6 Ноември, 2015 09:32 17 674 17

Два екипа в търсене на златния влак на Хитлер

  • полша-
  • влак-
  • златен влак-
  • хитлер-
  • нацисти-
  • валбжих-
  • търсене-
  • екипи-
  • тунел

Златният влак на нацистите изчезва през пролетта на 1945 година

Два екипа в търсене на златния влак на Хитлер - 1
Снимка: БТА/ AP

Два независими екипа получиха зелена светлина да опитат да намерят златния влак на нацистите, съобщи „Радио Полша“.

Смята се, че влакът на Хитлер със злато и скъпоценности се намира в подземен тунел близо до град Валбжих в югозападната част на Полша.

Екипите няма да имат разрешение да копаят, но ще могат да използват радари. Ако бъдат получени убедителни доказателства, изкопни дейности ще бъдат разрешени през пролетта на 2016 година.

Първият екип, включващ двама мъже – Пиотр Копер и Андреас Рихтер – твърди, че знае местонахождението на влака. Двамата са поискали 10% дял от съкровището. Вторият екип е съставен от специалисти от Университета за наука и технология в Краков.

Смята се, когато съветските войски тръгват от Полша към Берлин, нацисткият влак се изпратен от Вроцлав към Валбжих, за да не попадне в ръцете на съюзническите войски.

Влакът изчезва в района на  Валбжих, но оттогава е в неизвестност. По време на войната нацистите присвояват злато в размер на $550 милиона от правителствата на окупираните територии.

Нацистите също така разграбват злато от лица, жертви на холокоста. В концентрационните лагери биват взимани златни пръстени, бижута, часовници и дори златни зъби от жертвите.

Част от това злато е открито от съюзниците след края на войната, но голямата част е в неизвестност.

В края на месец септември и полската армия се включи в издирването на златния влак на нацистите. „Целта е да проверим дали има материали, опасни за населението“, заяви полковник от армията, която използва детектори за мини и георадари.

Златният влак на нацистите изчезва през пролетта на 1945 година, а историята около него и „товарът“ му разпалват фантазиите на авантюристи от цял свят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аврам Бакалино

    1 3 Отговор
    Ще намерят трънки,отдавна са си го поделили едно време в чест победой!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Jack Bauer

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Аврам Бакалино":

    Влака, най-вероятно ще го намерят, но дали златото ще е в него много ме съмнява :D
  • 3 Vasik Atanasova

    4 2 Отговор
    ХИТЛЕР НЕ Е БИЛ ГЛУПАК
    А ГЕНИЙ

    Коментиран от #11, #12

  • 4 НикиД

    5 0 Отговор
    били присвоили 550 милиона, ако е вярно, значи са пълни лаици. в България за последните 20-на години политиците откраднаха поне 10 милиарда в кеш и още два пъти по толкова в имущество и стоки.

    Коментиран от #10

  • 5 жтжгтфнж

    2 0 Отговор
    Чък Норис го намери
  • 6 Бай хой

    0 3 Отговор
    Ще го намерят колкото намериха шистов газ. Това са само заблуди за малоумниците. Икономиката на Полша е зле и се чудят как да се оправдаят за голямото шистово набутване.
  • 7 бай Иван

    1 0 Отговор
    Те ще го намерят но никой няма да им даде и стотинка.Правителството ще потули нещата и ще прибере златото а тях може и в затвора да ги вкарат!
  • 8 mediator37

    2 2 Отговор
    Най-голямата документирана военна кражба в световната история е дело на US-съюзничаската армия- брилянти и злато собственост на германска благородническа фамилия.
  • 9 гост

    3 0 Отговор
    АЗ ЗНАЯ КЪДЕ Е ВЛАКЪТ ! НА БОКО ТИКВАТА В ЗАД,,КАТ !!!
  • 10

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "НикиД":

    Направо са си аматьори нацистите в сравнение с нашите политици.....
  • 11

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Vasik Atanasova":

    И кое му е гениалното, Германците се срамуват от тази история с Хитлер?

    Коментиран от #13

  • 12 Коко Добрев

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Vasik Atanasova":

    Добре бе,разбрахме,че имаш главни букви на клавиатурата!

    Коментиран от #14

  • 13 Vasik Atanasova

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от " ":

    ЧЕТИ ИСТОРИЯ ДА ВИДИШ
    КОЙ ВРЪЩА ЗЕМИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ
    НЕ ЗНАМ ОТ КЪДЕ СИ
    НО АЗ КОНТАКТУВАМ С ГЕРМАНЦИ ЦЯЛО ЛЯТО
    И СЕГА ТОВА КОЕТО СТАВА ТАМ С ТЕЗИ БЕЖАНЦИ
    ГЕРМАНЦИТЕ КАЗВАТ
    НА НАС НИ Е НЕОБХОДИМ ВТОРИ ХИТЛЕР
    УЧАСТВАЛ Е ВЪВ ДВЕ ВОЙНИ
    ИМАЛ Е ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ МАСИТЕ НАРОД
    ИМАЛ Е НАЙ МОДЕРНОТО ОРЪЖИЕ
    ПРОСТО ДА ПИТАШ КОЕ МУ Е ГЕНИАЛНОТО НА ХИТЛЕР Е СМЕШНО
    АЗ СЪМ ЧЕЛ КНИГАТА МОЯТА БОРБА
    ПРЕПОРЪЧВАМ ТИ Я

    Коментиран от #16

  • 14 vasik atanasova

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Коко Добрев":

    селянин с колело
  • 15 до Атанасова

    2 0 Отговор
    Въпросът не е само да четеш история,а да я разбираш.Хитлер ти е "върнал земи",а Сталин ти е "донесъл демокрация" с цената на 50 мильона жертви.Прочети и книгата на Карал Маркс,и тя ще ти хареса.Сталин също я е чел.
  • 16

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Vasik Atanasova":

    Въпреки че ми е итересно да чета и гледам филми за Хитлер, абсурдно е да величаеш човек избил толкова невинни хора. Книгата сигурно е интересна от историческа гледна точка, доколкото съм чел Хитлер е бил спонсориран от влиятелни кръгове от хора от Сащ и Англия в това число и от богати еврейски фамилии с цел да нападне Русия и евентуално да я превземе, но нещата са се объркали, не знам доколко е вярна тази информация. На германците по скоро им трябва някои като Путин, на някои митинги те скандират Меркел в Сибир, Путин в Берлин....
  • 17 БАТ мишо

    0 0 Отговор
    има ли свободни места в екипа
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания