Last news in Fakti

4 Септември, 2014 12:14 1 058 1

Кристалина Георгиева получава ресора данъци и борба с измамите в екипа на Юнкер

  • кристалина георгиева-
  • еврокомисар-
  • ресор-
  • данъци и борба с измамите-
  • ек-
  • жан-клод юнкер

Полякинята Биенковска я измества като еврокомисар по бюджета, българката остава и без зам.-председателски пост в ЕК

Кристалина Георгиева получава ресора данъци и борба с измамите в новата Европейска комисия на Жан-Клод Юнкер, пише „ЮрАктив“ (euractiv.com). Българката не получава поста заместник-председател в Комисията.

България може да се смята за жертва на късното включване в състезанието на полския вицепремиер и министър на инфраструктурата и развитието Елжбиета Биенковска, коментира изданието. Кристалина Георгиева, настоящият български еврокомисар, отговарящ за хуманитарните помощи и реакция при кризи, беше силен кандидат за мястото на Катрин Аштън като първи дипломат на ЕС, а след като постът бе даден на италианския външен министър Федерика Могерини, Георгиева беше сочена като бъдещ еврокомисар по бюджета в тима на Юнкер.

Българката бе изместена от полякинята Биенковска, която в своята страна беше смятана за бъдещ премиер, когато Доналд Туск замине за Брюксел, за да поема президентството на Съвета на Европа. Така Георгиева получава портфолиото данъци и борба с измамите, но не и вицепрезидентско кресло в Комисията.

Все пак изглежда странно, че поляк поема бюджетната дейност в две последователни комисии, тъй като настоящият еврокомисар по бюджета Януш Левандовски е също поляк, коментира “ЮрАктив”.

Жан-Клод Юнкер все още води разговори с номинираните за еврокомисари и се очаква следващата седмица да представи проектоекипа на новата комисия. 

Документът – все още „чернова“, до която “ЮрАктив” е получил достъп, може да се определи по-скоро като изненадващ.

Постът еврокомисар, отговарящ за вътрешния пазар, който сега заема французинът Мишел Барние, в новата комисия няма да съществува, няма и комисар по разширяването на ЕС, но се появява нов пост за зам.-председател, отговарящ за законотворчеството, както и зам.-председател, отговарящ за новия Енергиен съюз, при положение че има комисар по енергетика и климат.

Сред комисарите ще има шестима зам.-председатели на ЕК, които ще отговарят за сектори, включващи няколко комисарски ресора:

- полякинята Елжбиета Биенковска получава бюджет и финансов контрол;
- естонецът Андрус Ансип ще надзирава секторите икономически ръст, Европейски паричен съюз, европейски семестър, социален диалог;
- латвиецът Валдис Домбровскис получава Енергийния съюз;
- словенката Аленка Братушек ще е отговорник по цифрови технологии и иновации;
- холандецът Франс Тимерманс е с ресора „По-добро законодателство“
- италианката Федерика Могерини е висш представител по външната политика и политиката за сигурност.

Що се отнася до баланса на политическите сили, либералите от АЛДЕ не са непропорционално малко представени, каквито бяха опасенията, напротив: от тяхната трета по големина група в ЕП ще са петима еврокомисари, двама от които са и зам.-председатели на ЕК. Групата на ЕНП ще има 12 комисари, от които двама зам.-председатели. От групата на социалистите и демократите ще има 8 комисари, от които също двама ще са зам.-председатели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ереввв

    1 0 Отговор
    Да бе, точно тая ще спре измамите.. пореден бисер