Last news in Fakti

18 Февруари, 2022 13:47 29 217 33

Каква беше силата на съветската атомна подводница Проект 705 "Лира"

  • подводница-
  • атомна подводница-
  • лира-
  • ссср

Скоростта на движение под вода е впечатляващите 75 км/ч

Каква беше силата на съветската атомна подводница Проект 705 "Лира" - 1

Със сигурност може да се каже, че проектът за подводница 705 е ако не скъпоценен камък, то определено едно от най-големите постижения на съветските конструктори. Първата подводница от този тип е построена през 1969 г. Общо седем от тях са създадени в СССР. Като част от флота, подводниците получават красивото име "Лира" в чест на древния музикален инструмент. В НАТО тези подводници бяха класифицирани с индекс Алфа.

Проект 705 "Лира" е разработен от СКБ-143 под ръководството на Анатолий Борисович Петров и Михаил Георгиевич Русанов. Забележителните данни на атомната подводница са свързани най-вече с техният корпус, който е изцяло изработен от титаниеви сплави. Титанът е много лек и в същото време здрав материал. В същото време титаниевите сплави са изключително трудни за заваряване. Друго важно предимство на материала е, че не корозира.

Каква беше силата на съветската атомна подводница Проект 705 "Лира"

До голяма степен поради лекотата и компактността на корпуса, подводницата се оказва толкова маневрена и бърза. Повърхностната скорост на "Лира" може да достигне 26 км/ч или 14 възела. Скоростта на движение под вода обаче е 75 км/ч или 41 възела. Атомната подводница се задвижва от най-новия по онова време воден реактор под налягане с течен метален охлаждащ агент, който се състои от циркулираща смес от бисмут и олово.

Благодарение на това техническо решение реакторът се оказва изключително компактен. Мощността на агрегата е 15 000 к.с. Инсталацията е допълнена от чифт компресорни агрегати с мощност от 1500 kW всеки. За времето си "Лира"има просто „чудовищно“ ниво на автоматизация. Цялото управление на подводницата е сведено до един централен пост. Екипажът на подводницата е 32 души и се състои изключително от офицери и мичмани.

Каква беше силата на съветската атомна подводница Проект 705 "Лира"

Вярно е, че това е донякъде проблем. В случай на повреда в морето, подводница без моряци започна да изпитва недостиг на работници. Що се отнася до оръжията "Лира" е въоръжена с 6 533 милиметрови торпедни апарати. Всички инсталации са хидравлични. Изстрелването на торпедото се извършва с помощта на вода, а не на въздух. Такава система може да се използва на всякаква дълбочина.

Любопитен факт е, че за 20 години експлоатация не е имало нито една повреда. Поради високата скорост дори днес атомните подводници от проект 705 могат да избегнат всякакво преследване. Уви, Перестройката от 80-те години сложи край на наукоемкия и скъп проект. Страната, стремяща се към социално и икономическо обновление, вече не се нуждаеше от свръхефективни. През 1997 г. подводниците "Лира" започват да се вадят от въоръжение. Последната ядрена подводница от това семейство е нарязана на скрап през 2009 година.

Каква беше силата на съветската атомна подводница Проект 705 "Лира"


Поставете оценка:
Оценка 4 от 94 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смятай

    110 20 Отговор
    Сега с какви разполагат???

    Коментиран от #3, #7, #12

  • 2 Гаргамел

    92 158 Отговор
    Разполагат основно с група от стотина трола по нашите ширини

    Коментиран от #5, #20

  • 3 Рошко

    123 29 Отговор

    До коментар #1 от "Смятай":

    Тайфун, достатъчен да изпепели континент
  • 4 Дърт Вейдър

    38 98 Отговор
    Воден реактор с метален охлаждащ агент = дървено желязо

    Коментиран от #17, #25, #31

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 аналитик

    42 82 Отговор
    сега са атомни подводници, като за охладител използват морска вода като отделят постоянно ВОДКА, за удобство на екипажа

    Коментиран от #8

  • 7 Хахаха

    26 36 Отговор

    До коментар #1 от "Смятай":

    С водка
  • 8 Спутник

    114 23 Отговор

    До коментар #6 от "аналитик":

    Лошото е, че никой не знае с какво разполагат. За това слухтеше Американската подводница до остров Иртуп.

    Коментиран от #10

  • 9 СКПМН

    19 43 Отговор
    Ами сиги вече и те и хамерите правят подводни дронове които им излизат по евтино.

    Коментиран от #18

  • 10 Гост

    91 24 Отговор

    До коментар #8 от "Спутник":

    Русия винаги показва старите си оръжия за нови а какво има в момента никои не знае.За това е страхът на сащ и НАТО.1973г една газка дойде от СССР.Вдигнаха поделението по тревога и нито една машина не запали двигател.Един так само излезе на плаца и казаха че са запалели двигателя с бутилките кислород.Наградиха екипажа.Какво ли имат сега????

