11 Май, 2015 14:13 1 197 3

Станишев: Случващото се в Македония е следствие от управлението на Груевски

  • станишев-
  • миков-
  • македония-
  • груевски-
  • наказателен кодекс

Миков: Законопроектът за промени в Наказателния кодекс, с който се премахва давността за престъпления от комунистическия режим, е юридически абсурд

Станишев: Случващото се в Македония е следствие от управлението на Груевски - 1
Снимка: БТА

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев изрази тревогата си от ставащото в Македония.

Тероризмът е във възход, каза той и подчерта, че случващото се е следствие от управлението на министър-председателя Никола Груевски.

В София се провежда Балканска конференция на ПЕС, на която Станишев изнесе приветствие. Участват политици от Хърватия, Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Трябва да се прояви сдържаност от всички политически фактори, най-голямата отговорност да не допуска повторение на такива инциденти и злоупотребата с тях е на правителството, коментира Станишев.

В отговор на въпрос дали съществува някакъв сценарии за тази дестабилизация, Станишев отговори, че всичко е възможно. Той допълни, че знаем колко лесно се правят сценарии, за това е отговорността на държавниците и политиците да не се допуснат сценарии да бъдат реализирани за сметка на хората независимо от техния етнически произход.  Лидерът на ПЕС каза още, че всички сме заинтересовани от стабилността на Република Македония като държава.

Управляващата в Македония партия ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски е асоцииран член на десния алианс в Европа - ЕНП.

Лидерът на БСП Михаил Миков заяви:  Нека всички политици да се разграничат от използването на етническата карта в политиката

„Нека всички политици да се разграничат от използването на етническата карта в политиката, особено с ясното съзнание, че социално-икономическите условия са тази среда, в която разиграването на тази карта за политически цели може да доведе до непредвидени последици”. 

На въпрос, дали случващото се в Македония в последните седмици е сценарий за дестабализация на държавата, той отговори: „Сценариите са възможни там, където има среда. Социално-икономическата среда на Балканите предполага много често използване на етническата карта за политически цели”.

Помолен да коментира внесения законопроект за промени в Наказателния кодекс, с който се премахва давността за престъпления от комунистическия режим, той обясни, че това е юридически абсурд и основа за силно политическо противопоставяне и разделяне на обществото. „Няма никакъв смисъл да отменяш давност, когато това ще действа за в бъдеще”, обясни Миков. Той подчерта, че са минали 25 години от края на комунистическия режим. Лидерът на левицата припомни, че през 2001г. Иван Костов е приел такъв закон и може би от там е взета идеята, а вносителите са неговите последователи – Методи Андреев, Радан Кънев. По думите му това е опит отново да се променя историята и с по-голяма кресливост да се внушават на обществото тези, които да го откъснат от социално- икономическите реалности, които са първа отговорност на мнозинството и правителсвтото.  

Модераторът на дискусиите по време на конфреренцията и член на ИБ на НС на БСП Кристиан Вигенин обясни, че тя ще продължи по време на вторият панел с темите за свободата на медиите и основните права.
По време на пресконференция на журналистически въпроси отговаряха и: Сергей Станишев – президент на ПЕС, Кнут Хлекенщайн – зам.-председател на Групата на Сциалистите и демократите в ЕП, Боян Пайтич – председател на Демократическата партия на Сърбия, Людмила Шикиринска – зам.-председател на Социалдемократическия съюз на Македония. Сред основните коментирани теми бяха: ситуацията в Македония, случващото се в Сърбия, развитието на ПЕС и приоритетите в региона на Западните Балкани.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    1 0 Отговор
    Я! Станишев бил жив.
    И прави полусмислени изказвания.
  • 2 НЕКА ЗА ДА КАЖА

    0 0 Отговор
    В Македония мирише на

    МЕГДАНЧЕ е ако не МАЙДАНЧЕ.

    Г-н Станишев, вас за кво ви бива?

    Провокатор!
  • 3 Монго

    0 0 Отговор
    То и това, което стана в България е по вина и на СерГейчо ама...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове