Last news in Fakti

6 Април, 2015 03:02 1 304 1

Гърция дава половин милиард долара за военни самолети

  • военни-
  • самолети-
  • гърция

Преди няколко дни правителството  подписа първата голяма оръжейна програма от години насам. Договорът е с американската фирма Lockheed, която е получила 45 милиона долара предплата, а самото споразумение  е за 500 милиона долара, съобщава онлайн изданието GRReporter.

Разкритието на вестник "Прото тема" предизвика широки дискусии, тъй като договорът е подписан на 15 март, а решението е взето от Правителствения съвет по външните работи и националната сигурност с подписите на Алексис Ципрас и министъра на отбраната Панос Каменос. Междудържавното споразумение предвижда модернизирането и поддръжката на 5 от шестте военни самолета Ρ-38 Οrion на възраст 35 години. Целта е да се удължи животът им за още 15 000 летателни часа. Модернизирането ще трае 7 години и това означава, че когато бъдат предадени, самолетите ще са на 42 години!

Трябва да се отбележи и че въпросните самолети са изведени от експлоатация през 2009, когато Висшият съвет на военния флот решава, че модернизирането им е икономически неизгодно.

Тоест, по време на мъчителните усилия на правителството да събира евро по евро, за да плати дълговете, заплатите и пенсиите, като взема от различни резерви и каси, се взема решение за плащането на 45 милиона долара по договор на стойност 500 милиона.

През 2009 се е планирало придобиването на нови самолети за военния флот, но конкурсът е анулиран. През 2010 са предвидени 250 милиона евро за покупката на самолети, а през 2011 сумата пада на 180 милиона евро.

През 2014 е решено покупката на нови самолети да се включи в програмата за оборудване на армията за периода 2011-2025. През януари 2015 Министерството на отбраната  внася в Министерството на финансите предложение за промяна на първоначалния план за изпълнение на програмите за въоръжаване за периода 2016-2017, за да осигури необходимото финансиране на подпрограмата за въздухоплавателните средства за военноморско сътрудничество.

Но Сметната палата отказва да отпусне средства за въоръжаване. Тогава остро реагира и завеждащият отбранителната политика на СИРИЗА Тодорис Дрицас, който предупреждава правителството на Самарас да не пристъпва към плащане на средства за оръжейни системи.

След смяната на правителството през януари 2015, Генералният щаб на армията поставя отново въпроса, като твърди, че модернизирането на сегашните самолети е най-изгодно. Така на 15 март Правителственият съвет по външните работи и националната сигурност под председателството на Алексис Ципрас взема въпросното решение.

Главната дирекция по въоръжаването поема задачата да придвижи документите за модернизирането на самолетите Ρ-3Β  с предимство, подписва междудържавния договор с правителството на САЩ и възлага на американската компания Lockheed Martin да се заеме с програмата в сътрудничество с компанията "Гръцка авиационна индустрия" и други гръцки фирми като подизпълнители.

Както твърди "Прото тема", 45 милиона долара са преведени авансово и програмата започва да функционира. Вестникът се позовава на източници от Пентагона и подчертава, че финансирането на програмата от министерството на финансите за следващите 3 години е осигурено. Източниците добавят, че цялостното плащане е планирано да се извърши до 2022, успоредно с предаването на модернизираните самолети.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    Браво! Явно нашите политици са дилетанти сравнение с тези гърчоля! Сега от СИРИЗА са лапнали едни тлъсти проценти.
Новини по държави: