Last news in Fakti

1 Юни, 2022 14:02 5 150 7

Забраната за внос на нови автомобили в Русия удари продажбите на Lexus

  • русия-
  • продажби-
  • нови автомобили-
  • lexus

Миналата година почти една трета от европейските продажби на марката идват от руския пазар

Забраната за внос на нови автомобили в Русия удари продажбите на Lexus - 1

На фона на войната в Украйна и последвалите санкции срещу Русия, продажбите на световните автомобилни производители намаляха, тъй като почти всички европейски, американски и японски компании спряха доставките на автомобили за руския пазар.

Automotive News цитира примера с марката Lexus, около една трета от чиито европейски продажби идват от Русия (по данни за 2021 г.). Сега Lexus всъщност замрази работата в руската страна, което неизбежно удари обемите на продажбите.

През 2021 г. Lexus е продал 72 400 автомобила в Европа, повече от 19 600 от които са продадени в Русия и почти 1 900 в Украйна, тоест тези два пазара представляват почти една трета от общия брой. В същото време за четирите месеца на 2022 г. руските продажби на марката възлизат на едва 1 700 автомобила, което е със 76 процента по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

С други думи, със спирането на доставките на автомобили за Русия, продажбите на японската марка вече се понижиха значително и ако ситуацията не се промени към по-добро до края на годината, продажбите на Lexus в европейския регион могат да бъдат намален с около 20 хиляди автомобила спрямо резултата от 2021 г. до 50 хиляди.

Lexus залага много на новото поколение RX , което беше представено днес. Моделът ще спомогне за увеличаване на европейските продажби, но ще се появи при местните дилъри едва през есента. А RX е доста популярен и в Русия – в момента е най-продаваният модел на Lexus в страната.

От 1 700-те автомобила, продадени на руския пазар от началото на 2022 г., 929 броя са RX. Въпреки това, рано или късно дилърите ще свършат запасите от коли, а перспективите за възобновяване на доставките от чужбина са все още много неясни.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    13 13 Отговор
    Руският пазар приключи за 20 години напред.

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 За лексус нито е драма, нито е сензация

    13 8 Отговор
    Гръмко заглавие сте написали, ама те са загубили една трета - НЕ от пазара (изобщо) а само ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ пазар.

    А европейският пазар за лексус традиционно е много малък. Лексус продава основно в америка и азия

    Така че нито е драма, нито е сензация.
  • 4 Японската Lada и Японския Москвич и

    5 9 Отговор
    и Японския ЗАЗ са Лексус Мазда и Зубару сега трябва да ги пуснат на цени народни за да имат химическите елементи за суровини за производство и енергия от Русия за цяла Азия а за Европа остава UKraiNE

    Коментиран от #5

  • 5 АнтиГост

    8 7 Отговор

    До коментар #4 от "Японската Lada и Японския Москвич и":

    Той и Хитлер пускаше коли на народни цени. И Путин иска,
    ама няма да му стигне времето. Руснаците се записват, като
    редът за народната кола ще им дойде след 25 години, както
    беше при соца.
  • 6 Мемфис

    7 12 Отговор
    Много тенденциозна е манипулацията на червеният сайт, лексъс си знаят работата, въпреки загубите гадният руски агресор трябва да бъде наказан! Защо не коментирате, че повечето купуващи лексъс са мафиоти, държавни хайдуци и олигарси? Не ревете на чужди гробища!
  • 7 А....лексус

    13 6 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    ще гризкат дървото като нямат пари от продажби на руския пазар. Ще влязат в рецесия и ще хапват санкции. Абе изобщо тези управляващи от Европейския съюз може ли да са толкова недалновидни.