Last news in Fakti

30 Март, 2016 18:37 2 912 3

Преди 160 г. договор слага край на Кримската война

  • кримска война-
  • русия-
  • черно море-
  • война

Ако в наши дни Крим стана арена на хибридната война на Русия и „вежливите зелени човечета“, то преди 160 години през Кримската война се полага началото на индустриалните бойни действия: артилерията на западните съюзници е в състояние да дава по 75 000 залпа на ден

На 30 март 1856 г. в Париж е подписан договор, който слага край на Кримската война.

Кримската война (1853-56) е най-кръвопролитният конфликт на XIX век. Въоръженият сблъсък предизвиква разместване на пластовете, образували се на Стария континент след 1815 година. Равносметката от войната е изтласкването на Русия от черноморския басейн и загубата на част от Бесарабия.

Ако в наши дни Крим стана арена на хибридната война на Русия и „вежливите зелени човечета“, то преди 160 години през Кримската война се полага началото на индустриалните бойни действия: артилерията на западните съюзници е в състояние да дава по 75 000 залпа на ден. От решаващо значение за успеха на съюзниците се оказва новата бойна техника: пушката "Миние" и артилерийският снаряд, който измества гюллето. Севастопол пада през септември 1855 година, припомня Дойче веле.

Кримската война отнема живота на 750 000 войници; безчетен е броят на жертвите сред цивилното население. Имало е много масови изтребления. Турската армия е плащала премия за "главите на гяурите". Впрочем повечето войници умират не в бой, а от холера или тиф.

Кримската война променя облика на Османската империя. Никога преди в Цариград не е имало такова стълпотворение от западни политици, военни и наблюдатели. С тях идва и техният начин на живот, така че Кримската война допринася за първото отваряне на турското общество, което незабавно предизвиква ислямска контрареакция.

В Русия гневът срещу Западна Европа окриля патриотичните и панславянските чувства. Епосът на Толстой "Война и мир" е създаден тъкмо в този контекст. Споменът за победата над Наполеон е мехлем за руската душа, унижена от поражението в Крим, което разкрива изостаналостта на Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 empire strikes back

    1 2 Отговор
    За руснаците никога не е късно по този(а и по други) поводи да си го върнат тъпкано на фесовете, и западните им съюзници........
  • 2 СТК412

    2 0 Отговор
    20 год. след кримската война 1877г се води Руско турската освободителна война в България в която руснаците го връщат на Турците..и ако не са били западните подържнаци на които Мистър Бийн и Мутрю Тиквенски сега се предлагат с Турция е било свършено...
  • 3 стратокастър

    2 0 Отговор
    Ако не са били западните държави ,Германия ,Австроунгария ,Франция и Англия , Русия нямаше да се изтегли от границите на България и до ден днешен!!!
Новини по държави: