бългaри-прoдaжници. Имeннo пo тaзи причинa ca възмoжни вcякaкви мaнипулaции c нeя, eдни вчeрa, други днec от РСМ
  • 24 Попова

    1 0 Отговор
    Ние без война стояхме на опашка за хляб от сутринта при Луканов и Виденов, а и преди това при съветския лакей Т. Живков.
  • 25 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    Сърбите винаги са ни прецаквали особено като у нас е имало баламурници като теб дето вярват на щуротиите им.сърбия бе със запада и от една селска занимаваща се с прасета нация направи югославия.та тоя да не приказва щуротии