Last news in Fakti

5 Март, 2015 11:24 2 238 9

Нетаняху: Не на дипломацията! Да на войната!

  • бенямин нетаняху-
  • барак обама-
  • конгреса-
  • сащ-
  • реч-
  • ядрени преговори-
  • иран

Политиката на Барак Обама в американско-иракските ядрени преговори е примиренческа и предателска, заяви премиерът на Израел пред Конгреса на САЩ

Нетаняху: Не на дипломацията! Да на войната! - 1
Речта на израелския премиер Нетаняху пред Конгреса на САЩ предизвика политически скандал. Снимка: АП/БТА

Израелският премиер Бенямин Нетаняху произнесе провокативна реч пред Конгреса на САЩ по повод на американско-иранските ядрени преговори. "Пълната и точна транскрипция на речта на Нетаняху пред Конгреса" се нарича сатиричната статия на писателя фриленсър от Орегон Бен Шрейнър в политическото списание "Каунтър Пънч", която ви предлагаме. Авторът интерпретира речта по начин, подобен на този, по който у нас коментират събитията сайтове от типа на "НЕновините" - нещата не са се случили точно по описания начин, но смисълът остава същият... Понякога хуморът и сатирата стигат по-дълбоко до същността на нещата, отколкото педантичният реализъм. 

„Приятели, аз съм дълбоко признателен за възможността да добавя своите усилия за осуетяване на ядрените преговори между вашата страна и Иран. Обръщам се към вас днес, защото като министър-председател съм задължен да предупредя директно американците, че единствената демокрация в Близкия Изток не може да стои безучастна, докато нашите военни и политически покровители се опитват да решат споровете в нашия регион чрез дипломация. Не, аз не мога да приема това“, започва изявлението си израелският премиер.

„Позволете ми да ви предупредя: Не се заблуждавайте! Не оставяйте да ви въвлекат в лъжи и изопачавания. Много пъти Иран е доказвал, че не може да му се вярва. Повярвайте ми, знам за какво говоря. От десетилетие повтарям, че Иран е на прага на разработване на ядрени оръжия. Повярвайте ми! Повярвайте ми!“, призовава Нетаняху.

„Но фанатиците в Техеран се опитват не само да развиват ядрени оръжия. Мога да ви кажа, че днес те подготвят ядрени удари срещу Тел Авив и - не се заблуждавайте! - срещу Ню Йорк също. Моллите са просто убийствени фанатици. Затова ви казвам, даже настоявам: ако вие искате да запазите местата си в тази зала, ще работите заедно с мен, за да саботираме предателската примиренческа политика на вашия президент“, вдига градуса на изказването си израелският премиер.

„Не казвам това с леко сърце, но ако политическата ми кариера ме е научила на нещо, то е, че дипломацията винаги трябва да бъде крайна мярка. Всички опции първо трябва да се сложат на масата. А кога военните мерки не са имали ефект?!“. Тези думи на Нетаняху са посрещнати с викове „Никога“ от залата, става ясно от сайта counterpunch.org, който предава "стенограма" от речта му чрез писателя Бен Шрейнър.

Така че нека моята червена линия стане и ваша. Ние просто не можем да толерираме която и да било регионална сила, имаща потенциала да ни възпре от прочистването на един измислен народ от нашата земя, който антисемитите в Техеран смятат за „палестинци“, заявява Нетаняху на фона на викове „Терористи!“.

Аз ви обещавам, че няма да спрем да искаме да ни изпращате оръжия и пари, докато нашето превъзходство не бъде гарантирано и нашата родина прочистена.

Позволете ми да се изразя ясно: моята миролюбива нация трябва да запази способността си да колонизира Западния Бряг и да бомбардира Газа без страх от репресии... Затова ви казвам днес: Не на дипломацията! Да на войната!

Бомби, бомби, бомби, бомби... Червена линия... Екзистенциална заплаха... Никога повече!

Речта на Нетаняху многократно е прекъсвана от аплодисменти, видно е от дешифрираната "стенограма", предадена от писателя сатирик Бен Шрейнър.

