Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 14:37 1 693 10

Доц. Георги Чанков пред ФАКТИ: Виждаме въздържане на САЩ и Русия от намеса в Близкия изток (ВИДЕО)

  • георги-
  • чанков-
  • израел-
  • сащ-
  • русия-
  • китай

Китай не бързат, но може да очакваме много стабилна намеса от тяхна страна, когато преценят, че е дошло времето, казва преподавателят в УНСС

Доц. Георги Чанков пред ФАКТИ: Виждаме въздържане на САЩ и Русия от намеса в Близкия изток (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Към момента виждаме въздържане на САЩ и Русия от намеса в конфликта в Близкия изток. Ако той продължи в някаква управляема форма, това е за предпочитане, а не да има ескалация. Не само САЩ, но и Русия не може да предвиди какво ще стане, ако там има взрив, ако Израел предприеме някакви по-крайни мерки. И това е причината в момента да виждаме правителство на Израел да се въздържа. САЩ и Русия са играчи, които действително могат да влияят върху положението. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ доц. Георги Чанков, преподавател в УНСС в катедра „Международни отношения“.

„След първоначалната изненада Израел вече се мобилизираха във всяко едно отношение. Говорим не само за жива сила, за разузнаване, но тръгнаха и оръжейните доставки. Те имат готовност в момента за офанзива и се очаква само политическото решение. Това, че то не идва, е един такъв положителен знак, че има големи фактори, които не са се произнесли. Иначе доводите, че в момента вали, че има облаци и това пречи на израелската авиация, са несериозни. Израелското ръководство в момента се колебае дали да поеме риска да върви докрай. Друг е въпросът, че докато има напрежение, докато се водят бойни действия, правителството на Нетаняху е непоклатимо. Но след края на кризата, някой ще трябва да си отиде. И това може би ще е Нетаняху и то за последно“, добави гостът.

„Друг основен проблем там е това, че „Хамас“ държи заложници. В момента те са голям актив и там ще се води търговия. Още не е дошъл в моментът, но той наближава, когато ще влязат в действие посредници. Тук въпросът е кого двете страни биха признали за честен посредник. И тук вече никак не са за подценяване възможностите на Русия, но и на Китай. Нека припомним, че там има и китайски заложници, а Китай поддържа много уравновесена позиция на този етап. Китай не бързат, но може да очакваме много стабилна намеса от тяхна страна, когато преценят, че е дошло времето“, добави гостът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен-_ Язовец

    7 3 Отговор
    ФАЩ загубиха 4 кораба в Червено море и почнаха да, се въздържат.
  • 2 стоян георгиев

    8 3 Отговор
    След като хутите помляха НАТО в Червено море и новините от там секнаха
  • 3 Истината е

    5 2 Отговор
    САЩ ги е страх, а Русия си има съюзник там с много проксита.
  • 4 Реалист

    6 3 Отговор
    Цялата история на евреите е измислица като се почне от Соломон и се стигне до Исус Навим крадени истории от шумерски текстове и сглобен някакъв уж Стар Завет. Колонията САЩ нападна Ирак и ограби целия исторически музей в Багдад за да скрият истината.
  • 5 ТаУмВзе

    4 3 Отговор
    Точно краварчето Уби Саддам, за да Краде Петрол. Щото типът им каза Петрол Срещу ЗЛАТО, не хартия зелена. От там се запали Близкия изток де.
  • 6 Айде, бе ! Аз на оная си ли ... да

    2 6 Отговор
    вярвам или на чаршафа! Руснаците и Иран бъзикат Близкият изток, но накрая ще гризнат ... дръвцето. Ако дойде Тръмп първо там ще попари русофилските мечти!
  • 7 Някой

    6 2 Отговор
    Заради войната в Украйна, и Русия, и САЩ ,нямат ресурси да водят друга войни в Близкия Изток.

    Годишно САЩ праща хуманитарни помощи и оръжия за над 40-60 млрд. долара на Украйна. Европа също праща оръжия и ... на Украйна.
    От другата страна, разходите на Русия също са огромни. Войната в Украйна вероятно струва общо на всички засегнати над 200-300 млрд. годишно. Най-тежко е на Украйна, след това на Русия. Които губят хора, губят ресурси ...

    Русия и Запада взаимно се изтощават. Тази война си отразява лошо и на руснаци, и на европейци и на американци. Да не вземат ислямските фанатици да нападнат изтощения Запад.

    Коментиран от #8

  • 8 КОНТРАТА

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Някой":

    Нещо се обърка, руските заводи за оръжие са държавни, а при краварите са частни. Руснаците не произвеждат оръжие за фронта за печалба, а при краварите това е бизнес с 300% надценка.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.