Last news in Fakti

25 Април, 2015 21:00 1 760 4

Обиди и заплахи в гръцкия парламент

  • гърция-
  • обиди-
  • заплахи-
  • парламент
Обиди и заплахи в гръцкия парламент - 1
Снимка: АП/БТА

Главните действащи лица на гръцката политическа сцена се движат в орбитата на острия конфликт, а правителството е подложено на унищожителни критики от опозицията, коментира GrReporter.

В парламента беше гласуван законопроектът, с който  се урежда прехвърлянето на касовите наличности на държавните институции в Банката на Гърция. По искане на Нова демокрация и Комунистическата партия беше проведено поименно гласуване. Законопроектът получи 156 гласа „за” от депутатите от СИРИЗА и Независимите гърци. Против гласуваха общо 104 народни представители от Нова демокрация, Комунистическата партия, Златна зора, Потами и ПАСОК.

Изключително отрицателните за страната новини от заседанието на Еврогрупата, картината, която създават решенията на правителството, както и твърдението на парламентарния представител на СИРИЗА, че прехвърлянето на средствата на държавните институции в Банката на Гърция ще позволи да се изплатят заплатите и пенсиите, предизвикаха масовата атака на опозицията в парламента по време на обсъждането на законопроекта. 

„Признавате, че сме банкрутирала страна. Само след 3 месеца управление на СИРИЗА стигнахме до това. Съжалявам, че Гърция стигна до това трагично положение”, заяви парламентарният говорител на Нова Демокрация Кириакос Мицотакис. „Останахме и без пари, останахме и без съюзници”, подчерта лидерът на Потами Ставрос Теодоракис. Крайно критичен към мнозинството беше и главният секретар на комунистите Димитрис Куцубас, който коментира, че правителството „преписва” предишното правителство, що се отнася до политика и методи. За абсолютния неуспех на правителствените действия говори и председателят на ПАСОК Евангелос Венизелос. Той определи законопроекта като  „глупава постъпка на подчинение” и заяви, че подобно принудително вътрешно кредитиране Гърция е имала малко преди Малоазийската катастрофа.

От страна на мнозинството Никос Филис остави отворени всички възможни сценарии: „Не се страхуваме от избори. Ако е необходимо да се обнови политическият ни проект – това ще стане”.

Извън контрол

Вчерашното заседание започна в нагорещен климат. Опозицията обвини правителството в нарушаване на устава на парламента. Нова Демокрация заяви, че проектът е противоконституционен. Напрежението бързо се превърна в неконтролирани словесни сблъсъци, които показват климата на дълбоко разделение в парламента. Управляващото мнозинство отхвърли твърдението за противоконституционност, но атмосферата  остана напрегната през цялото време.

От една страна, думите на Никос Филис „Държавата има задължението да преведе навреме заплатите и пенсиите и това е спешна нужда, която принуждава правителството да внесе този законопроект”, а от друга – изказването на министъра на вътрешните работи Никос Вуцис, че опозицията представлява на 100% исканията на кредиторите, доведоха до взривяване на обсъждането.

„Подготвяте разруха и търсите виновници. Ако сте решили да скачате от самолета без парашут, ние няма да ви бъдем парашут”, заяви Кириакос Мицотакис, а депутатката от СИРИЗА Рахил Макри го апострофираше силно от мястото си.

На крачка от сбиването бяха депутати от СИРИЗА и ПАСОК. Върхът на антипарламентарното поведение бяха думите, които министър Никос Вуцис подхвърли към свой колега след изказването си: „Знам аз как да удрям, бе...”, последвани от нецензурно обръщение. Фразата беше чута в излъчването  по парламентарния канал, защото до него имаше включен микрофон. Вуцис вече беше предизвикал реакции, след като обвини депутатите от Нова Демокрация и ПАСОК, че с аргументите си дават оръжие  на онези, които искат да задушат страната.

Последва ответна реакция на Нова Демокрация. „Това е срамно. Обидихте брутално честта и репутацията на една цяла парламентарна група”, заяви парламентарният говорител на Нова демокрация Кириакос Мицотакис и заплаши с оттегляне на неговата партия от дискусиите, ако Вуцис не бъде отзован. „Нямате право да превръщате парламента в джунгла, господин Вуцис”, коментира депутатката от Нова демокрация Дора Бакояни.

Щафетата пое Андреас Ловердос от ПАСОК. Неговите нападателни думи предизвикаха реакцията на депутати от СИРИЗА, някои от които станаха и се отправиха заплашително срещу местата на депутатите от ПАСОК.  По-хладнокръвните народни представители побързаха да ги спрат и боят беше избегнат в последния момент. Беше прието пояснението на Вуцис, че е говорил политически и не е искал да обиди патриотизма на никого, и обсъждането продължи в по-спокойна атмосфера.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 3 Отговор
    началото на края!!!за съжаление гърция бе единствената що годе нормална наша съседка ,но в скоро време няма да е така!

    Коментиран от #3

  • 2 Хрисофор Карамфилов

    1 1 Отговор
    Ще доѝдът накрая пак полковниците на власт,и за две три години ще вкарат в ред държавата. „Втохия фелис на перасте„,за знаещите езика на Аристотел.
  • 3 Истината боли

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Десислава Димитрова":

    Когато не знаеш какво да кажеш по-добре си трай!

    Имате ли нещо друго продажниците, освен европейски и НАТО-вски ценност?

    Ще ви митам колко ще ви е БВП като се разпадне ЕС?

  • 4 Киро

    0 0 Отговор
    "Истината", копейкаджйче клето, ти не трябва да си отваряш устата бе, по тази логика!

    Какви ценности имаш ти бе? Алкохолизъм, олигархизъм, престъпност, мачкане на народа, лъжи, това ли са ви ценностите от Масква бе?

    Разпад на ЕС много ви се ще, на руските подлоги, ама мнооого!
    Но само ще гледате гладно отстрани, както винаги сте гледали богатите и белите държави и ще си съчинявате глупости и лъжи колко било зле там и колко прекрасно при вас!
Новини по държави: