Last news in Fakti

9 Април, 2016 07:00 2 554 0

Армения: Нагорни Карабах няма бъдеще като част от Азербайджан

  • нели матевосян-
  • армения-
  • азербайджан-
  • нагорни карабах-
  • конфликт-
  • посолство

Ереван обяви, че Турция действа от позиция на подбуждане на война в региона

Армения: Нагорни Карабах няма бъдеще като част от Азербайджан - 1
Снимка: БТА/ AP

Нагорни Карабах няма бъдеще като част от Азербайджан. Азербайджан няма нито законно, нито политическо, нито морално право да претендира за Нагорни Карабах.

Тази позиция бе изразена от арменското посолство в София пред Факти.бг в лицето на дипломатическия съветник Нели Матевосян.

Опитите на Баку със сила да получи едностранни отстъпки не само че са обречени на провал още от началото, но те продължават да бъдат основна пречка за уреждането на конфликта.

Нагорни Карабах няма бъдеще като част от Азербайджан и каквато и да е ситуацията, то трябва да се чуе волята на народа на Карабах.

Факти.бг се свърза с арменското посолство на фона на ескалиралото напрежение между двете страни. На 5 април между Армения и Азербайджан бе постигнато споразумение за прекратяване на огъня в района, но двете страни взаимно се обвиняват за нарушаване на примирието.

От арменското посолство в София обявиха, че решаването на конфликта в Нагорни Карабах трябва да се основава на правото на жителите му на самоопределяне. Освен това сигурността трябва да бъде международно гарантирана.

Официалната позиция на Армения е, че ескалацията от страна на Баку в началото на този месец е безпрецедентна.

Ереван обяви, че Турция действа от позиция на подбуждане на война в региона. „Турция е единствената страна, която оказва непоколебима подкрепа към азербайджанския авантюризъм“, се споменава още в официалната позиция на Армения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА