19 Април, 2022 10:26 2 608 4

Квантова комуникация между градовете

  • комуникации-
  • декодиране-
  • хакери-
  • квантова комуникация

Учените твърдят, че декодирането на такава връзка е невъзможно

Квантова комуникация между градовете - 1

И така, китайските разработчици отново са с едни гърди напред. Те успяха да създадат най-дългата сигурна квантова връзка . Всъщност дължината ѝ достига 102 км. Предишният показател бе само 18 км. Вярно е, че скоростта на предаване е изключително ниска - само 0.54 бита в секунда. Това обаче е напълно достатъчно за криптиране на текстови съобщения и дори телефонни разговори на разстояние до 30 км.

Защо се нуждаем от квантово защитена директна връзка? В основата си тази система кодира сигналите, за да защити съобщението. Основните постулати на квантовата физика ни казват, че квантите са взаимосвързани и следователно, променяйки единия от тях, ще променим и другия. Следователно хакването става невъзможно. На теория частиците остават свързани дори в различни галактики. Следователно, що се отнася до Земята, комуникацията може да обхване дори различни континенти.

Между другото, същата група учени постави и предишния рекорд за оптично влакно. В резултат на това системата толерира много по-голяма загуба на канал, което прави невъзможно декодирането на криптирани съобщения. Това от своя страна им позволи да удължат влакното от 18.3 км до рекордните 102.2 км. „Експериментът показва, че директната квантово безопасна комуникация между градовете чрез влакно е възможна с помощта на съвременните технологии“, пише екипът в списание Nature.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5 G

    5 2 Отговор
    Когато направят "квантовата комуникация" безжична, тогава да се хвалят.
  • 2 Теодор Рузвелт

    4 6 Отговор
    Скоро Пентагона и НАСА ще направят квантова и галактична криптирана връзка дори 7 G ще надхвърлят като технология, без американска подкрепа, китайските и руски разработки ще изгубят почва и предимство, до тук с нищо светът не е постигнал с руско китайски разработки
  • 3 Наблюдател

    11 0 Отговор
    Всъщност квантова комуникация е смислената такава за неограничени разстояния. Със сигурност значително повече напреднали от нас извънземни цивилизации използват такива. A постоянното търсене на радиосигнали от тях просто е смешно.
  • 4 ХакерЪ

    2 1 Отговор
    След като има квантово криптиране, ще има и квантово декриптиране!