Last news in Fakti

12 Април, 2021 10:13 8 597 10

Откриха признаци на „петия елемент“

  • физика-
  • пети елемент-
  • откритие-
  • колайдер

Ако експериментът бъде потвърден, тогава „петата сила“ може напълно да „обърне физиката с главата надолу“

Откриха признаци на „петия елемент“ - 1

Неизвестна за науката "пета" сила е открита в САЩ по време на експеримента Muon g-2, проведен в лабораторията на град Батавия близо до Чикаго, Илинойс. Британският съвет за научно и технологично оборудване обяви, че експерименталните резултати частично потвърждават съществуването на неизвестна досега субатомна частица или нова сила.

Изпитанието е проведено в цикличния колайдер на Националната лаборатория за ускорители Fermi. По време на експеримента учените откриват, че мюоните, ускорени по 14-метровия пръстен на колайдера, не се държат, както е описано от основните закони на физиката, основани на съществуването на четири сили в природата: електромагнитни, гравитационни силни и слаби ядрени взаимодействия.

Учените са установили, че мюоните под въздействието на силно магнитно поле вибрират с честота, надвишаваща изчислената честота, като се вземат предвид силите, които вече са известни на науката. Една от хипотезите за промяна в поведението на мюон беше изложена теория за съществуването на някаква неизвестна пета природна сила.

В същото време надеждността на експеримента предполага грешка от едно на 40 хиляди, което не позволява да се присвои статус на пълноценно научно откритие (това изисква статистическа грешка на едно от 3,5 милиона) .

Независимо от това физиците вярват, че ако експериментът бъде потвърден, тогава „петата сила“ може напълно да „обърне физиката с главата надолу“ и в същото време да разреши много от загадките на Вселената. Това може да обясни причината за разширяването на Вселената с ускорение, което преди е било приписвано на мистериозно явление, известно като тъмна енергия.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 35 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българи им пускат ракетити

    13 7 Отговор
    Бьлгари сътвориха в действаш вид ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ. ПАК БЬЛГАРИ ША НАПРАЯТ НЕМИСЛИМОТО....
  • 2 Covid

    20 27 Отговор
    Поредната краварска измама
  • 3 Ивайло

    42 2 Отговор
    Петио еуемент е открит още от "Хиподил"!!! Хахаха!!! ;)))
  • 4 русенец

    84 4 Отговор
    България тъкмо презареди адронният си лайнайдер с 240 елементарни частици и е готова за експерименти! Може и тъмната сила да разгадаем, може и вибрациите , може и скоковете в имотното състояние на въпросните частици! Да наблюдаваме!
  • 5 Game of neutrons

    37 3 Отговор
    Като разглобяват елементарни частици, после могат ли да ги съберат както си бяха?

    Коментиран от #6, #10

  • 6 колибар

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Game of neutrons":

    Цъ. Цъ Цъ.
  • 7 Патето Яки

    12 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: физиката с главата надолу......................
    ужас не е добре когато главата сочи надолу.
  • 8 Айнщайн

    19 0 Отговор
    Явно умните журналисти само са чували за елемент и сила и естествено не могат да ги различат. Грешката е огромна и дава само оснавание за съмнение и нищо повече ! Айде честито !
  • 9 Yanko

    3 0 Отговор
    Очакваме тъмната бомба
  • 10 Естествен Интелект

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Game of neutrons":

    Когато сглобиш кравата след месомелачката....