12 Септември, 2024 12:05 1 633 6

Apple представи визуално AI търсене

  • apple-
  • iphone 16-
  • ai

Иновацията е отговор на Google Lens и се нарича Visual Intelligence

Apple представи визуално AI търсене - 1

И четирите представени модела смартфони на Apple получиха специален сензорен бутон отстрани на корпуса, който отговаря за управлението на функциите на основната камера. След пускането на iOS 18 това ще помогне за бързо търсене на информация за обекти, уловени в обектива на камерата - Apple го нарече Visual Intelligence. Тази функция ще бъде интегрирана със собствената система за изкуствен интелект Apple Intelligence.

Новият сензорен бутон отстрани на семейството смартфони iPhone 16 разбира няколко вида въвеждане, включително единично и двойно натискане, задържане и плъзгане на пръста ви нагоре или надолу. В зависимост от свързания жест ще бъде извикана съответната функция. Чрез плъзгане нагоре или надолу върху бутона, например, можете да увеличите мащаба на изображението.

Както добавя The Verge, еднократното натискане на бутона и последващото му задържане ще извика функция за търсене на информация въз основа на изображението на обекти, които са в зрителното поле на основната камера на смартфона. Системата ще търси информация, свързана с обектите, към които е насочена камерата. Например, ако насочите камерата към кафене, ще бъдат намерени работното време и менюто му. Функцията е полезна и при прехвърляне на информация от хартиени съобщения и листовки за бързо създаване на напомняне за конкретно събитие. В много отношения функцията наподобява Google Lens.

В бъдеще Apple планира да интегрира функцията Visual Intelligence с информационни услуги на трети страни като Google. Представители на компанията подчертават, че самите изображения не се съхраняват на сървърите на Apple, ако потребителят ги използва само за търсене на свързани данни.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    5 5 Отговор
    само, че за разлика от на гугъл помията, която съм я пробвал и не работи, това ще е с чат джипити и ще е в пъти по-добро

    Коментиран от #2

  • 2 0ъ6т5р

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "сектант":

    Само дето това НЯМА ДА Е ДОСТЪПНО за употреба у ивропътъ ви- познай що...
  • 3 АИ сърч

    3 0 Отговор
    Оотребител: Къде са ми ключовете от колата? АИ, след 0,015 секунди, в джоба на панталона от вчера, със снимки, и gps локация.
  • 4 Радо радо

    1 0 Отговор
    АИ може ли да търси по снимка адреси? За едно момиче питам, търси бащата на детето си
  • 5 Сексуален козирог

    1 0 Отговор
    Те ги представиха,но нкъде не са достъпни тези АИ функции. Най-рано пролетта на 2025...за Европа пък изобщо не е сигурно!

    Коментиран от #6

  • 6 0ъ6т5р

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сексуален козирог":

    И то срещу заплащане... А за ивропътъ забравете- регулациите не позволяват