Last news in Fakti

16 Декември, 2020 16:15 5 725 10

Китайците тестват хиперзвуков реактивен двигател за полети „навсякъде по света за 2 часа“

  • реактивен двигател-
  • хиперзвукова скорост-
  • китай

Китайците тестват хиперзвуков реактивен двигател за полети „навсякъде по света за 2 часа“ - 1

Китайски учени се опитват да докажат, че могат да изследват не само Луната и да се спуснат на дъното на Марианската падина, но и да решат търговски проблеми, които могат да променят бъдещето на гражданската и военната авиация. Разработчиците от Института по механика към Китайската академия на науките съобщиха за първото успешно тестване на „детонационен реактивен самолет“ или накратко Sodramjet.

На теория двигателите от клас Sodramjet ще позволят на самолетите да достигнат скорост до 16 Маха след хоризонтално изстрелване и след достигане на стратосферата да достигнат до всяка точка на Земята само за два часа. Първото изпитание на прототип на двигател в аеродинамичен тунел показа уникален резултат от 9 Маха, което е малко повече от половината от теоретичната скорост на бъдещия двигател.

Футуристичният двигател има сравнително опростен дизайн. Състои се от три основни компонента без движещи се части: въздухозаборник, инжектор за водородно гориво и горивна камера. "Гърлото" на камерата се отваря към горния край на въздухозаборника. Основното предимство на Sodramjet пред традиционните двигатели от класа scramjet (хиперзвуков реактивен двигател) е липсата на необходимост от приемане на резервоари с кислород на борда на самолета.

Китайците тестват хиперзвуков реактивен двигател за полети „навсякъде по света за 2 часа“

През 60-те и 70-те години НАСА се сблъсква с поредица от неуспехи в експериментите си с двигател, който няма движещи се части и се очаква да работи по-добре от конвенционалните реактивни двигатели с хиперзвукови скорости, но често е функционирал неправилно. Една от причините беше, че ударните вълни, създадени от въздуха с висока скорост, могат незабавно да потушат пламъците. Китайците решиха този проблем, като принудиха ударните вълни да работят съвместно с горивната камера, като доставят кислород към нея с хиперзвукова скорост.

По време на китайския експеримент инсталацията може да бъде ускорена до още по-висока скорост, но тогава самият аеродинамичен тунел не би издържал на натоварването. Първият в света аеродинамичен тунел, способен да симулира 16 Маха, все още се изгражда в Пекин. Видеозаписите, предоставени от изследователския екип, показват, че когато двигателят е стартирал, гърлото на горивната камера е светнало като космически кораб от Междузвездни войни.

Въвеждането на технологията Sodramjet ще намали размера и теглото на scramjet, което ще направи пътуването до другия край на земното кълбо за два часа реалност. Действителното използване на Sodramjet scramjet все още е въпрос на далечно бъдеще и проведеният експеримент само доказва ефективността на технологията, необходима за извършване на хиперзвукови полети в бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АйдеСегаДа

    39 6 Отговор
    Искам сега, разбиращите западни езици да почнатда обясняват, как видиш ли без американски мениджмънт, немска надценка и френска реклама ... подобна технология няма да има бъдеще. Глупостта на запада е това, че поръчва китайски неща и се учи само как да излъже търговете на ЕС, че нещата са произведени в Европа за да ги спечели. Тази бюрокрация отхапа главата на ЕС, не може да има икономика само на база бюрокрация, която да гарантира че ти ще вземеш по-голяма печалба от производители, изпълнители ... само защото закона те протектира (справка, търгове, в които се описва кандидат фирмите, колко стаж, колко оборот и какви продукти трябва да са имали през годините за да кандидатстват)..

    Коментиран от #2

  • 2 Весел пор

    13 23 Отговор

    До коментар #1 от "АйдеСегаДа":

    Приятел,погледни "пулсов двигател" какво е и тогава пиши глупости. хАмериканците го имат от края на 90те години (проект Аврора-project Aurira).Движи се с над 6500 мили в час.Ай лек ден !

    Коментиран от #7, #10

  • 3 827ве7вд7

    17 1 Отговор
    А сега умните и модерни електро-веган-джендъри с тротинетките ми обяснят, с каква батерия ще бъде тоя двигател и как ще се зарежда за 3 минути в полет.
  • 4 Китай е номер 1

    23 3 Отговор
    Китайците къртят !
  • 5 111

    12 1 Отговор
    "Братският" китайски народ си е създал най-големия в света копирен център за технологии!
  • 6 ЛЛЛ

    14 0 Отговор
    Улисани в това да се дебнат и нападат взаимно Русия и Америка изпуснаха Китай и тази комунистическа държава дръпна напред
  • 7 сега ти погледни и прочети статията

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Весел пор":

    Легендата за Аурора започва в началото на 90-те години на 20 век. Всичко започнало, когато в периода 1992 – 1994 година били открити „дупки“ в американския бюджет в размер на няколко десетки милиарда долара. Никой не можел да даде информация относно предназначението на крупната сума.

    През 1993 година списание „Aviation Week & Space Technology“ публикува редица статии по темата. Митът „Аурора“ допълнително бил подсилен от документ, който изразявал финансовите транзакции по различни секретни военни проекти в размер на милиарди долара годишно. В документа присъствало името „Аурора“, което било достатъчно, за да хвърли известна светлина около събитията. Много хора били допълнително озадачени от неочакваното спиране на програмата „SR-71 Blackbird“ през 1996 година. Прекратяването ѝ означавало само едно – SR-71 вече не може да задоволи потребностите на ВВС и е време да бъде заменен. Спирането на подобен проект непременно означава стартирането на нов.
  • 8 Жак Фреско

    10 0 Отговор
    Горивото на бъдещето се казва водород!Батерията е за телефони!
  • 9 Бай Шиле

    12 3 Отговор
    А бе САЩ да им наложи санкции на тия нахални китайци.Те даже твърдят,че Китайско море е китайско.
  • 10 бай Ставри

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Весел пор":

    Фантастика или Фентъзи, кое от двете ?