Last news in Fakti

12 Февруари, 2021 12:08 5 512 11

Вижте „Стъкления завод” на VW (ВИДЕО)

  • vokswagen-
  • електромобили-
  • завод-
  • дрезден-
  • стъклен завод

Обновената фабрика се превръща в дом на електрическите Volkswagen ID

Вижте „Стъкления завод” на VW (ВИДЕО) - 1

„Стъкленият завод” в Дрезден започна серийно производство на изцяло електрическия ID.3. С това уникалното производствено съоръжение в столицата на Саксония се превръща във втория завод за производство на ID.3 и четвъртият в света, от чиито поточни линии слизат модели на Volkswagen, използващи модулната технологична платформа за модели с електрическо задвижване MEB (Modularer E-Antriebsbaukasten). Едновременно с това, в саксонската столица Volkswagen отваря нова глава в своето развитие - през следващите години бившият „Център за мобилността на бъдещето“ ще премине процес на последователна трансформация и ще се превърне в „Дом на ID.“

Основната цел на новата стъпка е „Стъкленият завод” да се превърне в своеобразен маяк и да послужи като водеща светлина за Volkswagen в Германия, предлагайки на клиентите, посетителите и гостите на модерното съоръжение цялостно изживяване на моделната фамилия ID. - от първоначалната консултация и тестовото шофиране, до посещение на производството, съвместно конфигуриране на желания ID.3 и участието в събития в модерен формат, до финалното предаване на електрическите модели на техните бъдещи собственици. Допълнителен акцент в процеса на стратегическо преструктуриране е изграждането в Дрезден на модерен център за научни изследвания и иновации, който да управлява иновативни проекти в пилотен мащаб за по-нататъшно използване в по-големи обекти на Volkswagen.

Томас Улбрих, отговорният за електрическата мобилност член на Управителния съвет за на Volkswagen, заяви - „Volkswagen продължава уверено своята електрическа офанзива. В допълнение към новите електрически модели, този процес включва и трансформацията на нашата мрежа от производствени звена в световен мащаб. Заводът в Дрезден е четвъртата поред производствена мощност на Volkswagen, която трансформираме за производството на модели от новата ID. фамилия на платформата MEB. В същото време производственият обем в германския завод за електрически автомобили в Цвикау и в нашите два китайски MEB завода расте всяка седмица. По този начин ние даваме реално потвърждение на своите амбиции да поемем ролята на глобален лидер в сферата на електрическата мобилност. "

Вижте „Стъкления завод” на VW (ВИДЕО)

Дани Ауерсвалд, заводски управител на Стъкления завод в Дрезден, сподели - „Стъкленият завод играе важна роля в състава на марката Volkswagen, защото тук посетителите, клиентите и гостите влизат в пряк контакт с мобилността на утрешния ден. Ние сме автомобилен завод, туристическа атракция, място за провеждане на събития, изпитателна лаборатория и център за предаване на готови автомобили – всичко това в едно. С началото на производството на новия ID.3, ние даваме зелена светлина на процеса на стратегическо преструктуриране на марката. "

Томас Елиг, председател на профсъюзния съвет на Стъкления завод, отбеляза - „През 2017 година ние бяхме първият производствен обект, който се трансформира изцяло в посока на електрическата мобилност. За профсъюзния съвет беше и продължава да бъде от изключителна важност възможността за осигуряване на работни места тук, в Дрезден. С работата си тук ние гарантираме добавена стойност за марката и групата Volkswagen от нови бизнес сегменти. От техническа гледна точка вече сме напълно готови и в състояние да произвеждаме и допълнителни модели на платформата MEB в Стъкления завод."

Първият ID.3 слезе от поточната линия в Дрезден в присъствието на министъра на икономиката и транспорта на провинция Саксония Мартин Дулиг, на кмета на Дрезден Дирк Хилберт, ръководството на Volkswagen Саксония в лицето на д-р Щефан Лот (Технологии и логистика), Карен Куцнер (Финанси и контрол) и Дирк Коерс (Човешки ресурси), както и на председателя на Общия профсъюзен съвет на работниците и служителите във Volkswagen Саксония Йенс Роте.

