Last news in Fakti

7 Април, 2023 15:37 3 155 15

Владимир Трифонов пред ФАКТИ: Можем да очакваме САЩ да натискат ЕС за ограничаване на отношенията с Китай (ВИДЕО)

  • владимир-
  • трифонов-
  • русия-
  • сащ-
  • китай-
  • ес-
  • отношения-
  • икономика

Нещото, което най-много го вълнува Пекин, са стоките с двойно предназначение, казва политологът

Владимир Трифонов пред ФАКТИ: Можем да очакваме САЩ да натискат ЕС за ограничаване на отношенията с Китай (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Голяма част от европейските компании са насочили усиля и поглед към Китай не само като възможност за стабилно производство за техните изделия, но и като на тамошен пазар. Има много сериозно потребление на стоки в Далечния изток и районът се превръща не само в „фабрика на света“, но и в един от основните потребители. Това е пазар, който не може да бъде подценяван. Друг е въпросът, че е възможно и можем да очакваме в обозримо бъдеще САЩ да оказват натиск върху Европейския съюз за ограничаване на икономическите отношения с Китай. Показателно за това бе изявлението, което направи преди да замине за Китай Урсула фон дер Лайен, защото тя си позволи редица критики към Пекин във връзка с теми, които присъстват често в международната политика - като права на човека, подкрепа на Русия. Някак тя едва ли не се държа ултимативно и може би това е част от решението тя да бъде посрещната толкова хладно и въздържано. Това не значи, че между Европейския съюз и Китай отношенията няма текат, защото има много възможности за развитие, което е добре и за двете страни. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „Факти“ и предаването „Разговор“ политологът Владимир Трифонов.

Според него трябва да обърнем внимание и на нератифицираното споразумение от двете страни, в което става въпрос за големи инвестиции.

„То не е подписано от Европейската комисия с доводи за незачитане на човешките права в Тихоокеанския регион. Китай също има своите забележки, свързани и със санкции към Европейския съюз, когато става въпрос за позиции на ръководители в ЕС за Тайван и така нататък. Това, което е ключово и е много важно за китайската страна сега, предполага едно взаимодействие и размяна на стойки с ЕС от най различен характер. Нещото, което най-много го вълнува Китай, са стоките с двойно предназначение - говорим за технологии, които се използват във военно отношение, защото Китай се опитва да догони водещите сили в това отношение. От друга страна точно това са лостовете, които Европейският съюз използва в своя полза, за да може да упражни влияние. ЕС смята, че ако Китай не изпълни тези политически желания, зад които седят интересите на САЩ, в Пекин няма да получат много важни технологии за производство на микрочипове. Китай все още е по-изостанал във военен план от водещите сили. В момента темата за военната помощ, тя не е конкретно сега заради събитията в Украйна, между Китай и Русия - защото няма никакви официални доказателства и никой не е правил някакви официални изявления в тази посока, е доста деликатна. Ако погледнем стратегически Китай как се справя с глобалните процеси, можем да кажем, че Пекин е втора икономика в света, а може да стане и първа икономическа сила. Това може да стане, ако Китай успее да навакса своето все още технологично изоставане и да компенсира това, че армията продължава да бъде по-слаба от тази на САЩ“, добави Трифонов.

