5 Октомври, 2024 11:30 1 300 5

Колко струва на Apple един смартфон iPhone 16

  • iphone-
  • apple-
  • себестойност

Един от най-скъпите компоненти в новия iPhone е 6.9-инчовият OLED дисплей

Колко струва на Apple един смартфон iPhone 16 - 1

Анализаторите от TD Cowen изчислиха цената на всички компоненти на новата серия iPhone 16. И въпреки че цените на смартфоните за потребителите не са се променили по никакъв начин в сравнение с миналогодишните модели, тяхното производство е по-скъпо за Apple.

Според представените данни компонентите за iPhone 16 Pro Max във версия 256 GB струват на Apple приблизително $485, включително процеса на сглобяване и опаковката. За сравнение, миналогодишният iPhone 15 Pro Max струва на компанията $453 - $32 по-малко.

Един от най-скъпите компоненти в новия iPhone е 6.9-инчовият OLED дисплей, чиято цена е $80, което представлява 16% от общата цена. Цената на процесора се увеличи от 40 на 45 долара.

Обикновеният iPhone 16 струва $416 - с $21 повече от iPhone 15 ($395). Най-скъпият компонент на този смартфон е дисплеят за $65 (16% от общата цена). Паметта значително се е увеличила в цената - от 9 на 17 долара поради увеличаване на обема от 6 на 8 GB и прехода към по-бързи модули.

Но не забравяйте, че в допълнение към цената на компонентите и монтажа, други фактори също влияят върху крайната цена, като софтуер, поддръжка, логистика, данъци и много други.

Колко струва на Apple един смартфон iPhone 16


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Павка

    6 1 Отговор
    Колкото една лека кола 🤡
  • 2 Хммм

    14 1 Отговор
    Значи реално не е повече от 200
  • 3 хаха

    6 0 Отговор
    То хубаво, че струва 30 долара повече на Епъл да произведат, ама по-интересно, че някак хората почнаха да не искат да купят най-новия модел. С 16 не виждат просто нищо ново в модела. Китайците и те отказаха да купуват Айфони заради цирка с пейджърите от Израел- врагът може пък да сложи нещо, а и вече техните компании почнаха да тестват 6Г и извадиха по-модерни телефони.
    Маркетингът на Епъл е леко объркан. Не може дългосрочно да пускаш на супер високи цени нови модели с почти 0 нововъведения и да чакаш постоянно да се купуват на огромни цени.
  • 4 такива работи

    1 0 Отговор
    Мен ми излезе по-скъпо, защото в чекмеджето стои един вече 2-3 години и всеки, които го взе да го използва след 3-4 месеца го връща и казва не, мерси, купувай андроид. Та и аз така, цяла година се мъчих. Даже батерията му е още 90%. Въобще хвърлени пари на вятъра. Гледам, че и след последния ios пак далеч от функционалността и интуитивността на конкурентите.
  • 5 айдеде

    3 0 Отговор
    Българина може да е зле облечен и полугладен на ще си го купи ... гледам почти всички ученички и мацета големички не го пускат че и го зяпат дори при пресичане на улицата или слизане и качване в транспорта сякаш там е любовта им вместо да се огледат и я видят на живо... ужас направо е такава мания че ...и леко гледат вече като откачени наоколо си все едно реалността е в гсма а не наоколо но това е луек няма за това. А същата работа ти върши и нормален гсм че и с повече функции и 3-4 пъти по евтин но .... манията си е мания. ЕПЪЛ ДА Е И ТОЛКОЗ...