Last news in Fakti

3 Април, 2015 09:39 1 223 3

Пробив в преговорите за ядрената програма на Иран

  • иран-
  • преговори-
  • ядрена пограма-
  • г5+1-
  • сащ

Дипломатическият пробив се определя като исторически

Пробив в преговорите за ядрената програма на Иран - 1
Делегацията на Иран на преговорите в Лозана Снимки АП/БТА

Президентът Обама приветства сделката за ограничаване на иранската ядрена програма и я нарече "историческо разбиране", което ако бъдат приложено, ще направи света по-сигурен, съобщава Би Би Си.

Рамковото споразумение, подписано след интензивни разговори, има за цел да предотврати производството на ядрено оръжие от Техеран  в замяна на поетапно облекчение на санкциите към Иран.

Иран и шестте световни сили, които са замесени, сега трябва да финализират сделката.

Иранците празнуват по улиците, но Израел заяви, че договорът застрашава оцеляването му.

"Това ще бъде дългосрочен договор, който обхваща всеки път, който води към потенциална иранска ядрена бомба", заяви президентът на САЩ в изявление след като сделката бе обявена.

"Ако Иран мами, светът ще го разбере", каза той, добавяйки, че споразумението се основава не на доверие, но за "безпрецедентна проверка". Обама заяви, че ако сделката бъде финализирана, "ще бъдем в състояние да премахнем една от най-големите заплахи за нашата сигурност и ще го направим по мирен път".

Според "параметри" на споразумениетопубликувани от Държавния департамент на САЩ, Иран трябва да намали броя на своите центрофуги, които могат да се използват за обогатяване на уран за направата на бомба с повече от две трети.

Мюсюлманската страна също така трябва да преправи електроцентрала, така че тя да не може да произвежда плутоний за оръжия. Иран се съгласява да не обогатява уран над 3,67% - далеч по-малко, отколкото е необходимо, за направата на атомна бомба - за най-малко 15 години. Също така страната ще е под постоянно наблюдение и взискателни проверки.

Количествата уран ще бъдат намалени с 98% в продължение на 15 години,
подземната инсталация във Фордо ще бъде трансформирана и там повече няма да се обогатява уран, а реакторът с тежка вода в Арак също ще бъде модифициран, за да не произвежда плутоний, поясни американският първи дипломат.

"Има нови условия на съвременните технологии, които ще бъдат използвани", Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви пред Би Би Си. "Ние ще проследяваме техния уран от люлката до гроба."

Рамковото споразумение беше обявена от Европейския съюз и Иран след осем дни на интензивни преговори в швейцарския град Лозана.

Западните сили отдавна гледаха с недоверие твърденията на Иран, че ядрената им програма е мирна.

Разговорите в Лозана между Иран и т.нар Г5 + 1 - САЩ, Великобритания, Франция, Китай и Русия плюс Германия - продължи след изтичане на първоначалния, самоналожен срок - 31 март.

Иранският външен министър, Джавид Зариф, го нарече "печеливш резултат", но предупреди: "Направихме важна стъпка, но все още сме доста далеч от мястото, където искаме да бъдем."

Русия също приветства постигнатото вчера в Лозана рамково споразумение с Иран, което според нея е признание на „безусловното право“ на Техеран да развива гражданска ядрена програма, съобщи АФП.

Страните си определиха срок до 30 юни за постигане на цялостен пакт, но следващите преговори се очаква да бъдат по-строги от тези, които доведоха до рамковото споразумение.

Дори и така, по улиците на Техеран имаше празненства и ликуване.

Ако сделката бъде реализирана, това трябва да означава евентуалната отмяна на санкциите, които осакатяват иранската икономика.

След като Иран и Г5+1 си стиснаха ръцете, Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) зая, че е готова да направи проверка на споразумението веднага щом бъде подписано. Това заяви генералният директор на МААЕ Юкия Амано, който приветства резултата от
преговорите в Лозана, съобщава Ройтерс.

"С одобрението на управителния съвет на МААЕ агенцията ще е готова да изпълни ролята си по проверка на изпълнението на мерките, отнасящи се до контрола на ядрената програма, щом споразумението бъде финализирано", се казва в изявление на Амано.

Имаше и недоволни от постигнатото рамково споразумение. Израел, чийто лидер Бенямин Нетаняху винаги е бил отявлен критик на Иран, заяви че сделката на президента Обама заплашва оцеляването на Израел.

Израелският премиер заяви, че така ще се "увеличат рисковете от разпространението на ядрено оръжие и рисковете от ужасяваща война."

В САЩ, сделката е критикувана от членовете на Конгреса, които искат американските законодатели да имат право да извършат преглед на окончателното споразумение.

Говорителят на Камарата Джон Бейнър заяви, че споразумението представлява "тревожно заминаване" от първоначалните цели на Обама и Конгресът трябва да преразгледа сделката преди да бъдат отменени санкциите срещу Иран.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Цялата работа е,че САЩ искат да се сдобрят с Иран эа да се съсредоточат върху Русия,щото на два фронта кофти.
  • 2 Valentin Waltschew

    0 0 Отговор
    Сената ще се противопостави на споразумението с Иран .... но няма как да го отменят понеже не е държавно споразомение между САЩ и друга държва а споразумение на Обама с Иран. Така че Конгреса няма вето, но разбирасе Конгреса може да откаже да вдигне санкциите срещу Иран, и разбирасе ако по чудо следващия президент е консервативен Републиканец той също би могъл да отмени споразомението. Каквото и да е, битката в Конгреса ще е голяма... много от Демократите са про- Израел и Обама няма как да получи мнозинтво което да го подкрепи. Сега до, ГОСПОДИНА С КОНЯ ...престанете с тези глупости за конфликт между САЩ и Русия. Русия вече не е комунистическа (нито пък Ислямска) и колкото да ви се иска да има раздор между двете държави ... няма да стане. Путин знае много добре кой и какво е враг на западния свят на който Русия е основен и ключов член.
  • 3 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор
    Малко хора си спомнят,че конфликта преди този НАТО Русия беше САЩ и Китаѝ.И борбата беше как да лишат набиращият сила Китаѝ от жизнено важните му суровини.Иран е от тези жизнено важни за Китаѝ държави.В един момент след като санкциите не постигнаха нужните резултати,САЩ заплашиха с воина,и целият свят чакаше новата американска агресия.Иран не се подадена натиска,а на територията на Азърбаѝджан минаха руски комплекси C-300 към посока Иран.Обединените усилия на Китаѝ и Русия помогнаха на Иран.Сега САЩ като видяха,че номерът с тоягата не минава ,прбват с морковът.Ключът за бараката,къде е.Азърбаѝджан няма как сам да напълни тръбата за Европа с газ,без Иран,тоест няма енергиина независимост за ЕС без тази държава,но и останалата в оста Китаѝ Русия, Иран едва ли ще сбъдне мечтите на САЩ и ЕС,като знаят коѝ го пази.Това за иранската ядрена програма са си димна завеса,и плашат само Израел.