Last news in Fakti

23 Януари, 2017 15:56, обновена 23 Януари, 2017 17:03 4 596 10

Първи комерсиален термоядрен реактор до 2027-а?

  • термоядрен синтез-
  • плазма-
  • реактор-
  • tri alpha energy

Американска компания търси пътя към неизчерпаемата енергия

Първи комерсиален термоядрен реактор до 2027-а? - 1
Снимка Tri Alpha Energy

Светът може да очаква първия си комерсиален термоядрен реактор до 2027 година, но към момента опитите на учените водят до частичен успех.

Американската компания "Tri Alpha Energy" инвестира 500 милиона щатски долара, за да осъществи подобен проект. Към момента обаче един от основните проблеми е създаването на контейнер, който да издържи на свръхнагрятата плазма, създадена чрез термоядрен синтез.

До момента от "Tri Alpha Energy" са похарчили близо 18 милиона от гореспоменатата сума, но към момента са успели да задържат свръхнагрята плазма в съд само за 11.5 милисекунди.

За да започне верижна самоподдържаща се реакция на ядрен синтез, е нужно да бъдат достигнати минимални температури от около 150 млн. градуса по Целзий. От компанията са нагрели водородни атоми до близо 3 милиарда градуса. Подобна температура е по-висока от тази на повърхността на Слънцето, твърдят учените.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    7 8 Отговор
    11 милисекунди са доста кратко време, за да се каже, че след 10г този проблем ще е решен и ще има готов, работещ реактор. САЩ самолетите Ф-35 не могат да пуснат в производство макар, че бяха готови с тестовете преди 10г, а какво остава за нещо което няма решение към момента на статията. Със сигурност ще направят такъв реактор, но по-вероятно към 2270, а не 2027.
  • 2 незнайко

    6 10 Отговор
    Вече има създаден реактор за студен термоядрен синтез който американците откупиха от Андреа Роси и го засекретиха. Руснаците обаче са успели да повторят генератора.
  • 3 Morgoth

    19 5 Отговор
    Реактора (проект ITER) на който се възлагат надежди да е първи в момента се строи във Франция по руска технология (Токамак) и финансиран от 35 страни, включително и САЩ. Комерсиално използване се предвижда след 2050г.

    Коментиран от #6

  • 4 ААА

    5 1 Отговор
    11 милисекунди- звучи ми като едно голямо БАУ.
  • 5 чичо

    8 7 Отговор
    Най-великата технология е руската. Я вижте самолетоносача "Кузя" как си върви на въглища. Тържество на съветската наука и техника.
  • 6 Morgoth

    12 4 Отговор

    До коментар #3 от "Morgoth":

    Тия двата минуса не мога да ги разбера. Пускаш им допълнителна информация, защото се интересуваш от въпроса от дълго време и следиш какво става по света, пък те хейтят!
    Кое не ви хареса? Че най-сериозният проект за построяване на термоядрен реактор е във Франция? Че основната технология е руска? Или че в проекта участва и САЩ, както и почти целия цивилизован свят?
    Разбирам минусите когато се говори за политика, но това е чиста и ВЯРНА информация. Който не го кефи, че съм му я намерил, превел и свел до едно изречение да ходи на www.iter.org и да чете!

    Коментиран от #7

  • 7 ссс

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Morgoth":

    Защо се учудваш ? Тук е така, даваш някаква читава информация и получаваш минуси. Карай, само 4 са ти сложили, на мен преди време в подобна ситуация цели 13 минуса ми нахакаха и никой поне един ред не написа, къде и с какво не е съгласен с мен !? https://fakti.bg/avto/220318-lada-ta-za-evropa-se-okaza-po-skapa

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Morgoth

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "ссс":

    Има време, още ще турят ;)
    Не че ми пука, но някак е очаквано да има много минуси когато изразяваш мнение за Левски-ЦСКА, немски-японски коли, ГЕРБ-БСП, или както е най-модерно тези дни САЩ-Русия. Но да слагаш минуси на информация показва единствено умствена ограниченост.
  • 9 Бай хой

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "ссс":

    Десо ма я дай линк та да научим кога и къде си дало вярна и точна информация ма. Ще трябва да уточниш и под кой точно ник.

    Или се спомина евроромката дет та хвалеше че само се фръцкаш.
  • 10 ПЕТДЕСЕТ ЛЕТА НАЗАД

    3 4 Отговор
    РУСНАКА ГО НАПРАВИ 1974 КРАВАРИТЕ ЩЕ ГО НАПРАВЯТ 2027 ',,,,,,,,,,