„Съвсем основателно Китай може да се превърне в бъдеще в един глобален лидер, но към този етап Пекин се стреми по-скоро да има един многополюсен свят. Но идеята е Китай в един момент да се превърне в глобален лидер, защото икономиката на страната е в пълен ход, а това работи много в тяхна полза. Също така Пекин иска да има няколко силни полюса в света, те са за глобализация. Китай отлично се е адаптирал към глобализацията и се възползва от това по най-добрия начин. Китай иска да поддържа добри конструктивни отношения с Европейския съюз, защото те са ключов търговския партньор, иска добри отношения със САЩ, които са много важен икономически партньор. Но за Китай е много важно да са в добри отношения с Русия – там се забелязва една тенденция към нарастване на стокообмена между двете страни, който вече стига малко под 200 милиарда евро годишно. В чисто военен план Китай са по слаби от САЩ, но географското им положение и близостта с Русия, кара Пекин да се чувства по-сигурен, защото Русия е ядрена държава. Москва се сблъсква с трудности от най-различен характер, но остава фактор, който помага на Китай да бъде по-сигурен. Така че има взаимен интерес между това Русия и Китай да бъдат заедно. Тази близост дава възможност на Китай да се чувства по-сигурен и в международен план на база чисто международните си отношения с различни големи сили“, каза още политологът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    48 0 Отговор
    Най важното не се казва.Макрон и Урсула договориха в Китай да плащат в юани вместо в долари.САЩ утече
  • 2 “Да натискат”!!!!

    46 1 Отговор
    Така щатите разбират отношенията с “партньорите” си - натиск до дупка, докато мърдат!
  • 3 Псевдоним

    26 1 Отговор
    Ама това вече се случва и сме живи свидетели.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ха ха

    17 5 Отговор
    Абе, какви са тези усукани фрази? Не е само САЩ да притиска Европа. Или правим поредното внушение за лошите американци? Светът е изправен пред нова Студена война. Лагерите се оформят. За какъв натиск може да става въпрос, когато Европа сама си предаде независимостта - първо суровинната на Русия, а след това индустриалната база на Китай. Остава да предаде технологичната и след това да събуе гащите. Мнозина в Европа не са съгласни. И това се вижда от увеличеното потребление на въглища в Германия. Несъгласните ще трябва да разкарат сегашните управляващи. За това е битката. Власт не се дава, власт се взема. Има още много път за Запада, докато бъдат изметени глобалистите.

    Коментиран от #7

  • 6 случаен

    24 0 Отговор
    това е демокрацията,демократичен натиск,понеделник на закуската у козяк демократично ще натиснат несъвместимите крадци да направят правителство,йес сър да живее демокрацията и цивилизационния избор
  • 7 случаен

    25 0 Отговор

    До коментар #5 от "ха ха":

    и кой задълаваше европа да купува руски газ,що не купуваха американска,а ама тя скъпа
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сатана Z

    26 0 Отговор
    В главата на плешивото момче е пълна каша от опорки и заклинания.А в високотехнологична Европа 7О% от работещите са в сферата на услугите.Няма нито една фабрика за пирони или въжета,с които да се избесят когато им спрат антидепресантите без които западняците не могат да преживеят до сутринта.
    Z
  • 11 Име

    19 0 Отговор
    Какво ни интересува международното положение - като живеем масово с 10 евро на ден, при това - без да сме ходили да харчим нещо, нямаме пороци и пак.

    Явно има някакви различни светове и вселени. Не е толкова сложно - да се храним поне.

    Не знам - става все по-комично с това телевизионно приказване. Като няма пари - явно - ни залъгват с това-онова.

    Какво ме интересува мнението на САЩ - те си имат проблеми, аз също - сега и това не се издържа.
  • 12 САТЪРА НА ХАНА

    14 0 Отговор
    СТИГА СТЕ НИ ЗАНИМАВАЛИ
    С КАРТОФЕНАТА НИВА ЕС :))
  • 13 Уса

    12 0 Отговор
    ЕС и САЩ няма да издържат дълго без Китай складовете са наполовина пълни
  • 14 Гръч

    2 0 Отговор
    Звучи ми малко напорно к.р натиска п...а писка
  • 15 Развеселен

    0 2 Отговор
    Изглежда единственият изход е икономиките да се оплетат една в друга до степен да паднат границите и да се наложи световна демокрация.
    Нужен е само нецензуриран интернет над Китай.
    Русия не я броя, защото нито е сила, нито фактор.
    И без това едвам се крепи и дори да оцелее, границите с нея трябва да се запазят.
    Със много сила.