29 Януари, 2015 10:14 1 909 6

Куба иска от САЩ да върне военна база

  • раул кастро-
  • гуантанамо-
  • база-
  • куба-
  • отношения
Куба иска от САЩ да върне военна база - 1
Снимка: АП/БТА

Куба е поискала от САЩ да предаде на Хавана военната база Гуантанамо бей преди да се нормализират отношенията с Вашингтон, съобщава Би Би Си.

В своя реч кубинският президент Раул Кастро също призова за вдигане на американското ембарго и изваждането на Куба от списъка на държави, обвинени в тероризъм.

Раул Кастро, който наследи своя брат Фидел Кастро като президент през 2008 г. отправи искането на срещата на страните от Латинска Америка и Карибите в Коста Рика.

Възстановяването на дипломатическите отношения е началото на един процес на нормализиране на двустранните отношения, каза Раул Кастро.

Но това няма да е възможно, докато все още съществува блокадата, докато те не ни върнат незаконно – окупираната територия от военноморската база Гуантанамо, отбеляза кубинският президент.

Земята, на която се намира спорната база е отдадена през 1903 г. под наем на правителството на САЩ от тогавашната власт в Куба, припомня агенция Блумбърг.

Американските власти досега не са отговорили на исканията на Раул Кастро.

Президентът на САЩ Барак Обама призова Конгреса да се сложи край на търговското ембарго, което е в сила от 1962 г. насам.

По-рано този месец той също използва изпълнителните си правомощия, за да разреши търговията и вдигне ограничения върху пътуванията на карибския остров.

Миналия месец двете страни обявиха затоплянето на дипломатическите отношения, които бяха прекъснати през 1961 година.

Разговори на високо равнище се проведоха миналата седмица.

Делегация на Конгреса пристигна в Хавана, за да започне преговори, насочени към възобновяване на работата на посолства в столиците на двете държави, припомня АП.

Междувременно, бившият кубински лидер Фидел Кастро се появи след месеци мълчание, за да даде одобрението си за политическо сближаване.

Лидерът на кубинската революция заяви, че страната му прави „уместни крачки“ към възстановяването на дипломатическите отношения със САЩ, макар че самият той, както и преди, не вярва на политиката на Белия дом.

Преди дни в. „Вашингтон поуст“ коментира, че все още съществуват нерешени проблеми между двете страни. Един от спорните въпроси може да се окажат исканията за реституционни претенции за одържавена от комунистическата власт собственост на Острова на свободата.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    1 0 Отговор
    Нищо няма да получат кубинците. Колкото ние получаваме за нашите бази ползвани от САЩ.
  • 2 999

    1 0 Отговор
    А това не е ли анексиране на чисто кубинска територия.Ама това е САЩ и за тях законите са други.
  • 3 909

    1 0 Отговор
    България трябва да изгони янките от сащ ! не ни трябват !
  • 4 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    ако обаче кубинците трябва да връщат заграбените американски предприятия и имоти ,тогава не знам кво ще остане от куба :)!

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Десислава Димитрова":

    Да, на мафията предприятията...
  • 6 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Десислава Димитрова":

    ...то не е било металургични комбинати, самолетостроене, автомобилостроене. Глупости на търкалета, захарни плантации и казина и на американската мафия свърталището.