7 Май, 2020 10:43 2 856 6

Няма да има хибридни пътнически самолети (поне засега)

  • airbus-
  • хибриден самолет
Няма да има хибридни пътнически самолети (поне засега) - 1

Airbus обяви закриването на проекта за създаване на самолет с хибриден силов тракт E-Fan X. А в последно време имаше толкова много надежди за този самолет. Интересното е, че това беше международен проект с много сериозни партньори: освен Airbus, хибридът се разработваше и от Siemens, и от Rolls-Royce.

Предполагаше се, че партньорите ще произвеждат самолет със среден обем с капацитет около 100 пътници, който ще има 1 или 2 електромотора (а останалите ще бъдат традиционни). Благодарение на това разходите за гориво биха могли да бъдат значително намалени.

Проектът, който стартира през 2017 г., обаче беше признат за икономически неизгоден. Поне за момента, защото Airbus активно намалява разходите си. По тази програма за намаляване на разходите, миналата година бе обявено и прекратяването на производството на най-големия пътнически самолет в света - A380.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку руку ку

    4 4 Отговор
    100 пътника са малко. Не достига мощност при въртене на педалите. Ако пък се увеличи броя на пътниците, няма да достига мощност на двигателите... и се влиза в един омагьосан кръг.

    Коментиран от #2

  • 2 Шекспир

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "куку руку ку":

    Зависи от педалите.Някой са съгласни и на по малко въртене

    Коментиран от #5, #6

  • 3 234

    0 0 Отговор
    и да пуснат аз няма да се возя на туй нящо
  • 4 гост

    2 2 Отговор
    Затова няма реален прогрес в самолетоностроенето, заради такива корпоративни счетоводители. Има различни технологии, но нито една не достига до масово производство точно защото някой излиза и казва, че било скъпо и нерентабилно. А суперлативите от такава машина, а стойността на акциите, а чисто идеологичната цел? Ако Мъск се вслушваше в съветите на директорите на останалите огромни коропорации то нямаше да има повече от няколко хиляди бройки тесла роудстър, подобно на фискер, на нио и др.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.