Last news in Fakti

20 Декември, 2014 21:38 1 786 1

Раул Кастро благодари на Обама за освободените разузнавачи

  • раул кастро-
  • барак обама-
  • куба-
  • сащ-
  • организацията на американските държави-
  • среща-
  • хавана

Куба за пръв път след 1962 г. ще участва във форум на Организацията на американските държави

Раул Кастро благодари на Обама за освободените разузнавачи - 1
Раул Кастро

Председателят на Държавния и Министерския съвет на Куба Раул Кастро заяви, че жителите на острова са благодарни на президента на САЩ Барак Обама, който помага за урегулиране на отношенията между двете страни. Кастро потвърди, че през април идната година Хавана ще вземе участие в срещата на високо равнище на Организацията на американските държави, съобщи „Ройтерс“.

Куба беше изключена от Организацията на американските държави през 1962 г. През 2009 г. Приетото решение по отношение на Хавана беше отменено, но Куба не възобнови членството си. „Изразявам благодарност за поканата на президента на Панама Хуан Карлос Варела", заяви Кастро.

Панамските власти поканиха Куба в началото на декември. Вашингтон не възрази по повод участието на Куба във форума. На последната среща на високо равнище на Организацията на американските държави през 2012 г. Представители на Хавана не присъстваха заради несъгласието на САЩ и Канада.

По думите на Раул Кастро, всички разногласия се уталожили, след като американският президент взе решение да освободи „кубинската петорка“ - агенти на специалните служби, действали в САЩ.

Разузнавачите Херардо Ернандес, Рамон Лабанино, Рене Гонсалес, Антонио Гереро и Фернандо Гонсалес бяха внедрени през 1992 г. в антикастровските организации във Флорида, за да информират своевременно кубинското правителство за готвени терористични актове. Шест години по-късно те са разкрити и двама от тях получават доживотни присъди, а останалите – по 15 години затвор.

Двама от осъдените се върнаха в родината си преди месеци, след като излежаха наказанията си. За завръщането на другите трима Кастро съобщи преди борени дни. Ситуацията около петимата дълго време бе препъни-камък в отношенията между Вашингтон и Хавана.

Раул Кастро изрази увереност, че окончателното прекратяване на икономическата, търговската и финансовата блокада на Куба ще бъде резултат на дълга битка, която изисква международна мобилизация. Той отбеляза, че Хавана винаги е имала готовност за почтен диалог с Вашингтон и Куба никога не е претендирала САЩ да променят своята политическа система.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ххх

    1 0 Отговор
    Путин каза че иска да построи база в Куба и ето ти невъзможната любов е налице.
    Гадни и подли са амариканците,50 години санкции срещу Куба и сега наглите искат дружба.