Last news in Fakti

16 Декември, 2021 11:09 4 390 20

Може ли наистина да се тегли кораб с хвърчило? От Airbus уверяват, че е възможно

  • airbus-
  • кораби-
  • airseas-
  • платно

Към морските товарни кораби ще се прикрепят гигантски безмачтови платна

Може ли наистина да се тегли кораб с хвърчило? От Airbus уверяват, че е възможно - 1

Производителят на самолети Airbus има подразделение, наречено Airseas - офшорен бизнес на бъдещето. Идеята е да се съчетаят напреднали авиационни технологии с традиционния източник на енергия, който отдавна се използва в морето. Става дума за силата на вятъра. Така на голям кораб бе монтирано огромно електронно управлявано хвърчило, което се нарича Seawing.

Това може да звучи като луда концепция, но Airseas вече обяви, че всъщност е инсталирала такова оборудване за първи път на истински търговски товарен кораб, собственост на Airbus.

Може ли наистина да се тегли кораб с хвърчило? От Airbus уверяват, че е възможно

Огромната летяща конструкция като хвърчило или парапланер има площ на крилото от 1000 квадратни метра. Такова платно е способно да генерира 100 тона тяга. Това може значително да намали разхода на конвенционално гориво. Airseas изчислява, че спестяванията са 20%. А най-удивителното е как се управлява всичко това.

Твърди се, че модерната електроника използва компютърен модел на поведението на кораба и огромното хвърчило. Благодарение на различни сензори, системата отчита поведението на кораба, метеорологичните условия и морските вълни и дава команди за управлението.

Може ли наистина да се тегли кораб с хвърчило? От Airbus уверяват, че е възможно

Засега на живи изображения виждаме само процедурата по инсталиране на оборудването на носа на кораба. Изпитанията тепърва предстоят - ще бъде много интересно да се види. Ще следим развитието на проекта. Колкото и фантастично да звучи, Airbus се надява да приложи тази иновация в 10% от морския транспорт още през това десетилетие.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кози

    9 3 Отговор
    Тва вече са го измислили. Някой да им каже...
  • 2 ТезиИновации

    12 7 Отговор
    С тези иновации скоро ще ходим и към комсоса с балони ... Мисля че човечеството в днешно време е толкова бездарно, че всеки избива комплекс като предлага иновация. Без да разбира или да е работил в дадена сфера - няма как да направи иновация в нея. Някой си западноевропеец отишъл и покарал малко уиндсърф с Турция и сега предлага и корабити да са сърфисти. Що за глупости са това.

    Коментиран от #3, #10

  • 3 ТяхнаЛогика

    12 8 Отговор

    До коментар #2 от "ТезиИновации":

    По тяхната Логика да напрвят парашута 5000 квадратни метра и тогава икономията им ще е 100%. Аман от глупости, да физиката го позволява но в името да сме зелени .... направете му един АЕЦ на борда и няма нужда да разчитаме на вятъра повече. Това не е еволюция, това е тотална деградация с тези зелени идеи.

    Коментиран от #6

  • 4 123456

    17 1 Отговор
    Това е измислено много отдавна !!! Платна му се вика .
  • 5 Механик

    9 3 Отговор
    Окачете му и черен флаг "веселия Роджър" и направо откривате Америка, на път за Индия.
  • 6 гост

    8 12 Отговор

    До коментар #3 от "ТяхнаЛогика":

    С малката подробност , че парите за "АЕЦа" и горивото му ще обордваш барем 1000 кораба с много по-големи от това платно и при 20-30 000 кораба и то по-големи от тоя всичкия уран на планетата няма да ти стигне , ама кво да праиш , на русопитек освен атомни бомби друго няма и няма да има в празното междуушие !!

    Коментиран от #8

  • 7 2795

    4 0 Отговор
    Не съм специалист по ветроходство, но то от 100 години е изоставено предполагам, защото е по-бавно от електрическата тяга, т.е. не могат да се достигнат същите скорости. В момента технологията която се ползва основно е дизелов генератор с електромотори при големите кораби, при малките има даже и ветроходни. За ядрената енергетика - просто МААЕ не позволява частни компнии да оперират по съображения за сигурност и други. Една частна компания лесно може да бъде изкупена за разлика от една държава. Затова единствено военни плавателни съдове на армии на държави разполагат с такива. Нито е скъпа технологията, нито е нерентабилна, но просто МААЕ не позволява...

    Коментиран от #14

  • 8 дааа

    3 6 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    А сорососнята за ядрен синтез чувала ли е? Мъкаааааа .....

    Коментиран от #9

  • 9 гост

    3 12 Отговор

    До коментар #8 от "дааа":

    А русофилнята чувала и е , че в морския транспорт най-важния и единствен закон е ЦЕНАТА !!! И в бъдеще още повече ще е единствения закон !!! Няма и няма да има НИКАКЪВ синтез или разпад , който дори да се доближи като цена до това , не ами винаги ще е СТОТИЦИ ПЪТИ по-скъп !! Да не говорим , че има и по-добър начин и той вече също се изпробва ! И той е с ветрогенератори на летящи крила ! Които осигуряват десет пъти по-голяма мощност и то 24/7 , щото летят на 600 до 1000 метра височина , където има постоянни и силни ветрове !! Достатъчни да задвижат и най-големия контейнеровоз без стотинка за гориво и на една хилядна от цената на "синтеза" ти !! И дори без да заемат място на кораба , което също е пари , напротив дават му допълнителна товароносимост !!

    Коментиран от #12, #19, #20

  • 10 хмм

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТезиИновации":

    Една от най-възможните идеи за пътуване в космоса е с огромно платно улавящо слънчевия вятър.
  • 11 Ивайло

    5 0 Отговор
    Хахаха, тея откриват топлата вода!!! Едно време, като не е имало двигатели, корабите са се движели с платна!!!

    Коментиран от #15

  • 12 Грета Тунберг

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Скъпи,пак ли си пушил марихуана?Тези платна са "вятър" работа.
  • 13 Анджело

    2 1 Отговор
    Значи ас. Сега сам на 1 мостик на 1 корап. И чакам следващата новина. Как са измислили да управляват вятъра да дуфа се одзади
  • 14 Анджело

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "2795":

    Имаш 1 грешка
    Има даржави купени от чадтни компании. Пътвата за коят са сещам е САЩ
  • 15 гагарин

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ивайло":

    Слънчевия вятър не е като атмосферния да си мени посоката постоянно ще те издухва как ще се върнеш?
  • 16 зона51

    3 0 Отговор
    И после се чудим защо извънземните не осъществяват контакт с нас.
  • 17 Паметлив

    0 0 Отговор
    Навремето предлагаха и спойлери за кораби, ама нещо не намериха приложение.
  • 18 ттт

    0 0 Отговор
    Платната се използват за задвижване на кораби от много стотин години. А това хвърчило много малко се различава от обикновения спинакер.
  • 19 ттт

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    И като е така, защо безплатният вятър е заменен с гориво?
  • 20 Аааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Хапчето драги, объркал си хапчето!

    Амбиция с делюзия! Това представлява този прекрасен икономически "зелен" напън! А колко по-просто е да кажеш не карайте корабите на Full, а на Еко скорост, постигайки 50% икономия на гориво! Ама това не се казва на широката аудитория, нали!?