Last news in Fakti

14 Юни, 2019 13:37, обновена 2 Юни, 2022 16:34 6 399 13

Най-радиоактивните места в бившия СССР

  • радиация-
  • ссср-
  • чернобил
Най-радиоактивните места в бившия СССР - 1
град Семипалатинск

Минисериалът на HBO, посветен на аварията в Чернобилската атомна централа, предизвика огромен интерес. Чудовищната по своите размери авария прави мястото около централата необитаемо и днес, а малкото украинско градче става печално известно по цял свят веднага след взрива на реактора през 1986-а.

При експлозията в атмосферата са изхвърлени 100 пъти повече радиоактивни вещества, отколкото при бомбардировките в Хирошима и Нагасаки. В бившия СССР обаче има още едно място, което и до ден-днешен е силно радиоактивно. Това е полигонът Семипалатинск в Казахстан.

Именно там СССР провежда ядрени опити от 29 август 1949 година, когато е взривена първата съветска атомна бомба. Днес полигонът държи световния рекорд за брой ядрени взривове на единица площ. Районите наоколо са заселени и се смята, че над 200 000 души са пострадали от радиацията. През 2001 година в град Семипалатинск е открит мемориал на жертвите на Семипалатински ядрен полигон, наречен "По-силен от смъртта".

Заводът "Маяк", който днес се намира на територията на Русия е третото на-радиоактивно място на територията на бившия СССР. Това е държавно предприятие за производство на компоненти за ядрено оръжие, съхранение и регенерация на отработено ядрено гориво. През 1957 година там избухва взрив, при който в атмосферата са изхвърлени над 100 тона радиоактивни вещества. За аварията се разбира чак през 1980-а, когато става ясно, че околните територии са използвани за погреби за радиоактивни отпадъци.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    27 27 Отговор
    Тия с тяхните ядрени опити и с тяхните атомни цетрали си ипотровиха народа, ала на кой ли му пука за народа в дълбоката провинция !? Те руските чифути по вечето зад граница живеят, по гниещия запад и децата им там и жените, мъчат се там хората.

    Коментиран от #4, #12

  • 2 jorj

    12 35 Отговор
    Комунистическа уродщина!!!! Тази мафиотска държава, трябва да се унищожи с усилията на всички цивилизовани държави!!!!! Русия е заплаха номер ЕДНО за човечеството!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #9

  • 3 Кочо

    6 3 Отговор
    Остров Новая земля.
  • 4 Абе Пеп..чо

    35 0 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    То в САЩ не си тровят народа с ядрени опити и с ядрени реактори нали бе дженди?...? Америте никога-ама никога не са правели ядрени опити-а не са хвьрляли и ядрени бомби над мирното население на Япония-нали?...? Самият факт,че дават такава статистика само за Русия-трябва да ти говори,че това инфо е само за храна на джендьр-соросоидите като теб-схващаш ли?
  • 5 Бай хой

    27 1 Отговор
    Такаа да ви разкажа за една друга държава където мислят за народа си. Няма да я споменавам. Там са взривявали ядрени заряди в невада съвсем близо до лас вегас. Организирали са реклама и специални пикници на места от които населението е могло да наблюдава гъбата на ядрения взрив барабар с челядта. Много загрижени. Дори са организирали конкурси за красота " мис атомна бомба". А сороспиите нека реват. Историята помни. Пак казвам няма да кажа коя е държавата да не стават интриги.

    Коментиран от #6

  • 6 Ръгай чушки 🌶 в боба нека да е лют

    3 17 Отговор

    До коментар #5 от "Бай хой":

    Тя цяла Русия е радиоактивен отпадък Затова всички са шапшали

    Коментиран от #7

  • 7 НАТО ВЕЦ

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ръгай чушки 🌶 в боба нека да е лют":

    Ти сигурно си руснак! А може би почитател на шоуто "Неееевада"?
  • 8 Краси

    3 2 Отговор
    Аз там а екскурзия скоро няма да ходя тъй, че ми дреме на телешкото краче дето ми подрипва отпред у гащите...
  • 9 ТЕЛК

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "jorj":

    Кой си Ти че да решаваш съдбата на нациите бе.Ако не бяха тези хора сега щеше да си пасеш коча за байрама и да си дърпаш чурката да порасне Пфу.

    Коментиран от #11

  • 10 Scout for funn

    2 3 Отговор
    Бойко Борисов е виновен за чернобил той открдна купища пари от чернобил и той гръмна .
  • 11 Scout for funn

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "ТЕЛК":

    Щяхме да пасеме както пасат цяла европа без РУСКИЯ МОДЕЛ .
  • 12 сектант

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    На вибратора ти сигурно е изписано Джордж Сорос със златни блестящи букви...
  • 13 Баце

    1 1 Отговор
    На 1-во място Фукушима следва Сърбия и пустинята Невада ;-)