Last news in Fakti

2 Септември, 2021 19:12 9 719 32

Колко губите от смартфона си при излизането на нов модел?

  • iphone-
  • apple-
  • samsung-
  • смартфон-
  • google-
  • pixel

Статистика показва промяната в стойността на някои от най-популярните устройства

В близките няколко месеца очакваме едни от ключовите производители на смартфони да представят новите си флагмани, като някои от тях дори отчасти го сториха съвсем скоро. Именно в такъв момент, голяма част от хората се мъчат да се отърват от старото си устройство като го продадат, за да възстановяват част от разходите си са за нов смартфон. Статистика на Decluttr показва колко губите от смартфона си и кои са моделите, чиято цена пада главоломно в рамките на година.

Както може да видите в таблицата, устройствата на Google от различни модели са изгубили средно между 77% и 72% от стойността си през последните 12 месеца, следвани от някои модели на Samsung, начело с първия сгъваем смартфон на марката, който е загубил 72% от стойността си.

Колко губите от смартфона си при излизането на нов модел?

От другата страна на статистиката можем да открием продуктите на Apple и по-конкретно последните няколко поколения iPhone, чиято цена отбелязва между 37% и 52% спад в рамките на година. Интересното е че тук също има представители на Google Pixel, които отбелязват 52% и 53% спад в цената.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САНДОКАН

    46 8 Отговор
    Аз и ТОЛУПА още сме с копчета,и така негубим нищо

    Коментиран от #9, #11

  • 2 GSM

    37 2 Отговор
    хахаха, докато има тарикати, ще им балъци..
  • 3 123

    45 7 Отговор
    Е стига с тия реклами де, айфон та айфон хората са нормални и сами преценят
  • 4 Традиционалист

    41 5 Отговор
    С двете ми другарчета Nokia r Samsung, модели отпреди 10години, все съм си на печалба. Покритие имат навсякъде, батериите държат по повече от 10 дни и ми вършат работа за това, което им е основното предназначение, а иминно разговори. За другите необходимости– лаптоп или компютър.

    Коментиран от #19

  • 5 Тирето

    48 10 Отговор
    То само глупаците с ифон дават толкова пари за поредната смешка на апъл...
  • 6 смъртфон

    64 1 Отговор
    А колко печелите като не си купувате най-новите модели?

    Коментиран от #18

  • 7 Студопор

    19 2 Отговор
    Нокиа 106.1 модел 2013-та. Не го оставям докато не умре!

    Коментиран от #8

  • 8 Ааа чакай

    7 5 Отговор

    До коментар #7 от "Студопор":

    го да Умре!
  • 9 Аноним

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "САНДОКАН":

    Аз и военния глупак сме с бенефон
  • 10 Аз купувам

    7 3 Отговор
    Телефон малко преди да излезе новият модел. Така взимам "стария" модел на добре цена. Ползвам го 3 години и после пак. Последно взех през март Mi10t pro с 256гб и 8гб рам за 430лв.
  • 11 ждфгъий

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "САНДОКАН":

    Така е най добре.4ри броя 1100 имам,още първия не се е строшил.
  • 12 Знам прекрасно

    1 0 Отговор
    Разликата варира най много при средния клас докато във високия известно време си държът цена. А ниския клас за нов до 250 се води нисък клас и след време ако е много пазен до 40% от цената максимално може да се търси сума.
  • 13 Кежоо

    4 1 Отговор
    Аз имам huawei y5, huawei y6, huawei y7-2019, huawei p-smart 2019, и huawei p-smart 2021. И не продавам. Та ме боли...... .,,,,,. Колко съм загубил.
  • 14 POCO F3

    5 2 Отговор
    Най напомпания с екстри 8/256
    LDDR5 рам памет(ново поколение)
    256 3.1 UFC памет(ново поколение)
    SnapDragon 870 3.2 честота
    5G WIFI 6 33 вата зареждане (50м. 0-100%)
    4520 батерия
    6.67 Амолет 120 херца + 350 бързина при допир на екрана Gorilla 5 от пред и от зад 1300 нита яркост(много ярък което е рядкост и при високия клас) СТЕРЕО долби атмос
    Аудио зум и 3на камера + инфра червен порт и спецялен режим за игри Black Shark ако знаете
    А цената беше 625лв. Сега го продават по 800 8/256
  • 15 Историк

    11 0 Отговор
    През 50-те години, когато дизайнерът Брукс Стивънс въвежда едно ново определение на термина: „Това е желанието на потребителя да притежава нещо малко по-ново, малко по-добро, малко по-рано, отколкото е необходимо… Целта е да се създаде потребител, който е недоволен от продукта, който използва, за да го продаде за втора употреба и да си купи по-нов с по-модерен вид”7. Следвайки тази идея, Стивънс се посвещава на създаването на нови продукти, които да превръщат съществуващите в „остарели”, вместо да залага на лошото качество, което да води до преждевременно счупване на предметите. По този начин потребителят бива съблазняван, а не задължаван да ги подмени.
  • 16 Историк

