Last news in Fakti

25 Ноември, 2021 09:49 7 968 1

Всеки може да заблуди скенер за пръстови отпечатъци (ВИДЕО)

  • пръстов отпечатък-
  • хакери

С помощта на лепило и филм

Всеки може да заблуди скенер за пръстови отпечатъци (ВИДЕО) - 1

В днешно време все повече приложения и устройства използват скенер за пръстови отпечатъци, за да идентифицират собственика. Експерти в бранша обаче неведнъж са доказвали, че подобна защита е достатъчно слаба, за да могат нападателите лесно да я заобиколят.

Сега, още едно доказателство за уязвимостта на защитата, осигурена от скенерите за пръстови отпечатъци, беше демонстрирано от специалисти от Kraken Security Labs, които показаха метод за хакване на системата с помощта на ацетатно фолио и лепило. Консумативите са на цена около $5.

Трябва да се отбележи и фактът, че освен лепило и филм за хакването, ще ви трябва лазерен принтер, смартфон, за да направите снимка и умения за работа с Photoshop. Видео, демонстриращо как да хакнете iPad, MacBook Pro и хардуерен портфейл за криптовалута, е публикувано в YouTube канала на Kraken Bitcoin Exchange.

Техниката е доста проста. Първо, трябва да направите снимка на пръстовия отпечатък на потребителя, оставен на всяко място, достъпно за нападателя. След това снимката се обработва във Photoshop (за да се увеличи контраста). Следващата стъпка е отпечатването върху ацетатен лист с помощта на лазерен принтер, който ще създаде триизмерно изображение на пръстовия отпечатък.

След това се прави оформление за печат по стандартния метод с лепило. Експертите отбелязват, че по време на експеримента повечето устройства със защита на пръстови отпечатъци са били хакнати. По-рано, през април 2020 г., подобен експеримент на Cisco Talos показа 80% ефективност на хакване на скенери за пръсти, използващи същата техника.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За 5$, а?

    7 9 Отговор
    Давам 6 (шест) долара (с 20% повече) на автора на статията за всеки работещ отпечатък, който ще ми изкара по този метод.