    Коментиран от #28

  • 11 Иванушка

    126 34 Отговор
    Браво Русия, дръж техниката на ниво
    и Мачкай говедата.
  • 12 Баро

    32 81 Отговор

    До коментар #1 от "Смятай":

    Със неизплуващи като курск

    Коментиран от #13

  • 13 КАМИЛА КОЯТО НЕ ВЗИМА ДОПИНГ

    14 24 Отговор

    До коментар #12 от "Баро":

    АМИ ТО ЗАТОВА СЕ КАЗВА ПОД ВОДНИЦА☝
  • 14 Искаха да

    66 21 Отговор
    видят Вова, какво ще извади но останаха разочаровани. Той не е глупак. Щеше да има бой на негри в тъмна нощ. Байдън искаше някой друг да му свърши мръсната работа. Много добре знае, че там няма да бъде като в Ирак и Сирия. Щеше да се наложи да изгражда САЩ от руините.
  • 15 Храна за мурзилки

    37 61 Отговор
    Това беше за повдигане на бойния дух на съветските другарЕ . :))))
  • 16 Рашавия

    44 58 Отговор
    Не ръждясват и не се чупят но ги нарязали щото един мармот след като ги завил в станиол нямало кво да прави.
    Па били и целите автоматизирани ама не ги кефело та са ги автоматизират с хамали.
    Дрън дрън-руски постижения.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Жулиен Гаков

    47 13 Отговор

    До коментар #2 от "Гаргамел":

    Явно не си прочел и 1 ред за руските подводници в днешно време. Много си зле другарче, и не коментирай вече ако обичаш. Излагаш се!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Grote Ilifant

    16 0 Отговор
    Металът е титан, а не титаний. Следователно справите са титанови, а не титаниеви. Имаме магнезий. Съответно магнезиеви съединения.
  • 23 Рушляк

    7 9 Отговор
    Руски лакардии,имали за нарязване за скраб
  • 24 Сенкевич

    29 7 Отговор
    Този тип подводници изплуваха на 10 километра от статуята на свободата за ужас на нашите партньори. Сега не се налага, имат Дмитрий Донски, подводница която може 6 месеца да оперира в Световния Океан автономно, заредена с ракетен състав унищожението поне два пъти планетата. Да, не е похвално, но не разбирам идиотите които дразнят "дресирани психопати" да се пробват, защитят или наложат! Няма да стане така. Оставете ги да си живеят така както искат, защото може и те да поискат нещо, което вие не можете да им дадете/разделите- например!

    Коментиран от #27, #33

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Не е вярно

    8 0 Отговор
    Не е вярно, че за 20 г. не имало аварии.
    Първата подводница от този тип К-64 претърпява сериозна авария - течният метал, който се използва за топлоносител в първия контур на реактора се втърдява (1972 г.). Подводницата е утилизирана впоследствие (окончателно в началото на 90-те).
    Друг основен проблем е, че са били изключително шумни.
  • 27 хххх

    8 21 Отговор

    До коментар #24 от "Сенкевич":

    Какво имат тея бълxapu бе ? На скоро се научиха да правят атомни подводници по копиране и модел от САЩ.До преди имаха едни дизелови ковчези които бяха най-шумното нещо в океаните.Въобще тея технологични дребосъци са една трагикомедия.И си мислиш ,че света трябва да търпи терористичното и бандитско поведение на окупатор като Русия само защото били дресирани психопати ,така ли ? Русия ще яде шамарите заради това нещо и ще мълчи.Защото в момента в който се опита да си отвори устата ,ще яде шутовете в муцуната и няма да има възможност дори да гъкне.

    Коментиран от #30

  • 28 Ванко

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Бащата ми разказваше като малък за това, направо се бил шашнал, нито радиостанции, нито превозни средства са работили.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "хххх":

    Много си зле вземи си пий хапчетата пич
  • 31 БардВейдър

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дърт Вейдър":

    офффф....то колко да си прост....с охлаждащ агент , който осигурява по-голям в пъти топлообмен , поради високата си плътност. Леко не ми е ясно как се поддържа оловото и бисмута в течно състояние , но явно в близост до ядрото това се е оказало възможно и то преди 30 години!!! Респект!
  • 32 Сър Пичук

    3 0 Отговор
    Непрекъснато ни облъчват с информация за "супер-постиженията" на руснаците. Супер самолети, супер подводници, супер танкове, супер ракети, супер оръжия, супер постижения на икономиката, супер не знам какво си.
    А реалността е трагична - нищо от тези "супер-неща" го няма в реалния живот, икономиката крета, хората оцеляват, стандарта на живот е по-нисък от този в редица бананови републики, безаналоговата армия с нейните супер-оръжия е затънала в Украйна и търпи поражения, науката и културата почиват на стари лаври отпреди СССР, а технологичната изостаналост на Русия е пословична.
    Всичко говори за това, че редките проблясъци на някакви успехи се дължат на взетото от Германия през ВСВ и откраднатото след това от Запада чрез шпионаж, но некадърно изкопирано и внедрено поради изостаналостта им и недъзите на икономиката им.
  • 33 Сър Пичук

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Сенкевич":

    Аха, а американците са лоши, че искат да разполагат сили за да защитават себе си и европейските си партньори от Русия.