12 Май, 2015 09:32 956 0

Евродепутати вкарват Македония в Европарламента

  • ес-
  • европарламент-
  • европейски парламент-
  • македония

Събитията в съседна Македония да бъдат тема и на Европейския парламент. Това е предложението на трима български евродепутати.

Около това настояване се обединиха представители на различните политически групи – Андрей Ковачев от ЕНП, Сергей Станишев – председател на ПЕС, и Ангел Джамбазки – член на евроконсерваторите, изброява БНТ.

Мирът на Балканите, навлизането на терористични групи, желанието на Скопие да влезе в Европейския съюз, българската общност в Македония са част от аргументите на българските евродепутати.

Никой не бива да разиграва етническата карта в Македония, това е много опасно. Отговорност на правителството там е да не допуска подобни събития. ПЕС следи ситуацията отблизо. Това заяви президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев по време на съвместна конференция на ПЕС и БСП – „Балканите – прогресивна визия за общо бъдеще“.

По думите му през последните месеци Македония е засегната от много дълбока политическа криза и това е следствие на управлението, основано на недемократични принципи и медиен контрол. „В крайна сметка обществото реагира по краен начин на случващото се. Всички сме разтревожени от нестабилността там. Тероризмът е предизвикателство, а ЕС има своите отговорности за стабилността, за отстояването на мира и добрите отношения между различните етноси в страните от региона“.

Той обясни още, че не е важно кой е на власт и кой в опозиция, а как се развива държавата Македония, както и спазването на законите, европейските ценности и независимостта на медиите там.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА