Last news in Fakti

21 Януари, 2022 11:01 2 785 1

Ford патентова дрон, който помага за шофиране в тежък офроуд

  • ford-
  • дрон-
  • офроуд

Устройството е предназначено за жители на труднодостъпни места

Ford патентова дрон, който помага за шофиране в тежък офроуд - 1

Ford получи патент за безпилотен квадрокоптер, предназначен да помага за преминаване през труден терен. Според документ, публикуван в базата данни на Службата за патенти и търговски марки на САЩ, дрон, оборудван с камера, се поставя върху автомобила и излита, ако има затруднения с пътуването напред. Той работи с GPS данни, както и с бордовите сензори на автомобила, и "сканира" терена, търсейки най-малко проблематичния път.

Ford е вдъхновен да разработи този необичаен вариант от проучване на Световната банка: според него 31 процента от световното население живее далеч от асфалтирани пътища, 98 процента от тях живеят в развиващите се страни. По план квадрокоптерът трябва да опрости достъпа до такива места за доставка на хуманитарна помощ и лекарства.

Има и друг начин за използване на устройството: дронът може да бъде изпратен предварително за разузнаване, така че да определи вида на терена. По този начин ще бъде възможно да се разбере предварително коя кола е по-добре да се използва за пътуване - функция, която може да бъде полезна например за компании с автопаркове. И тъй като данните се предават в реално време, ще бъде възможно определяне и на метеорологичните условия в момента.

Засега това е само патентен документ, което не означава, че идеята ще стане реалност. И това не е първият "автомобилен" дрон, патентован от Ford: през 2019 г. компанията защити правата на подобно устройство с камера, която може да следи колата и да се свързва със спасителните служби, ако е необходимо. Подобно на новото устройство, то също е предназначено за сканиране на "трудни" терен.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо

    3 0 Отговор
    Сега остава от форд да патентоват джип за тежък офроуд.