Last news in Fakti

18 Март, 2015 10:16 1 304 0

Нетаняху с изненадваща победа в Израел

  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • избори-
  • кнесет-
  • победа

Резултатите дават 29 манта от 120-местния парламент - Кнесет, на Ликуд. На второ място с 24 депутата е опозиционния Ционистки съюз

Нетаняху с изненадваща победа в Израел - 1
Снимка: АП/БТА

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху спечели  историческа победа на проведените във вторник  парламентарни избори, съобщава АП.

По този начин водената от него дясно - центристка  партия Ликуд ще има възможност да състави  коалиционен кабинет, а самият Нетаняху ще има  възможността за четвърти път да е премиер,  отбелязва Би Би Си.

Резултатите дават 29 манта от 120-местния  парламент - Кнесет, на Ликуд. На второ място с 24  депутата е опозиционния Ционистки съюз. След него  се нарежда Обединената арабска листа с 9,6% от  гласовете и 13 мандата. По време на предизборната кампания  коалицията обеща да не влиза в преговори с нито  една партия от Кнесета и ще остане твърда  опозиция, припомня Ройтерс.

Пред свои съмишленици лидерът на Ликуд обяви  изборите за историческа победа и началото на  преговорите за сформиране на коалиционен кабинет,  отбелязва в. "Аарец".

"Реалността няма да ни чака", заяви Нетаняху.  "Реалността няма да си вземе почивка. Гражданите  на Израел очакват от нас бързо да съставим  кабинет, който ще работи в името на страната в  областта на сигурността, икономиката и обществото,  както обещахме да направим, и това е това, което  аз ще направя", отбеляза лидерът на Ликуд.

"Аз му желая успех, но нека да е ясно, че проблемите си остават и нищо не се променило", репликира Нетаняху един от лидерите на Ционисткия съюз Ицхак Херцог. Той заложи на решаването на икономическите и социални проблеми по време на предизборната си кампания. я.

Победата на Ликуд е изумителен обрат спрямо  последните от петък социологически допитвания,  които даваха преднина на Ционисткия съюз пред  Нетаняху, отбелязва в. "Файненшъл таймс".

Във вторник Нетаняху предупреди, че шансовете на  десницата да задържи властта са в опасност и  призова поддръжниците му да отидат до урните,  защото "арабите гласували масово", пише в.  "Файненшъл таймс".

Лидерът на Ликуд потърси подкрепата на  крайно - религиозните избиратели и заселниците,  обещавайки че няма да допусне създаване на  палестинска държава и че ще продължи да строи  еврейски селища на окупирания Източен Ерусалим,  припомня в. "Гардиън".

Предизборната риторика на Нетаняху показва, че той  ще търси дясна коалиция с участието на  крайнодесния "Еврейски дом" на Нафтали Бенет,  религиозни партии и евентуално Кулану (Всички ние)  на Моше Кахлон.
Последният беше един от функционерите на Ликуд и  бивш министър на комуникациите, преди да напусне  партията, за да основе собствена политическа  формация.

В дните преди вота дори се чуха гласове, че  е крайно време да се помисли за съставянето на  голяма коалиция между двете големи партии на  изборите. Това щяло да гарантира сигурността на  държавата Израел, а в същото време ще направи  възможно провеждането на социални реформи,  обещавани от левицата.

Забавянето на икономическия растеж и инфлацията са двата основни проблема, с които трябва да се справи новият кабинет, припомнят от Икономист.

Дали това е възможно остава да видим в следващите  дни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА