Last news in Fakti

9 Април, 2016 12:14 1 847 0

Валери Тодоров: Няма случайност в „Панамските документи“

  • panama papers-
  • нагорни карабах-
  • валери тодоров-
  • конфликт

Тепърва ще се разбере, тъй като става дума за четвъртата по значение, по обем, по влияние фирма, която работи в офшорните зони

Валери Тодоров: Няма случайност в „Панамските документи“ - 1
Снимка: Факти.бг

В „Панамските документи“ няма случайност. Ако има изтичане на информация, няма как да изтекат 11 500 000 документи, така че очевидно този удар, независимо къде и с каква цел е замислен, не е случаен.

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ журналистът и дългогодишен кореспондент на БНР и БНТ в Москва Валерий Тодоров.

Той допусна, че

това да е вътрешноконкурентна борба между фирмите, които работят в офшорните зони.

Тепърва ще се разбере, тъй като става дума за четвъртата по значение, по обем, по влияние фирма, която работи в офшорните зони. По обстоятелствата, по начина, по който ще работят журналистите, от почерка на всичко това, ще се разбере каква е крайната цел.

Мисля, че в момента ние сме в една мъгла, в един шок от това, което се изкарва и в никакъв случай тези първоначално извадени имена, няма да са главната новина в целия процес,

В последните години политически спекуланти са изместили опитните анализатори, които някога са формирали световната политика, смята Валери Тодоров.

Конфликтът в Нагорни Карабах тлее още от сключването на примирието през 1994 г.,

припомни Валери Тодоров. Според него, ситуацията трябва да бъде разглеждана в контекста на отношенията между Русия и Турция, защото е „един римейк на възникналия сирийски проблем“, но реакцията на съседните държави и на САЩ подсказва на Турция, че трябва да внимава, припомня Валери Тодоров.

Страните, чиито интереси могат да бъдат засегнати от един такъв конфликт, са твърде много. Нека не забравяме, че по руските граници има достатъчно замразени конфликти. Едно такова сгорещяване на ситуацията точно в този момент, когато има достатъчно други проблеми и по принцип Западен проблем с Русия, това може да доведе до последствия, които да разрушат опитите за изграждане на стабилност.

Светът стана много крехък, твърде много са конфликтните зони

и виждате, че дори една такава малка конфликтна точка може да се окаже много сериозен спусък към следващи проблеми.

Турция води доста активна политика, не само със страните от тюркоезичната общност, към които впрочем е Казахстан, който подкрепя Азербайджан. Армения упреква Русия, че тя носи известна вина за сегашното състояние на конфликта, тъй като през последните години Русия въоръжаваше Азербайджан. Но, пък истината, е че Русия най-голямата руска база извън Русия в Армения и Русия винаги е подкрепяла Армения. Разбира се, Армения гледа на Нагорни Карабах като на своя територия, което също създава достатъчно проблеми.

Заинтересованите страни ще положат усилия да потушат конфликта в Нагорни Карабах

аради опасността той да се разпространи, прогнозира Валери Тодоров.

Недалеч от тези конфликти са и Южна Осетия, Абхазия, Приднестровието. Ако се натисне спусъкът на един такъв конфликт, нищо чудно това да даде кураж за активности и в другите горещи точки в този район, смята бившият директор на БНР.

Холандия, която в миналото е била силно антируски настроена, в момента показва умерена политика посочи той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА