Last news in Fakti

1 Декември, 2014 12:29, обновена 1 Декември, 2014 12:33 1 809 1

ООН: има огромен риск Ебола да се разпространи

  • ебола-
  • оон-
  • сиера леоне

Ситуацията с вируса можеше да е още по-лоша ако ООН не се беше намесила

ООН: има огромен риск Ебола да се разпространи - 1
Снимка АП

Все още има "огромен риск" Ебола да се разпространи и в други части на света, заяви пред Би Би Си ръководителят на мисията на ООН, отговаряща за смъртоносната болест в Западна Африка.

Тони Банбъри отказа да каже дали целите, които ООН си бе поставило в борбата срещу Ебола са били изпълнени. Целите бяха свързани с лечението на заразените и погребването на силно заразните трупове.

Шефът на ООН говори във Фрийтаун, един от най-засегнатите райони.

В неделя в столицата на Сиера Леоне, булдозери разчистваха големи площи за ново гробище. На разчистеното пространство, в близост до голямо сметище, пристига кола след кола пълни с трупове, а няколкостотин работници копаеха гробове.

През октомври Банбъри заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че до 1 декември, 70% от всички заразени с болестта трябва да се лекуват и 70% от жертвите да са безопасно погребан, с което се очакваше да се запечатат огнищата на смъртоносния вирус.

По време на речта си в столицата на Сиера Леоне, Банбъри заяви, че целите за 70% са били изпълнени в "почти до край" в някои райони в трите най-силно засегнатите страни - Гвинея, Сиера Леоне и Либерия.

"Но в някои области, включително и тук, в Сиера Леоне - особено в столицата Фрийтаун и в град Порт Локо -. имаме пропуски и то е в тези области, в които наистина трябва да съсредоточим усилията си", каза той.

В последния си доклад от 29 ноември, Световната здравна организация заяви, че 6928 души са умрели от Ебола. Повече от 16 000 са били заразени. Между 200 и 300 души умират всяка седмица.

Но Банбъри каза, че ситуацията можеше да е още по-лоша ако ООН не се беше намесила: "В началото ние приехме стратегия, която щеше да сложи кризата под контрол. Тя включва центровете за лечение, безопасните погребения и мобилизиране на обществото. Тази стратегия работи."

Въпреки всички усилия обаче "има огромен риск за света Ебола да се разпространи. Тя може да се разпространява тук или някой може да се качи на самолета за Азия, Латинска Америка, Северна Америка или Европа ... ето защо е толкова важно да сведем до нула всички случаи възможно най-бързо."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Илия Киров

    0 0 Отговор
    Престанете с тази ебола бе ! Голям праз ! Няма и 7000 загинали откакто се тръби за нея. Целта е да се източат пари , от колкото се може повече държави. Помните ли какво беше с птичия грип ? А колко хора са починали от инфаркти и инсулти междуврменно в световен мащаб ... милиони !?! И загиналите в катастрофи по пътищата могат да се окажат повече. Да му мисли червеният кръст , които пуснаха тази чума на бял свят !