    7 3 Отговор
    20г. по-късно, през 50-те, планираното остаряване възкръсва, но с една основна разлика: вече не става дума консуматорът да се задължи, а да се съблазни. " Планирано остаряване - желанието на консуматора да притежава нещо ново преди да има наистина нужда от него!"- това са думи на Брукс Стивънс, апостолът на планираното остаряване в следвоенен САЩ. Той създава от кухненски уреди до автомобили и вклакове, използвайки винаги планираното остаряване. В духа на своето време, проектите на Стивънс излъчват бързина и модерност. За него най-важното в дизайна на един продукт е наличието на характер, който да предизвиква в консуматора желание да го купи. Американският подход бил да създаде консуматор, който след време да е недоволен от продукта, който използва, да го продаде на пазара за втора употреба и да си купи нов, с най-модерния дизайн. Брукс Стивънс обикалял САЩ, възхвалявайки в своите речи планираното остаряване. Идеите му се възприемат в широк мащаб. Хората се интересуват най-вече от външния вид на нещата. Обръщат внимание на всичко, което е ново, красиво и модерно. Дизайнът и рекламата съблазняват консуматора да търси винаги последния модел. Американският начин на живот през 50-те поставя основите на днешното консуматорско общество.
  • 17 Историк

    6 0 Отговор
    1949 г. Джеймс Дюзенбери в своята Теория на потреблението говори за така наречения „ефект на показност” – в рамките на всяка група доходи се счита за нормален определен жизнен стандарт. Групите с по-ниски доходи имат тенденция да приспособяват потреблението си към това на групите с по-високи доходи, харчейки повече от притежаваните от тях средства. Освен това Дюзенбери отбелязва съществуването на „ефект на зъбчатката” или „ефект на праговете” – веднъж свикнало с определено ниво на потребление, дори ако едно семейство изгуби част от доходите си, то няма да коригира съответно потреблението си.
  • 18 Будала

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "смъртфон":

    Габровец пратил сина си в София. След време синът се похвалил че спестявал пари тичайки след трамвая, вместо да се качва на него. "Абе, будала, как не се сети да тичаш след такси", попитал бащата.
  • 19 Генчо

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "Традиционалист":

    при едно електроно правителство с тия антики няма да можеш да си отвориш и пощата. за радост българия изостава с около 45 години, така че споко
  • 20 За овце

    15 0 Отговор
    Губят тези, дето искат да са „модерни“. Аз ползвам всяко устройство, докато върши работа.
  • 21 телефониста

    3 7 Отговор
    Абе пишете, че е реклама бе, а не нещо истинско. Правите реклама на АйШит и недоразуменията телефони на Гугъл за сметка на Самсунг. Други по-сериозни издания пък казват, че телефоните на Самсунг държат най-висока цена и се обезценяват най-бавно, защото са най-надеждните смартфони на пазара.
  • 22 оня с коня

    5 3 Отговор
    А ще ми обясни ли Авторът на Статията какво мога да загубя от излизането на нов Модел ,след като Телефонът ми е Краден?

    Коментиран от #27

  • 23 Гост3

    2 1 Отговор
    Те така ги правят смартфоните,да издържи до новия модел

    Коментиран от #25

  • 24 От опит

    3 0 Отговор
    Нов максимум 400лв.
    Експлоатация 3г.
    Обезценяване около 60-70%.
    Загуба - до 280лв. = 7.77лв./месец!
  • 25 един там

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "Гост3":

    Без да правя реклама на Самсунг, но телефоните им издържат много над гаранцията. Говоря специално за серията S-Galaxy. Винаги си вземам такъв, като излезе. След една година го давам на дъщерята, а жената го дава на сина ни. Те ги ползват още по 1 г и ги продаваме или подаряваме на роднини, които ги експлоатират още няколко години. Счупен или проблемен телефон от S-Galaxy до този момент не съм имал.

    Коментиран от #26

  • 26 оня с магарето

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "един там":

    и последния чупи орехи 1 година с него и пак не се чупи тоя самсунг а?
  • 27 МВР

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "оня с коня":

    На какъв номер можем да ви намерим? Интересуваме се от крадени вещи.

    Коментиран от #28

  • 28 оня с коня

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "МВР":

    Е какво МВР сте,след като не можете да ме намерите?За сведение аз с Некадърници не контактувам.

    Коментиран от #29

  • 29 МВР

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "оня с коня":

    И конят ли е краден? Става ли за наденици? Поне да знаем струват ли си усилията да идваме да ви преименуваме на "На оня без коня и телефона"!?
  • 30 Нищо

    2 0 Отговор
    не губя,защото го ползвам до изпушване
  • 31 Bmw

    1 0 Отговор
    Губи още щом го купиш.Вече има и нов модел.Затова взимаш и докато не умре.
  • 32 Дедо

    3 0 Отговор
    ако можете, купете и носете най-новото, защото няма да живеете вечно, а времето тече ...така, че носете и ...е... докато сте живи, от оня свят никой не се е върнал да каже дали е по-добре