Last news in Fakti

10 Септември, 2014 13:31, обновена 10 Септември, 2014 17:06 2 267 0

Кристалина Георгиева ще е вицепрезидент на Европейската комисия (Обновена)

  • кристалина георгиева-
  • ек-
  • жан-клод юнкер

Тя ще отговаря за бюджет и човешките ресурси

Кристалина Георгиева ще е вицепрезидент на Европейската комисия. Тя ще отговаря за бюджет и човешките ресурси. Кристалина Георгиева ще е един от седемте вицепрезиденти на ЕК.

Това стана ясно от пресконференцията на президента Жан-Клод Юнкер. Той уточни, че Георгиева ще има широки правомощия да контактува с всички комисари. 

Мартин Залмер, началник на кабинета на Юнкер, минути преди обявяването на новите комисари отбеляза, че комисията "Юнкер" ще бъде силна, но не такава, каквато някои си я представят, а постовете ще бъдат разпределени според личностите на кандидатите за комисари, а не според държавите на техния произход.

"Нови предизвикателства предстоят! Току-що бях обявена за кандидат заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за Бюджет и Човешки ресурси. Благодаря на новоизбрания председател на ЕК, Жан-Клод Юнкер, за гласуваното доверие и благодаря на всички за подкрепата!", написа в профила си във "Фейсбук" Кристалина Георгиева.

Нейното име беше съобщено на второ място веднага след това на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността на ЕС – италианката Федерика Могерини.

Това е ясен сигнал за тежестта на ресора, предоставен на България.

Кристалина Георгиева показа безпогрешна служба в досегашната комисия и изгради впечатляваща мрежа от международни контакти,

отбеляза Жан-Клод Юнкер. Тя ще следи генералните дирекции по бюджет, човешки ресурси, по преводи, Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Георгиева ще наблюдава също службите по разплащанията и назначенията, по инфраструктурата и логистиката. Нейна отговорност ще бъдат Европейската служба за подбор на кадрите и Европейското училище за администрацията. Кипърецът Христос Стилианидис ще отговаря за предишния ресор на Кристалина Георгиева.

Още една българка получава ключово и тежко назначение. Мина Андреева ще е един от говорителите на Юнкер. Досега тя беше говорителка на Вивиан Рединг.

В новата комисия няма първи и втори клас комисари,

обяви новият председател на ЕК.

След години на икономически трудности и често болезнени реформи, европейците очакват съживяване на икономиката, устойчиви работни места, по-социална защита, по-безопасни граници, енергийната сигурност и цифровите възможности. Днес аз представям екипа, който ще постави Европа отново на пътя на растеж и работни места. Ние трябва да бъдем отворени към промените. Трябва да покажем, че Комисията може да се промени.

Това е моят печеливш екип, заяви новият председател на Европейската комисия.

Останалите заместник-председатели на Европейската комисия се разпределят по следния начин. Ключовият за Стария континент ресор енергетика се дава на Аленка Братушек от Словения.

Юрки Катайнен от Финландия ще отговаря за по заетостта, растежа и инвестициите. Латвиецът Валдис Домбровскис ще се грижи за еврото и социалния диалог, а естонецът Андрус Ансип ще чертае дигиталния пазар на Стария континент. Холандецът Франс Тимерманс ще е натоварен с деликатната задача за междуинституционалните отношения, върховенството на закона и хартата за основните човешки права.

Бившият финансов министър в първия кабинет на френския президент Франсоа Оланд - Пиер Московиси ще бъде еврокомисар по икономическата, данъчната и валутната политика.

В опит за намиране на баланс между Лондон и Париж Юнкер дава на британеца Джонатан Хил да отговаря за финансовата стабилност и услуги и капиталовите пазари. Последният ще работи и в тесен контакт с Валдис Домбровскис.

Лондонското сити е финансовото сърце на ЕС.

Германецът Гюнтер Йотингер не само ще е символ на приемственост между комисията на Барозу и тази на Юнкер, но ще бъде натоварен със задачата да бъде визионер, получавайки ресора на дигиталната икономика и общество.

Сесилия Малстрьом, комисар по вътрешни работи при Барозу, ще е натоварена с въпросите на търговията. За политиката на добросъседство на ЕК и разширяването ще отговаря Йоханес Хаан, който досега отговаря за регионална политика.

Невен Мимица от Хърватия е другият мост между Барозу и Юнкер. От проблемите на потребителите, той се прехвърля в сферата на Международно сътрудничество и развитие на Общността. Това не е изненада за един дипломат от кариерата. България като стана член на ЕС получи ресора защита на потребителите в лицето на Меглена Кунева.

Испанецът Мигел Ариас Каньете ще трябва да решава въпросите на климата, а Маргрете Вестагер от Дания - конкуренцията.

Ключовият ресор земеделие е поверен на ирландеца Фил Хоган.

Унгария ще се грижи за образование, култура и младеж. Ресорът е поверен на доскорошния вицепремиер Тибор Наврачич. Мариана Тисен ще „бори“ безработицата, но ще се грижи за социалните дейности, трудовата мобилност и умения. Проблемите на околната среда, морето и рибарството са поверени на Кармену Вела.

Полша получава и ключовия ресор на вътрешен пазар, индустрия и малки предприятия. За това ще отговаря Елжбиета Биенковска.

Миграцията и вътрешни работи са поверени на гръцкия министър на отбраната Димитрис Аврамопулос.

Вера Журова от Чехия ще отговаря за правосъдието, правата на потребителите и половото равенство.

За здравеопазване и безопасност на храните ще се грижи Витенис Андриукаитис. Той е един от символите на борбата за независимост на Литва от СССР.

Румънката Корина Крету ще отговаря за Регионална политика. В предишната ЕК северната ни съседка се грижеше за селското стопанство.

Марош Шевчович от Словакия отговаря за транспорта, а португалецът Карлош Моедас за наука, изследвания и иновации.

Една трета от членовете на новата Комисия (9 от 28), включително новоизбраният председател, участваха в тазгодишната предизборна кампания за европейски избори, като се допитаха до гражданите и потърсиха тяхната подкрепа. След интензивни преговори и настойчивостта на новоизбрания председател Юнкер относно жените кандидати, съставът на Комисията „Юнкер“ се състои от 9 жени и 19 мъже, като трима от седемте заместник-председатели са жени, отбелязват от Европейската комисия.

След оповестяването на състава на комисията и разпределението на отговорностите в нея предстои Европейският парламент да изслуша номинираните, а след това да гласува поименния състав на ЕК.

В комисията ще има 15 представители на десни и дясно-центристки партии, 8 на социалистите и 5 на либерални формации. Балансът на отговорностите им, според запознати, е пресметнат така, че да осигури нужното мнозинство в Европейския парламент, и новата комисия да встъпи в длъжност по график – на 1 ноември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: