ФАКТИ.БГ

Запознайте се с мултимедията на новата S-Klasse (ВИДЕО)

Уникалната характеристика на MBUX системата, която се разработва в България от компанията Visteon, е нейното взаимодействие с широк спектър от системи и сензорни данни в автомобила

Публикувана: 9 Юли, 2020 10:36
13 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3150
Запознайте се с мултимедията на новата S-Klasse (ВИДЕО)
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Дизайнерите на Mercedes-Benz проектират новата S-класа с фокус върху пътуващите на втория ред. Седящите в задната част ще имат достъп до същите всеобхватни информационно-развлекателни и комфортни функции като шофьора и пътника на предната седалка. С фокус за тях в новия модел са вградени три сензорни екрана и разнообразие от различни опции за управление, като например MBUX интериорния асистент и гласовото управление "Hey Mercedes".

Никоя друга иновация в последните години не е променяла така радикално взаимодействието с автомобилите на Mercedes-Benz като MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Втората генерация на тази самообучаваща се система получава своя дебют в новата S-класа. Интериорът на автомобила е още по-дигитален и интелигентен.

Промяната в хардуера и софтуера прави управлението на автомобила още по-лесно и комфортно чрез вградените нови дисплеи на петте големи екрана, отчасти с OLED технология. Новият 3D дисплей на водача позволява пространствен изглед с едно докосване на бутон за първи път. Така се постига истински триизмерен ефект, без да се налага да носите 3D очила.

Запознайте се с мултимедията на новата S-Klasse (ВИДЕО)

Гласовият асистент "Hey Mercedes" в новата S-класа е с надградени възможности за водене на диалог. Някои действия могат да се извършват дори и без ключовата дума за активиране "Hey Mercedes". Те включват приемане на телефонно обаждане или показване на навигационна карта например. "Hey Mercedes" сега може да обясни и къде се намира комплектът за първа помощ или как да свържете смартфона си чрез Bluetooth.

Наред с класическия вход в системата чрез ПИН код, в автомобила вече са на лице опциите за разпознаване на пръстови отпечатъци, лицево и гласово разпознаване. Това позволява достъп до индивидуални настройки и гарантиране на сигурността при дигитално плащане от автомобила. 

Уникалната характеристика на MBUX системата, която се разработва в България от компанията Visteon, е нейното взаимодействие с широк спектър от системи и сензорни данни в автомобила. Например функцията за предупреждение при излизане в S-класата вече използва камери, за да разпознае, че пътникът иска да напусне превозното средство.

Ако друг потребител на пътя се приближава към сляпата точка, активното амбиентно осветление става част от системата за предупреждение при излизане и мига в червено. Интериорният асистент на MBUX също проверява дали детската седалка е правилно прикрепена, както и наблюдава нивото на внимание на водача и го предупреждава звуково, ако има признаци на унасяне.

Основни технологични иновации

Head-up display с добавена реалност (AR-HUD): Два различни head-up дисплеи (HUDs) са налични опционално, като единият от тях е иновативен вариант с особено голям образ. Изображението на него се появява на практика на разстояние от 10 метра. Тази област на дисплея съответства на монитор с диагонал 77 инча. AR-HUD осигурява голяма част от съдържанието с добавена реалност при системите за шофиране и навигация. За водача то се слива с околната среда пред превозното средство и допринася за допълнително намаляване на разсейването. Модулът за формиране на изображения (DMD, цифрово огледало устройство от Texas Instruments) се състои от матрица с висока разделителна способност от 1,3 мил. огледала и високоефективен източник на светлина. Технологията се прилага при прожекторите в кината. В S-класата Mercedes-Benz я използва за първи път с цел генериране на изображенията на head-up дисплея.

Запознайте се с мултимедията на новата S-Klasse (ВИДЕО)

3D дисплей за водача

Създава се впечатление за пространствена дълбочина, когато очите на зрителя възприемат различните изгледи на обекти на дисплея. Това се постига чрез сложна комбинация от конвенционален LCD дисплей със специална структура на пикселите и регулируема LCD решетка. Това, което е известно като защитна маска, е поставено на няколко милиметра пред LCD. То е толкова прецизно регулирано спрямо позицията на главата на зрителя, че лявото и дясното око виждат различни пиксели на LCD. Това създава желаното впечатление за дълбочина. В дисплея е вградена система за стереокамера. Тя се използва за точно определяне на позицията на зрителя. Благодарение на методите за адаптиране на разстоянията, водачът се радва на широка гама от свободно движение, като изображението на дисплея се регулират непрекъснато.

MBUX Интериорен Асистент

Чрез използването на камери в контролните панели на тавана и алгоритми за обучение, MBUX асистентът разпознава и предвижда желанията и намеренията на пътниците. Това се постига, като се интерпретира посоката на главата, движенията на ръцете и езика на тялото и се отговаря на тях със съответните функции в превозното средство. Например, ако водачът търси нещо на предната седалка в тъмното, асистентът автоматично включва осветлението. Дори само поглеждането към някое от външните огледала е достатъчно, за да позволи регулирането му, без да се налага първо да се избира тази функция. Нормалните движения на ръцете също се разпознават, като така шофьорът или пътниците могат да отворят плъзгащия се люк на тавана без докосване. Шофьорът и пътниците могат да настроят личните си предпочитания в системата. А любимите функции могат да бъдат стартирани с помощта на жеста "Предпочитани" (пръсти на ръката във V-образна форма). Освен че подобрява удобството при пътуване и шофиране, интериорният асистент MBUX повишава и безопасността. Той проверява например дали детската седалка е правилно закрепена и алармира, ако не е.

