Last news in Fakti

18 Юли, 2017 07:47 3 048 2

Двукомпонентната ядрена енергетика е бъдещето

  • ядрена енергия-
  • реактор-
  • енергетика

Експерти от 29 страни се срещнаха в Екатерининбург

Двукомпонентната ядрена енергетика е бъдещето - 1
Снимка: Shutterstock

В Екатерининбург се срещнаха експерти от 29 страни и 6 международни организации, за да обсъдят проблематиката на реакторите на бързи неурони и затворения ядрен горивен цикъл. Организатор на конференцията бе МААЕ, а домакин на събитието в Русия бе „Росатом“.

Най-разработената досега технология е технологията за бързи реактори с натриево охлаждане. Опитът при експлоатацията на такива реактори се изразява в 400 реакторгодини. С разработки в тази област се занимават Франция, Русия, Германия, Китай, Япония, Великобритания и САЩ.

В Русия е разработен проект за промишления реактор на бързи неутрони "БН-1200", като в момента се решава въпросът за икономическата възможност за строителството му.

По отношение на бързите реактори в Русия са разработени много надеждни технологии, които в края на краищата са осигурили и изработване на електроенергия на добро ниво и добра безопасност на реактора. Това заяви бившият вицепрезидент на Курчатовския институт академик Николай Пономарев-Степной.

И "БН-600", и "БН-800" вплитат в себе си целия обем на работа и затова са безопасни. Проектът, който е разработен и се предлага за изграждане – за "БН-1200", също е интегрирал в себе си опита, получен от "БН-600" и "БН-800", като освен това са въведени и допълнителни елементи за безопасност.

"Винаги съм бил противник да се избира едно или друго направление – бързи реактори или топлинни ректори. Много отдавна започнахме да говорим, че атомната енергетика трябва да има два компонента – топлинни реактори, които могат да бъдат широко използвани в различни точки на света, и бързи реактори, които ще осигурят за топлинните реактори от една страна гориво, ако не стига уран", заяви Пономарев-Степной.

"Ефективността на двукомпонентната ядрена енергетика се състои в това, че бързите реактори могат да използват отработеното ядрено гориво от топлинните реактори, тъй като в него се съдържа достатъчно много плутоний. Ако преработваме отработено ядрено гориво и извлечем плутоний, то ще можем да го използваме в бързите реактори. А по-чистият плутоний, който се получава в бързите реактори, може отново да се използва в топлинните реактори", допълни академикът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    15 1 Отговор
    И така докато построят термоядрения реактор, който ще замести и двата вида ... стига да успеят.
  • 2 Даа

    1 0 Отговор
    Да, май вече бързо са забравили гръмналата ядрена централа Ленин в Чернобил, та и почнаха да предлагат авангардни технологии...