Last news in Fakti

11 Октомври, 2020 11:30 4 406 1

Астрономи направиха свръхдетайлна снимка на мъглявината Карина

  • космос-
  • мъглявина-
  • карина-
  • снимка

Астрономи направиха свръхдетайлна снимка на мъглявината Карина - 1

Безпрецедентното детайлизиране на мъглявината Карина, която е част от ръката на Карина-Стрелец на Млечния път, е направено от международна група астрономи, работеща в рамките на програмата NOIRLab NSF (National Optical-Infrared Astronomy Research Laboratory). Астрономите успяват да постигнат уникално изображение, използвайки адаптивна оптика, която може да увеличи десетократно остротата.

Изучаването на мъглявините е приоритет за учените, тъй като на такива места се раждат нови звезди. Именно в зоните на мъглявините звездите се сливат, загряват и започват да излъчват светлина. Съзвездието Карина, разположено в южното небесно полукълбо, е 500 пъти по-голямо от по-известното съзвездие Орион. Самият размер позволява на учените да изучават по-подробно процесите на образуване и развитие на звездите.

За получаване на много подробни данни е използван 8.1-метровият телескоп Gemini South в Чили. Наблюдението е затруднено от огромното количество прах в мъглявината. Адаптивната оптика дава възможност не само да се елиминира влиянието на земната атмосфера върху резултатите от наблюдението, но и да се „види“ през праховите облаци на мъглявината.

В много подробно изображение на граничния слой на мъглявината Карина, учените са идентифицирали необичайни детайли, които не са се виждали по-рано от Земята. Изображението ще помогне на астрономите да проучат влиянието на младите звезди върху околните небесни тела и върху формирането на планети и звезди.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Астрономите

    6 0 Отговор
    са си най-добре, никакви земни проблеми не ги вълнуват... :)
    По темата - красота!!!