OLED технология

За разлика от LCD технологията, OLED дисплеите се състоят от няколко органични слоя, приложени към синтетична основа. В S-класата OLED дисплеят се намира зад стъклена облицовка и в комбинация със задвижващите механизми и сензорите за налягане зад него осигурява цялостен контрол на дисплея. OLED панелите (за разлика от LCD) не изискват външно фоново осветление. Енергия се консумира само когато пикселите светят. Това осигурява по-добро ниво на черния цвят и още по-силни контрасти. При показване на типични видео последователности, OLED технологията консумира до 30% по-малко енергия в сравнение с LCD.

Гласовият асистент "Hey Mercedes"

Конвенционалните системи за гласово управление в автомобилите изискват определени фиксирани команди от техните потребители. "Hey Mercedes" слуша почти всяка дума и разбира практически всяко изречение, свързано с инфотеймънта и работата на превозното средство на 27 езика. Непрякото слово също се подразбира, например ако потребителят каже "Студено ми е" вместо ясната команда "Настрой температурата на 24 градуса". Гласовото управление също се самообучава. От една страна то се настройва към потребителя и неговия глас, от друга страна софтуерните модели на сървъра научават нови произношения или промяна на използването на езика с времето. Системата вече не отговаря стереотипно, като варира и в изходния диалог. Основният начин, по който работи гласовият асистент: гласовото въвеждане се абстрахира от фонови шумове и приема запитванията. Главният блок в автомобила и сървърът оценяват получените данни и изпращат отговор. Системата решава кой отговор е най-вероятен, след което в рамките на секунди следва отговорът/реакцията. 

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Ке си карам
1 Отговор
124ката на метан

Оценка:
-1 +8

Mercedes GLS 2019
2 Отговор
чакам някой корейски натурален дженд.ър да започне да обеснява колко са велики корейските автомобили и колко са дръпнали и как са задминали ролс ройс

Коментиран от #3, #12


Оценка:
-6 +10

Дгх
3 Отговор

До коментар #2 от "Mercedes GLS 2019":


Лексус не може и на малкият пръст да стъпне на s-класата говорим за техният лс който го водят висок клас.

Оценка:
-6 +7

Гост
4 Отговор
Компютри на колела...

Оценка:
-0 +13

запознат
5 Отговор
Китайски таблет на колела! А за по-важните характеристики като двигател, окачване, спирачен път и другите изобщо вече не се говори! Важното таблета какъв е и какви снимки прави!

Коментиран от #8


Оценка:
-3 +14

oldschool
6 Отговор
И възниква въпросът: а кому всъщност е необходимо всичко това и необходимо ли е изобщо? Електроника в колата подпомагаща работата на ДВГ - естествено, подпомагаща сигурността - ОК, ама тук като че ли взе да идва в повече (всички знаем колко "надеждни" са тези безкрайни електронни функции/помощници...).

Коментиран от #10


Оценка:
-2 +11

az #Победа75
7 Отговор
Кола ли ще караш на таблет ли ще си играеш??? Тъпотии!

Оценка:
-4 +14

Mercedes GLS
8 Отговор

До коментар #5 от "запознат":


от мерцедес не са виновни, че си кроманъонец

Оценка:
-6 +4

Driving pleasure
9 Отговор
По грозно нещо отдавна не бях виждал! Съчетано с новия отвратителен екстериор може спокойно да сложим пепел на някога великия S-клас! Въобще да не се чудят що продажбите му спадат!

Да не говорим, че 2 седмици след закупуването на колата и първоначалната радост 98% от тия функции няма да бъдат ползвани, като не по-малко от 50% от тях дори няма да бъдат открити от новия собственик...

Оценка:
-4 +6

Рто
10 Отговор

До коментар #6 от "oldschool":


Много точен коментар! И като допълнение към него, както казваше Джерами Кларксън-"плейстейшън на колела"!

Оценка:
-2 +1

Bmw
11 Отговор
Те вече се чудят къде да си сглобяват ,частите в 3ти страни от африка само и само да им излезне по-евтино и съответно да имат по-голяма печалба.Затова инсофтуера им е от България.Не ми се мисли останалата част от къде ще е.

Оценка:
-3 +3

Оня с коня
12 Отговор

До коментар #2 от "Mercedes GLS 2019":


Въх мани ги корейците баце мисли за БМВ 7мака основния конкурент на Бенца.

Оценка:
-1 +1

Julio
13 Отговор
От цялото това списувание се разбира че в Мерцедес са се погрижили нито за миг да не изпускаш нет-зомбирането и рекламният спам. Водач, пасежер, дете - все си с поглед в екрана и гледаш реклами...
Най-простият пример - навигацията която ти показва "интересни" обекти. Как се определя кой обекти са интересни? Много просто - плати си и обекта ти е "интересен" според MBUX...

Оценка:
-2 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.