Last news in Fakti

11 Ноември, 2014 13:23 1 234 6

CNN спира излъчването за Русия

  • си ен ен-
  • преустановява-
  • излъчването-
  • русия-
  • чуждестранен капитал-
  • медиите-
  • закон за средствата за масова информация

Причина за това са промени в Закона за медиите, ограничаващи до 20% участието на чуждестранен капитал в тях

Американският телевизионен канал Си Ен Ен (Cable News Network CNN) след 31 декамври 2014 г. прекратява да се излъчва в кабелните мрежи в Русия, съобщи в. „Ведомости“, позовавайки се на уведомително писмо до кабелните оператори от страна на Turner Broadcasting System Europe Limited в състава на Time Warner. Причините за това не се споменават в писмото.

Решението за преустановяване на излъчването на канала CNN на територията на Русия е прието заради поправки в Закона за средствата за масова информация в страната, уточнява за изданието представител на Turner.

“В светлината на последните промени в руското законодателство, регламентиращи дейността на медиите, Turner International разглежда алтернативни възможности за излъчване на CNN в Русия. В дадения момент, в очакване на решение, ние преустановяваме дистрибуирането на телевизионния канал. Надяваме се, че с времето ще успеем да се върнем на пазара. Ще съобщим на партньорите си за възобновяването на предоставянето на услугите. Московската редакция на CNN ще продължи своята работа без промени“, заявяват от компанията.

Телевизията е създадена през 1980 г. от медийния магнат Тед Търнър и е една от първите новинарски медии, започнали да излъчват в непрекъснат 24-часов режим. В Русия представителството на CNN е открито през 1983 г.

От 2009 г. “Роскомнадзор” започва строго да изисква от чуждестранните канали, които се предават в кабелните и спътникови мрежи в страната, местни лицензи за излъчване. Тогава службата предупреждава операторите, че имат половин година да отстранят нарушенията или да деактивират каналите, които нямат лиценз. След това срокът е удължен с още 6 месеца.

CNN отдавна е подала заявка в “Роскомнадзор” за получаване на лиценз, но така и не го е получила, твърди източник от страна на операторите. За да стане това, тя трябва да създаде  руско  юридическо лице с руски партньор, но това очевидно не е било направено. Ето защо в последните 3 години операторите са предоставяли услугата за излъчване на CNN на базата на писмо от компанията, че е в процес на получаване на лиценз.

Претенции към тях от страна на надзорните органи не е имало. Друг източник предполага, че преустановяването може да е свързано с ниските продажби на реклама в Русия.

През 2010 г. в Закона са приети поправки, забраняващи 50% участие на чуждестранни лица в капитала на тв и радио компании. През 2012 г. радиостанция “Свобода“ прекратява ефирното излъчване. По-рано „Гласът на Америка“, Ради оФранс Ентернасионал, Руската редакция на Би Би Си и „Дойчев веле“ преминават изцяло на  излъчване в Интернет.

През септември 2014 г. Държавната дума прие още по-жестоки поправки, ограничаващи участието на чуждестранен капитал в медиите до 20%. под ударите на този закон попадат голяма част от чуждите медии в Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mич

    5 0 Отговор
    CNN от един информационен канал стараещ се да отразява всичко случващо се в света на живо през 80-те се превърна в една политически зависима и послушна медиа в момента.Доминиран от платени журналисти единствената цел на този канал е прокарването на официалната линия на Вашингтон и много често информацията е изкривена през призмата на новата диктатура наречена неолиберализъм.Случайно или не подбора на основните водещи е базиран на критерия хомосексулна ориентация и не ми е известно дори един от тях да е православен християнин.Основно мормони,мюсулмани и атеисти-сектанти.Не смятам,че отсъствието на този канал ще навреди на Русия или на която и да е друга държава,а по скоро обратното.
  • 2 пич

    0 7 Отговор
    А руските официални медии въобще не са политически зависими и послушни на путиновата диктатурата, те са връх на "свободата" и въобще не прекарват официалната линия на москва. Накрая ще си останат сами с диктата и тайгата, което е добре.........
  • 3 раптор

    5 0 Отговор
    Пффф като ощипана мома са западнячетата... Виждат, че са утра глупави, че всичките им теории и хипотези се разпадат на пух и прах и сега се правят на обидени! Тия историйки съм ги забелязал за 1ви път в кварталната дискотека! До ПИЧ - каква свобода бе?!?! Всичко са пари! Наивник! Гейщината не е свобода!
  • 4 русия

    3 0 Отговор
    голям праз
  • 5 ож

    5 0 Отговор
    А това че Англия иска да забрани RT - Rusia today на английска земя никой и никъде не се споменава а новината е от преди ден два както и тази за CNN само разликата е че в Англия не са съгласни с това как се показва истината от руска страна демек нула процента свобода на словото а в Русия CNN не иска да има само 20% от правата.
  • 6 Десислава Димитрова

    0 6 Отговор
    сянката продължава да се спуска над руската земя.безправието и мракобесието се възраждат.дано европа е достатъчно единна за да успеем да са противопоставим!