Мрежата от производствени мощности за електромобили на платформата MEB расте в глобален мащаб

Стъкленият завод четвъртият поред производствен обект в света, от чиито поточни линии слизат модели на Volkswagen, използващи модулната технологична платформа за модели с електрическо задвижване MEB. Първи производството на MEB автомобили започна заводът в германския град Цвикау. В края на 2020 година производството на модели на платформата MEB бе стартирано и в китайските производствени съоръжения в Антинг и Фошан. Съвкупният максимален производствен капацитет на тези четири завода към момента надхвърля 900 000 превозни средства годишно. Следващите обекти, в които се подготвя започване на производство на MEB модели са германските заводи в Eмден и Хановер и американския завод на Volkswagen в Чатануга.

Подобно на началния процес на производство на модела e-Golf2 през 2017 година, производството на ID.3 в Дрезден също ще започне с една смяна и 35 автомобила от понеделник до петък. Редовното време за посещение и обиколки за гостите на Стъкления завод остава същото - от понеделник до събота от 9:30 до 18:30, в неделя от 9:30 до 17:00 часа.

Дейността в нови бизнес области гарантира постоянна заетост в завода в Дрезден

В допълнение към производството, това ще създаде нови или ще способства за разширяване на съществуващите бизнес области. В момента в дрезденския завод на Volkswagen работят 380 служители.

Очаква се в бъдеще в Стъкления завод на крайни клиенти да бъдат предавани значително по-голям брой превозни средства и за тази цел наскоро в завода бе изграден втори, уникален в автомобилната индустрия пункт за издаване на автомобили. Очаква се общият брой на лично получените от клиентите автомобили да се увеличи от 1301 през 2019 година и 3296 през 2020 година до над 5000 превозни средства през 2021 година. Заложената за периода до 2022 година цел е около 9 700 издадени автомобила годишно.

Вижте „Стъкления завод” на VW (ВИДЕО)

Центърът за функционални тестове в Дрезден се разширява допълнително. Той е неразделна част от световната мрежа от изпитателни съоръжения, свързани с цялостната развойна дейност на автомобилите. Основните области, в които работи центърът в Дрезден са изпитанията на електронни асистиращи системи, мобилни онлайн услуги, двигатели и ходова част.

Наред с техническа проверка и ремонт на употребявани автомобили, Техническия сервиз ще се извършва и подготовка на електромобилите преди предаване на новите им собственици в Стъкления завод. Целта е произведените в Дрезден автомобили да се предават предимно на клиенти от Дрезден.

Вижте „Стъкления завод” на VW (ВИДЕО)

Освен това в Стъкления завод ще бъде развивана интензивно и програмата Production 4.0, насочена преди всичко върху автоматизацията и дигитализацията на сложните операции при монтажните процеси и логистиката. По-специално се планира Стъкленият завод да изпълнява ролята на пилотно производствено звено в рамките на компанията Volkswagen за разработка и внедряване на нови технологии в реални процеси на серийното производство.

Инструментално и технологично оборудване за производството на ID.3 на два етапа

В началото на 2021 година производственото хале на Стъкления завод бе преоборудвано изцяло с цел да отговори на изискванията за производството на електромобили на модулната технологична платформа за модели с електрическо задвижване MEB, но първите стъпки в подготовката на производството на ID.3 бяха направени още през лятото на 2020 година. Един от седемте поста на поточната линия, който бе адаптиран за производството на новите електрически модели бе ключовият пост на „сватбата”, в която се свързват каросерията и ходовата част. Сред проведените през зимния период мерки за трансформация са и инсталирането на система за монтаж на панорамния покрив, както и адаптацията на държачите за инсталиране на арматурното табло и седалките.

Стъкленият завод в Дрезден – производство на електромобили от 2017 година и демонстрационен център за електрическа мобилност

От момента на откриването на Стъкления завод в Дрезден през 2001 година, от поточната му линия са слизали последователно луксозният седан Phaeton (84 235 бройки, 2001-2016 година), Bentley Flying Spur (2186 автомобила, 2005/2006 и 2013/2014 година), както и 50 401 екземпляра от e-Golf от 2017 година насам.

Пускането в производство на e-Golf се съпровожда и от старта на стратегическото преструктуриране на компанията, което превръща Стъкления завод в „Център за мобилността на бъдещето“. Иновативни бизнес области като „Инкубатор за мобилни решения за бъдещето“, start-up програмата на Volkswagen, учебната лаборатория „Кампус за мобилността на бъдещето“ за обучение и допълнителна квалификация, както и разширяването на центъра за предаване на нови автомобили и тестовите съоръжения в рамките на програмата Production 4.0 създават основата за бъдещото развитие на Стъкления завод в столицата на Саксония. Тази успешна трансформация ще продължи с пълна темпове със старта на серийното производство на ID.3 и стратегическата трансформация в "Дома на ID".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    9 10 Отговор
    Хехее това електричките били проста работа. Един електродвигател, батерия и малко жица. Може и сам да си преоборудвам стария баварец в гаража.

    Коментиран от #2

  • 2 Фин

    18 8 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Преоборудвай си казана за ракия, бидоните за кисело зеле и чушкопека. Бмв то на вторични суровини, че ни писна от пърдящите кочини на комплексарите.
  • 3 Минутка за реклама

    12 1 Отговор
    Само дето тази статия е половин час а не минута и на практика нищо не казва!

    Единственият извод който си направих е, че от 900 хиляди годишен производствен капацитет, за цялата 2020 Volkswagen продадоха 134 хиляди броя.
  • 4 ддд

    13 2 Отговор
    ма като японци ги докарали с белите дрехи . ма няма да се излъжем
  • 5 1944

    6 4 Отговор
    народна кола - за третия свят и селяндури от източния блок
  • 6 Коцето

    5 1 Отговор
    Хубаво ама след 20 30 години ще са нужни и десетина ядрени централи.А те не се строят бързо и лесно.

    Коментиран от #7

  • 7 Глупости

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Коцето":

    За къде ще стигнат 20 30 атомни централи? Доникъде!

    Минимум 1000 атомни централи трябват за България, ама това е санитарният минимум по-скоро към 10 000 атомни централи или най-добре по една на всеки жител за всеки случай.

    Абе вие като изпляскате някоя цифра, въобще мислите ли с главата си? В момента потреблението на България пада до 2,5 гигавата при 2,1 гигавата мощност на една централа, а ти ми говориш за 60 гигавата производство при 2,5 гигавата потребление. Знаеш ли какво ще последва с тези централи при липса на потребление?

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Патето яки

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Глупости":

    АЕЦ „Козлодуй” е най-големият производител на електрическа енергия в България...............................
    централата осигурява над една трета от националното годишно електропроизводство

    Като построят още една АЕЦ централа ще спре горенето и тровенето с въглища.

    Коментиран от #10

  • 9 Светнат

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Глупости":

    Прав е човекът, преобразувай моментния разход на гориво на 3 000 000 автомобула, колкото има в България, и ще ти стана ясно защо нуждите от ток ще нарастнат десетократно.

    Коментиран от #11

  • 10 Дрън-дрън

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Патето яки":

    Половината от произведената енергия се ползва само през 3 месеца от зимата. През останалите седем-осем месеца, всяка нощ потреблението пада под три гигавата, а две атомни централи биха произвеждали 4 гигавата. Какво ще правим излишната енергия? А през деня като пекне слънце и почнат да работят фотоволтаиците? Тогава какво ще правим излишната енергия? При свръхпроизводство цената на тока пада, кой ще плаща загубите на централите? Само за миналата година, атомните централи във Франция са натрупали 40 милиарда загуби. А това са стари централи, които отдавна са се изплатили и нямат да връщат дългове за строежа си към банките.
  • 11 Пълни глупости

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Светнат":

    А ти преобразувай всички консуматори в България ако ги пуснем едновременно колко ток ще трябва. Сигурен съм че 100 атомни централи няма да стигнат!

    Кой ще включи 3 милиона електромобила на бързо зарядно? В България засега има четири бързи зарядни. Кога мислиш че ще се изградят останалите три милиона и на кому са нужни? След като заредиш веднъж за 20 минути, караш две седмици със зареденото.