Last news in Fakti

4 Март, 2022 10:59 4 961 14

Мъск предупреди: „Starlink може да бъде в опасност в Украйна, използвайте услугата внимателно.“

  • украйна-
  • мъск-
  • интернет-
  • starlink

Милиардерът разясни повече около ситуацията с интернет връзката в страната

Мъск предупреди: „Starlink може да бъде в опасност в Украйна, използвайте услугата внимателно.“ - 1

Изпълнителният директор на Tesla и SpaceX – Илон Мъск предупреди, че интернет услугите предоставяни от компанията му Starlink могат да бъдат „под прицел“ в Украйна. Американецът отправи предупреждението само няколко дни, след като експерт по интернет сигурността предупреди, че подобни средства за сателитна комуникация могат да се превърнат в цел за Русия.

„Важно предупреждение: В някои райони в Украйна, Starlink е единствената неруска комуникационна система, която все още функционира, следователно шансовете за нападение са значителни. Моля използвайте ги с повишено внимание.“, написа Мъск в една от многобройните си публикации в Twitter.

Той посъветва още потребителите да „използват Starlink единствено когато това е абсолютно наложително, а антената да бъде поставяна колкото се може по-далеч от хора.“. В допълнение, Мъск препоръча още и поставянето на лек камуфлаж върху антената, за да се предотврати лесното ѝ забелязване.

Антените на Starlink приличат на сателитни чинии, използвани за телевизионни предавания, като се свързват към ниско орбитални спътници и осигуряват сравнително бърза интернет връзка.

Мъск предупреди: „Starlink може да бъде в опасност в Украйна, използвайте услугата внимателно.“

Освен от Мъск, предупреждения идват и от други места. Джон Скот-Райлтън, старши изследовател по проекта Citizen Lab в Университета в Торонто, също предупреди в Twitter, че терминалите могат да станат руски цели. В поредица от 15 „туита“ той обясни опасностите и предишния опит на Русия.

Вицепремиерът на Украйна поздрави посланика на Украйна в САЩ за подпомагането на бързото одобрение и активирането на Starlink в Украйна.

Инсталирането на терминали за крайни потребители, които се нуждаят от добър изглед към небето, за да се свържат със Starlink, е един от проблемите, според Тим Фарар, специалист по сателитни комуникации. Тъй като високоетажните структури понякога пречат на обслужването, той препоръчва да настроите антената на най-високата съседна сграда.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ZZZZ

    18 6 Отговор
    Путин може да му свали сателитките хихи

    Коментиран от #10

  • 2 ТаУмВзе

    20 6 Отговор
    Сега тестове, как се свалят сателитчета с С500!

    Коментиран от #8, #11

  • 3 Хахаха..

    12 5 Отговор
    Тоя Мъск все все в Мъск-Галактиката си дъвче хамбургера..
  • 4 Механик

    21 4 Отговор
    Да маскираш антената?! По-голяма глупост скоро не бях чувал.
    ТАзи антена е активна и освен да приема сигнали, тя ги и излъчва. Как ще ги скриеш сигналите?
    Тези сигнали могат да бъдат ползвани за насочване на оръжието към тая антена.

    Коментиран от #9, #13

  • 5 Мъск

    11 2 Отговор
    При анализ на интерференцията между видими спътници, спътници зад хоризонта и летателни апарати като отражатели, може да се ситуира една съвсем прилична система за ранно предупреждение.

    Ще го възлиза на моите IT специалисти.
  • 6 Мъск

    4 0 Отговор
    Възложа, а не възлиза. Извинявам се за грешката.
  • 7 Последния Софианец

    6 4 Отговор
    Ноя ще излезне голям въздухар
  • 8 Яна Лапикова

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Скъпо удоволствие е това
  • 9 Дрън-дрън

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    За да засекат сигнала излъчван от антената, трябва да хакнат сателита на spacex, а ако вече са го хакнали, просто ще спрат комуникацията.

    Сигнала който се излъчва от сателитна антена, е много тясно насочен право към сателита и може да бъде засечен, само ако преминеш право през него.

    Тоест на теория е възможно да бъде засечен, но на практика е доста трудно.

    В случая става въпрос за визуално скриване на антената, която може да бъде разпозната от руски "шпиони" сред украинското население или от руски войници, ако града вече е превзет и собственика на антената може да бъде арестуван или по-лошо.
  • 10 Може ама не иска

    6 11 Отговор

    До коментар #1 от "ZZZZ":

    Разбира се че Путин може да свали сателитите на американската компания спейс екс, но това би означавало обявяване на война на Америка.

    А както се видя сметките му за военната мощ на Русия излязоха грешни дори прибойна с толкова лесен противник, като Украйна, за да се замесва във война с наистина силен противник.

    Да не говорим за кривите му сметки за последствията от тази война и санкциите, които ще му наложи света за държава, която не е членка нито на НАТО нито на някакъв съюз. Хайде сега си представи последствията, како си позволи обявяване на война на щатите или европейска държава?
  • 11 карамфила

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Няма да свалят мъск сателитите с C500 умнико,имат специално създаден ракета за сваляне на сателити сатубиец(sat killer) която пробваха преди месец и то успешно.

    Коментиран от #12

  • 12 Дали имат топки?

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "карамфила":

    То не че е невъзможно, но дали ще си позволят да свалят американски сателити? Виж каква беше реакцията, когато свалиха собствения си сателит и пръснаха няколко хиляди шарпнела, които създадоха непосредствена опасност както за космонавтите в МКС, така и за останалите действащи сателити в Орбита. .
  • 13 Много си кух

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    Мога да си представя какъв механик си.Прочети пак и пак и пак какво са ти написали докато се сетиш какво искат да ти кажат.Аман от руски реотани бавнозагряващи.
  • 14 Жулиен Гаков

    1 0 Отговор
    Мъск има вид на луд човек !! Не ми харесва , ама хич!