Last news in Fakti

1 Април, 2019 14:44 3 402 20

Кога ще се появят самолети без пилоти и стюардеси?

  • самолети-
  • безпилотни
Кога ще се появят самолети без пилоти и стюардеси? - 1

Безпилотни самолети съществуват отдавна и се използват за научни или военни цели вече няколко години. Принципно, сегашната гражданска авиация също е почти автоматизирана, но пилоти и стюардеси винаги присъстват на борда. Ще дойде ли време да летим с безпилотни самолети или с такива, управлявани от диспечери на земята?

Основният проблем е, че пасажерите са много по-сигурни, когато е налице т.нар. човешки фактор. Това показват всички проучвания по темата. Последното такова, направено от UBS Group AG, посочва, че 63% от пътуващите със самолети категорично ще откажат да летят ако няма пилот в самолета. Рано или късно тази своеобразна революция ще се случи, но тя ще стане поетапно.

Първоначално пилотите ще намалеят от двама на един и той няма да пилотира самолета, а ще извършва само контрол над електрониката. А ако авиацията стане изцяло безпилотна, то това ще доведе до икономии от 35 млрд. годишно, изчисляват статистиците от UBS Group AG.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БРАТЯТА РАЙТ

    4 1 Отговор
    БЕЗСПОРНО И ТОВА ВРЕМЕ ЩЕ ДОЙДЕ, НО ЗАСЕГА МИСЛЯ ЧЕ ВСЕ ОЩЕ Е ДАЛЕЧ, ТОГАВА ВЕРОЯТНО НЯКОЙ ЗА ПЪРВИ ПЪТ И НА ЛУНАТА МОЖЕ ДА КАЦНЕ САМО КАТО УПРАЖНЯВА НАДЗОР НА ЕЛЕКТРОНИКАТА.
  • 2 Перър

    8 4 Отговор
    няма безпилотни самолети все още. Да има дронове в армиите на по развитите страни но те се оправляват от пилоти които просто са на земята а не в самолета.
  • 3 Човек

    15 1 Отговор
    Коли без шофьори, автобуси и влакове също, сега самолети, вече има щандове и гишета без хора, кухни без готвачи и т.н. И накрая хората какво ще правят

    Коментиран от #4, #7, #19

  • 4 onq s koniq

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Човек":

    Шъ съ плодим бие! И шъ караме бенвета.

    Коментиран от #5

  • 5 Сиготочисигобара

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "onq s koniq":

    Може само, че при друг сценарий при такъв едва ли ще ти разрешат да правиш това, нали знаеш какво правят с хлебарките когато са много.... Та така и с нас
  • 6 от ВИП класата

    13 0 Отговор
    То самолет без стюардеси самолет ли е!
  • 7 Пешо

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Човек":

    Според Сорос хората трябва да изчезнат и да останат само съединителите.

    Коментиран от #20

  • 8 някой

    12 0 Отговор
    Без пилоти може, но без стюардеси- НЕ!
  • 9 асддса

    8 3 Отговор
    35 милиарда на година ? Икономии за кой ? От заплати на корпорациите ? Я го раздели това за целия свят и вижте какво се получава. За шибаните 'икономии' ли си струва заради една авария да умрат стотици ?
    Аз на безпилотна кола/самолет и т.н. не се качвам докато не се докаже със 100% безавария, 0 катастрофи, жертви и ранени за период от няколко години.

    Коментиран от #10

  • 10 Катастрофи

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "асддса":

    То пък сега като се управляват от хора, въобще няма катастрофи. Ако погледнеш статистиката колко процента от тях са от човешка грешка, ще ти се прище, човек да не пипа там.
  • 11 neon

    2 2 Отговор
    Това са пълни глупости и не мисля, че скоро ще дойде времето когато в самолет ще има само пътници без екипаж. Основната функция на стюардесите/стюардите е да осигурят максимално бързо и безопасно напускане на самолета в случай на авария и оказване на помощна пътниците. А това че повечето хора ги свързват с понятието "сервитьор на високо" е поради причината, че авариите са относително рядко и в 99% от времето си тези хора правят точно това. Истина е, че дори в момента съвременните самолети могат да извършват почти автономни полети, но ме съмнява някога летенето да се остави изцяло на техниката.
  • 12 Jack Bauer

    3 0 Отговор
    До сега не бях чувал за безпилотен самолет. Вярно е че в самолета не седи пилот, но "пилота" управлява самолета от разстояние. И тези 63% от пътуващите са прави, разликата е голяма дали управляваш самолета седейки в него или седейки пред монитор на 1000 км извън него.

    Коментиран от #13

  • 13 JEEP

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Jack Bauer":

    Последните модели на еърбъс са способни да излетят и кацнат по зададени координати напълно сами. Разбирай от изпълнителния старт до докосването на полосата. Въпреки това излитане и кацане са на ръчен режим, за да се поддържа формата на пилотите и да трупат часове във въздуха. За съжаление има случаи, когато именно човешкия фактор прецаква нещата, неразбирайки поведението или борейки се с автопилота.
  • 14 Авиатор

    2 1 Отговор
    Аз имам.Моят е такъв.✈️🛩️
  • 15 Ти да видиш

    2 0 Отговор
    Всичко е за повече пари от икономия на заплати.Ако може и на летищата да няма диспечери още по добре.
  • 16 Кук

    2 0 Отговор
    На кукуво лято.🦉
  • 17 Не ни трябват

    1 0 Отговор
    По принцип не ни трябват такива. Хората трябва да имат работа. Но работодателите мечтаят за автоматизация с цел намаляване на разходите и повишаване на печалбите. Което си е безумие и ще доведе многобройни проблеми след себе си. Не съм против технологиите, напротив твърдо за, но с ЧОВЕШКИ елемент.
  • 18 Иван Илиев

    1 0 Отговор
    .... когато в самолетите ще пътуват само роботи . ( коментар на заглавието на статията )
  • 19 Пъци

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Човек":

    Ми ще водят войни.....
  • 20 Пъци

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пешо":

    след последните двама съединители няма да остане никой,понеже е доказано от многоовековния опит на човечеството,че от задния изход освен л..но друго не се е раждало.