Last news in Fakti

10 Януари, 2019 09:54 9 996 20

В близко бъдеще TIR-ове без шофьори от Mercedes

  • tir-
  • автономни камиони-
  • daimler
В близко бъдеще TIR-ове без шофьори от Mercedes - 1

Автомобилният концерн Daimler се е захванал с амбициозната задача в близките няколко години да започне масово производство на автономни камиони. За целта германците правят инвестиция от 500 милиона евро, като се надяват продажбите на напълно автономни TIR-ове да стартират преди 2025 година.

Това заявиха представители на концерна по време на протичащото в момента технологично изложение в Лас Вегас CES 2019. Частично автономни камиони ще започнат да се продават от марката още през тази година, като автоматизираните процеси ще са свързани със спиране, избор на предавка, поддържане на скорост и лента, както на прави отсечки, така и в завои.

В бъдеще от Daimler се надяват да пуснат камион, който е способен да се движи, без каквато и да е намеса на водача, като дори такъв няма да присъства в кабината. При това Daimler няма да използва технологията Truck platooning, при която един камион с водач води след себе си колона от автономни камиони, а ще създаде напълно автономни TIR-ове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доктор Снагълс

    13 4 Отговор
    Ти без шофиьор не добрата идея! Да ги направят на магнитни релси както влаковете стрела може, но да е в трафика 30 тона с 90 км ч????
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 бббббб

    16 3 Отговор
    Да се пробва в БГ ,където нямаме маркировка и читави пътища.
  • 4 Авто спеца

    4 9 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Ставри":

    А защо има табела ТИР на ремаркето? И се казва шофиьор на ТИР? Всички камиони с ремаркета и полу ремаркета се наричт ТИРове!

    Коментиран от #8, #12, #13

  • 5 дознател

    8 4 Отговор
    Идеални за атентати.
  • 6 www

    15 2 Отговор
    А кога правителства без министри, то в БГ тях все едно няма, само крадат ДЕНОНОЩНО..А за тези камиони ще кажа, вчера даваха репортаж за имигранти-талибанска сган, която спира тирове по всякакъв начин и се качват за да прекосят Ламанша, за тях по добре създайте роботи войници да ги трепят на крак още на границата,защото те идват да ни убиват, не трябва да има прошка за терористи,за тях интеграция е невъзможна,както при сиганороми.
  • 7 ТИР

    8 3 Отговор
    ТИР или TIR (на френски: transit international routier – международен пътен транзит)
    ТИР камион – камион за международни товарни превози с ТИР карнети.
  • 8 Шофьор на Т2

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Авто спеца":

    Не изплолзвам ТИР карнет. а друг вид транзитен документ,който е по-евтин от въпросния ТИР карнет,казват му "Т2", значи съм шофьор на Т2? :)
  • 9 Driving pleasure

    10 3 Отговор
    да бе... и някой 15 годишен сополанко ще го хакне и ще стане мазало! Това неща да го срещам на пътя и ми се ще да вярвам, че не само аз!
  • 10 Driving pleasure

    15 4 Отговор
    Апропо представяте ли си колко хора ще останат без работа с тия автономни кочини? А като спука гума това? А като се размессти товара ще се сети ли само да си пристегне коланите? А ще натовари ли и разтовари ли? Ще попълни ли документите за превоз? Ще мине ли митница?! Тотална кретения е да искаш да замениш шофьора с няколко кила електроника ама определен кръг "бизнесмени" потрива ръце и си представя колко ще спестява от заплатите им... абе егати "светлото бъдеще" Я по-добре да пускат бомбите и дано след днешните кретеноиди се зароди няква интелигентна форма на живот!

    Коментиран от #11, #17

  • 11 Зорлем

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Driving pleasure":

    Споко, бе, цялата работа е "пара в свирката". Все пак и в Даймлер има една камара офисен планктон, който трябва да си оправдава съществуването и заплатите. Пък и такива новини са част от шоуто за акционерите, в смисъл, "Вижте ни какви сме иновативни и ориентирани към бъдещето. Спете спокойно за парите си, инвестирани в наши акции."
  • 12 Хайл

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Авто спеца":

    Така ли? Тир е един оранжев митнически документ с едни различни на цвят листове и според теб как може един тир да се напие,да катастрофира и да изпреварва с "бясната скорост 88 км/ч след като е ДОКУМЕНТ...то и автобус може да закачи ремарке,както и кола-пак ли е тир? Тия от мерцедес са големи инжинеруве щом направиха тетрадка сама да се движи...
  • 13 Хайл

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Авто спеца":

    Малкия ти книжка имаш ли или само слушаш кой какво казва без да се замислиш- размърдай си мозъка,информирай се- самосвал с табела тир,пак ли е тир или цистерна с табела?
  • 14 onq s konq

    3 1 Отговор
    TiR e(тегли и разтоварва) а Т2 - (Тъпа...р. ВТОРИ РАНГ) АЙДЕ И ТОЧКА!
  • 15 Нико

    3 1 Отговор
    Отностно спора за TIR, това е международна конвенция, застраховка на митническите такси. И пикап или бус може да под TIR.
    В случая на снимката е седлови влекач с полуремарке.
    Иначе това което пишат са небивалици. Да, на магистрала по определени участъци ще може да се движи в автономен режим. Но няма как без водач. Това да не им е влак или трамвай или самолет! След 100 години когато изкуствения интелект достигне и/или задмине човешкият разум... може би ще е възможно да има напълно автономни автомобилк
  • 16 Къртев 🐓

    2 0 Отговор
    Автономни коли и камиони, няма как да просъществуват без условности. За управлението на превозно средство са нужни моментни решения в различни ситуации. Или всички трябва да са автономни, като това е изместено в много далечно бъдеще. Мерцедес, може да направят такъв камион, но едва ли ще са без човек.
  • 17 Никой

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Driving pleasure":

    Извинявай ама това, което го говориш, няма никакъв смисъл в него. Всичко е преориентиране, откакто индустриалната революция е започнала. И тогава е имало хора като теб тип "Всички ще Омрем". А знаеш ли колко стотици-хиляди инженери, програмисти и т.н работят над това нещо, ти изобщо не ги мислиш тея работи. Няма такова нещо, което да създава безработица, всичко е преориентиране. Вече дали хората искат да учат и да се преориентират, или да си останат тираджии е друг въпрос. Нищо против тираджиите, но такава работа в скоро време няма да има. Нямаш си на идея в колко сфери и позиции хората вече са заменени с няколко кила електроника и това прави живота ни по-добър.
  • 18 Киро Факиро

    2 0 Отговор
    Сиганите само чакат да тръгнат тия за да фърлят чавета пред камиона и да съдят Мерцедес за мноооого пари...
  • 19 Кондйо

    2 0 Отговор
    Много ме интересува как ще мине през Унгария, Сърбия или Хърватия когато няма шофьор да подмити гладните митничари. Да не говоря за грабежи спираш на патя с друг тир и преместваш товара
  • 20 Системата ме Побърка

    1 0 Отговор
    Утре и без гуми на реактивни двигатели моля.