Last news in Fakti

20 Май, 2021 10:29 7 654 24

Voyager 1 засече космически шум извън Слънчевата система

  • voyager 1-
  • космос-
  • шум

Това доказва, че междузвездното пространство е изпълнено с плазма

Voyager 1 засече космически шум извън Слънчевата система - 1

Преди почти 44 години, през септември 1977 г., НАСА изпрати космическата сонда Voyager 1 на пътешествие, а днес, след като изпълни основната задача за изучаване на Юпитер и Сатурн, продължава да доставя научна информация извън Слънчевата система.

Нови научни данни, получени от древния космически кораб (по стандартите на космическата ера), позволиха на астрономите да изследват междузвездното пространство и да се уверят, че междузвездното пространство е изпълнено с плазма - междузвезден газ, който произвежда акустичен шум, записан от сондата и доставен на Земята.

Днес Voyager 1 предава данни от разстояние над 22.5 милиарда км от Слънцето. Астрономите от университета Корнел записаха „слабо и монотонно, постоянно бръмчене на междузвезден газ“. Важно е да се отбележи, че устройството работи извън хелиосферата (границите на Слънчевата система с междузвездното пространство), а Слънцето с планетите на „нашата“ система практически няма ефект върху показателите, регистрирани от сондата.

Voyager 1 използва т.нар. плазмената вълнова система, която е била предназначена за изследване на магнитосферите на Юпитер и Сатурн, за да получи данни за междузвездния шум.

Пътуването отвъд хелиосферата продължава от август 2012 г. Оттогава космическата сонда регистрира постоянен, монотонен шум, който астрономите сравняват с „тихия шум от дъжд“. В същото време Voyager 1 регистрира през 2014 г. изблик на активност от Слънцето, което след това изхвърли коронална материя, което е причина за промяна в магнитното поле дори извън хелиосферата. Учените сравняват такива изблици с мълнии по време на дъжд, след което има спокойствие и междузвездното пространство продължава да излъчва „тихо шумолене“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това е

    26 4 Отговор
    бил Боко, инспектирал галактическите магистрали.

    Коментиран от #11

  • 2 Любопитно ми е

    4 15 Отговор
    Този Войаджър как се захранва и изпраща сигнали, като се има впредвид, че е изтрелян 1977г. ..

    Коментиран от #4, #16

  • 3 Льокрем

    9 2 Отговор
    Личи си поетичната душа на автора на текста
  • 4 ЕС мръсна мръс

    9 11 Отговор

    До коментар #2 от "Любопитно ми е":

    Това е малко като "кацането на хора" на Луната, снимки в студио и пустиня. Но искрено вярвам,че има хиляди планети като нашата и някакв вид на живот във Вселената.
  • 5 pbdan

    40 0 Отговор
    Генераторите на апаратите работят с плутоний, чийто разпад води до отделянето на топлина, част от която чрез термодвойка се превръща в електрическа енергия. При конструирането си те са предоставяли около 470 W енергия при 30 V постоянен ток. Използваният плутоний-238 има период на полуразпад от 85 години, като по този начин годишно произвежданата мощност намалява с 0,81%. От друга страна ефективността на термодвойката също намалява и към 2001 г. тя работи на 80% от първоначалния си капацитет.

    Коментиран от #7

  • 6 Пръц

    4 9 Отговор
    Е нали във вакум шум няма как да се чуе ?

    Коментиран от #9

  • 7 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    18 0 Отговор

    До коментар #5 от "pbdan":

    Браво за компетентно изнесената информация! И благодарим!
  • 8 Гост

    7 2 Отговор
    От 1977 г и още лети и доставя данни до Земята. Мъск може само да гледа и да се учи.

    Коментиран от #21

  • 9 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    15 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пръц":

    Този звук не е уловен с микрофон, т. е. не е използван преобразувател на налягането на акустични вълни в ел. импулси. Тук става въпрос за друго - елетромагнитни вълни се преобразуват в ел. сигнал и после го прослушваме. Ако честотата им е по-висока от звуковата, преобразуват честотата на сигнала в по-ниска, колкото да влезе в звуковия обхват. Все едно да промениш мащаба на осцилограмата вместо в мегахерци, да е в херци. Сред електромагнитните
    вълни, които се разпространяват свободно в космическия вакуум са рентгеновото лъчение, ултравиолетовите лъчи, видимата светлина, инфрачервената радиация и радиовълните. Разликата между тях е в честотата/респективно в дължината на вълната.
  • 10 Вълко Червенков

    9 11 Отговор
    Велика Америка е недостижим технологичен лидер.Вояджерите са нагледен пример за това.СССР не е изпратил нищо по-далече от Марс,като марсианската им програма е пълен провал.За нещо от ранга на Пионер и Вояджер,просто не им е достигал научен капацитет.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "ПЕЕВ":

    Явно по-малко от на вас, на които ви плащат за да го възхвалявате?
  • 13 Гост

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "Вълко Червенков":

    Велика Америка, да. С изобретател на компютъра българин. С ракетни пионери като Циолковски, фон Браун и Корольов. С автомобилите, създадени за пръв път от германеца Карл Бенц. С индийските математически гении, японските инженери и китайските конструктори.

    Коментиран от #14, #17

  • 14 Вълко Червенков

    1 6 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Омешал си фактите.Ще ти се смеят и русофилите.Да си беше направил труда да прочетеш малко по-задълбочено.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 От Voyager

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Любопитно ми е":

    Как се захранвам ли...ми с батерия Никополка 3R12 4.5V от 1977г, за 28ст.!
  • 17 Ххх

    5 4 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Създателя на компютъра бил българин ? Ти наясно ли си ,че същия този "българин" дори не е стъпвал в България ?

    Коментиран от #22, #24

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Respect

    5 1 Отговор
    НАСА!
  • 20 Патето Яки

    0 2 Отговор
    Чудя се защо ми шумят ушите, сега разбирам че не е от ЕГН-то а било от космическия шум.
  • 21 Хитър Петър

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Мъск гледа и се учи а Роскосмос се научи да пуска песнички и парфюмчета.
  • 22 сър Чобан

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ххх":

    Имаш нет провери стъпвал е.
  • 23 Jack Bauer

    0 0 Отговор
    Днес Voyager 1 предава данни от разстояние над 20.8 светлинни часа от Слънцето ;-}}}
  • 24 Валери

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ххх":

    А ти наясно ли си че освен индианците няма други истински американци да не говориме че реално Америка е фирма а не държава. Така че да Джон Атанасов е българин и то 1000%. Все пак много български мозъци са на вън и то не по тяхно желание но са БЪЛГАРИ а вината за това че те са там е колкото тяхна толкова и наша защото българина знае само да храни другите,само погледни в другите държави какво се случва като им вдигнат горивото с 1 цент хората са на улиците и протестират,но те имат едно много важно нещо което ние нямаме а то е че те са единни а не като нас двулични