Last news in Fakti

7 Март, 2015 14:10 2 401 6

Противоречията между САЩ и Израел се превръщат в личен сблъсък на Обама с Нетаняху

  • барак обама-
  • бенямин нетаняху-
  • сащ-
  • израел-
  • конгреса-
  • иран-
  • ядрена програма-
  • невена мандаджиева-
  • личен сблъсък

Отношенията между двете държави - на исторически ниски температурни равнища по повод на иранската ядрена програма

Отношенията между САЩ и Израел отбелязват исторически ниски температурни равнища около разрива между двете държави по повод на иранската ядрена програма, заяви политологът Невена Мандаджиева в интервю за предаването „Събота 150“ на БНР.

Това, което се случи между Нетаняху и Обама в навечерието на речта на израелския премиер пред Конгреса, би могло да бъде окачествено единствено като сблъсък независимо от всички протоколни уверения, които го заобикаляха и които се опитваха да притъпят острия тон на двамата лидери, смята политологът.

Обама отказа да се срещне с Нетаняху, израелският премиер от своя страна заяви, че всяка потенциална сделка между САЩ и Иран ще застраши оцеляването на Израел и за да засили неодобрението си към сегашната администрация, Нетаняху се обърна към бившия канадски външен министър Джон Беърд с благодарност за подкрепата, която Канада оказва на Израел, припомни Мандаджиева. По този начин даде да се разбере, че съюзниците на Израел в Северна Америка вече са намалели с един. Това не е първото несъгласие между Тел Авив и Вашингтон в рамките на мандата на Обама, но безспорно е най-сериозното, добави тя.

“Макар САЩ и Израел да отричат, сблъсъкът и липсата на желание за компромис от страна на САЩ или Израел по въпроса за Иран ще се превърне в много голяма степен в личен сблъсък между двамата лидери в игра на надмощие. В този смисъл трябва да видим какво правителство ще се формира в Тел Авив след 17 март, когато са изборите. Нетаняху е критикуван от опозицията заради срива в отношенията си с най-мощния си съюзник. При смяната на администрацията в САЩ догодина също не може  да се говори, че отношенията ще останат на това ниво. Обама също се концентрира в критика към личността на Нетаняху като поддържаше тезата, че двустранните отношения не са застрашени. Той постави под въпрос политическата преценка на лидера на Израел, като го обвини в пристрастност и политическо късогледство”, обясни Мандаджиева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 соц

    3 0 Отговор
    Дрън-дрън, сащ никога няма да се скарат с Израел, по-скоро ще изгонят маймуняка отколкото да си развалят отношенията.

    Коментиран от #3

  • 2 gfdsfg

    2 0 Отговор
    te evreite ne sa prosti 4e barak husein e musulmanin
  • 3 ярослав станчев

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "соц":

    Че те не се карат.Просто спорят къде по-напред да започнат война.Американците искат в Украйна,а евреите в Иран.
  • 4 некойси

    3 0 Отговор
    Да не би янките да се прощават с господарите?
    Би било хубаво, но едва ли.
    Не са спретвали война от доста време а не е далече гласуването на новия бюджет.
  • 5 Valentin Waltschew

    0 1 Отговор
    подкрепата за Израел се решава от Конгреса не от Президента, който и да е той. Ако гледахте речта, дори и без да разбирате Анлийски, щяхте да видите че почти след всяко изречение на Нетаняху, всички бяха на крака( с изключението на около 50 комунисти който бойкотираха речта). Гж. Мандаджиева да извинява но анализа и не струва ... отнощениятамежду САЩ и Израел са си супер, това че Нетаняху и Обама не се разбират понеже на единия му липсват cojones нужни да си лидер на свободния свят не означава че има неразбирателство между двете държави. Забележете че дори Саудитска Арабиа и Египет са съгласни с Нетаняху че Иран не бива да се сдобие с ядрено оръжие ... те неведнъж са декларирали че ще използват такова уръжие срещу Израел в момента когато се сдобият с хего. С други думи ще започнат 3-та Световна Война. Разбирасе Нетаняху иска да ги спре.

    Коментиран от #6

  • 6 ярослав станчев

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Valentin Waltschew":

    Много приятно за четене мнение,г-н Валчев или както ви е името.
    Как няма да скачат на крака американските конгресмени,след всяка дума на евреина.Ми те като чуят за война и скачат,защото знаят,че ще потекат милиардите долари за държавни поръчки към корпорациите за които лобират.Ще му ръкопляскат не ами и еврейска песен ще му изпеят.Че те щатите само от война живеят.Навсякъде има по някой локален конфликт където янките се бият с някой 100 пъти по-слаб от тях,но притежаващ нефтени залежи.
    Нищо чудно няма,войната навън крепи мира вътре в САЩ.