ххх

Президентът на САЩ Барак Обама заяви  по повод на изявленията на израелския премиер, че няма нищо ново в тях като предложения и алтернативи за предотвратяване на сдобиването на Иран с ядрено оръжие, предаде „Ройтерс“.

Той отбеляза, че не е слушал речта на Нетаняху, а само е прочел стенограма от нея. Държавният глава призова Конгреса да дава оценка по ядреното споразумение с Иран едва когато то бъде финализирано, и подчерта, че ще приеме само такова споразумение, което блокира Иран от сдобиване с ядрено оръжие.

Речта на Нетаняху е предизвикателство към Барак Обама, който не бе уведомен за идването му в Конгреса. Поканата към Нетаняху бе отправена от председателя на Камарата на представителите републиканеца Джон Бейнър, който не се е консултирал с Белия дом, предизвиквайки гнева на администрацията на Обама. Около 50 конгресмени от Демократическата партия безпрецедентно бойкотираха изявата на израелския премиер в Конгреса. 

Това е третият път, когато Нетаняху държи реч пред Конгреса на САЩ. Единственият друг чужд политик с такъв рекорд е бившият британски премиер Уинстън Чърчил.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 stenly

    0 0 Отговор
    еврейн..."Да на войната", само война искате. Не съм антисемитист или расист но тези от колко години окупират горките палестинци и никой не им търси сметка...

    Коментиран от #2

  • 2 спасен

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "stenly":

    Незнаеш какво говориш бе човек.Израел не иска война,напротив но няма друг избор,притиснати са до стената,всички са срещу тях особено оня черен мюсюлманин и подъл предател обама,той предаде не само Израил но и САЩ.Нещата са много сериозни,света е на прага на трета световна война и тя ще е ядрена.Спасението е само от Иисус Христос тези които повярват в Него ще бъдат взети (грабнати) преди началото на края,докато ракетите летят надолу ние повярвалите ще летим нагоре.

    Коментиран от #5

  • 3 любител

    0 0 Отговор
    Еврейте са много мръсно племе
  • 4 тошибиян

    0 0 Отговор
    я да съм на путин ще въоража иран и другите анти американски страни с анвангардни ядрени оръжия
  • 5 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "спасен":

    Това "грабване" эа което пишеш ще е мн екстремно преживяване-даже го гледах наскоро във някакъв филм.Проблемът обаче е че когато те "грабнат"/което става эа части от секундата/ и те огледат/эащото ТЕ първо грабват,а после гледат/,и случайно не те харесат или се окаже че не си "техния човек" ко прайми?!...Ами пускат те...и то от високо!Е эатова е иэмислен парашута-дърпаш сиджимката и си кацаш гордо като гларус!...При бомбите:)Иэвод:ХОДИ НЕПРЕКЪСНАТО С ПАРАШУТ НА ГЪРБА!!!

    Коментиран от #6

  • 6 спасен

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    :) Тия които ще бъдат грабнати са предварително проверени и одобрени там грешки няма,такива които ще бъдат грабнати и после пуснати няма да има но ще има такива които ще бъдат оставени.Когато грабването стане а то ще е скоро тия, които останат ще трябва да се срещнат с Божия гняв, тогава ще ти се изпари всичкото чувство за хумор и сарказъм.Незнам дали си на коня но като тряснат два рихтера 11.5 и 11.3 бързо ще паднеш от коня.

    Коментиран от #7

  • 7 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "спасен":

    О.К.,О.К...Нама те нервя повече.Само ми пожелай Господ да е с мен,докато Дявола ме води эа ръка:)
  • 8 tuzarya

    0 0 Отговор
    Браво на евреите! Само така! Когато си заобиколен от араби, които искат да те унищожат, то нямаш избор - само война!
  • 9 спасен

    0 0 Отговор
    Такъв вариянт няма,неможеш да служиш на двама господари,трябва да избереш а времето е много малко,незабравяй само че отказат от избор също е избор.Всичко това не е шега,нещата са много сериозни,Бог наистина съществува и рано или късно всеки ще го рабере.