Last news in Fakti

11 Юни, 2016 07:00 12 753 31

11 юни 1937 г. Голямата чистка на Сталин

  • сталин-
  • чистка-
  • ссср-
  • репресии
11 юни 1937 г. Голямата чистка на Сталин - 1
Снимка: АП/БТА

Голямата чистка или "Големият терор" са политически репресии и гонения в Съветския съюз, дирижирани от Йосиф Сталин през 30-те години на миналия ХХ век с цел да консолидира управлението си в Съветския съюз, да централизира властта и да премахне всяка възможна съпротива на властта, независимо дали тя е реална или се симулира такава.

Някои автори описват тези репресии като „Съветския холокост“. В руската историография периодът на най-интензивните чистки (1937-1938), се нарича ежовщина на името на Николай Ежов, ръководител на съветската тайна полиция — НКВД.

Тайната заповед на НКВД под номер 00447 от 30 юли 1937 определя „лимитът на терора", т.е. общия брой на предвидените за арестуване във всички региони, разделени на различни категории. „Първа категория“ е включвала лица, които е трябвало веднага да бъдат разстреляни. Във „Втора категория“ влизат лица, които е било предвидено да бъдат осъдени на дълъг срок и изпратени в лагерите.

Големият терор взима 3 милиона директни жертви, т.е. чрез т. нар. „бързо унищожение на заподозрени", а в ГУЛаг загиват още 7,5 милиона хора.

Държавният тероризъм е насочен най-вече към политически и военни лидери. Генерали от Червената армия са били убити, писатели, хора на изкуството и учени са били жертви на чистките, наред с обикновените граждани, заподозрени в поставяне под съмнение управлението на Сталин.

Ако до 1937 г. репресиите са засягали отделни групи и обществени кръгове, то предмет на терора става цялото общество.

По време на 470 дневния период на Големият терор в СССР са разстрелвани по 1600 души на ден, което прави средно по един човек на минута. Разстрелите продължават 15 месеца и 12 дни, без „почивен ден“, денем и нощем. Това пише Томаш Кижни – фотограф и журналист, който от години работи над албум за едно от най-жестоките сталински престъпления.

 

 


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тони

    14 3 Отговор
    Хитлер може да е бил също голямо зло, но никога не е посягал на собствения си народ с такава жестокост.

    Коментиран от #23

  • 2 стоян георгиев

    8 5 Отговор
    голямата ирония е че сталин избива приоритетно своите потдръжници дето са му съидеиници в тази касапница :),демек изтрепани са най-големите комуняги :)),особено е смешно кво се случва с българските такива дето са избягали в най-свободната страна на света и са готови да лапнат пр.днята на сталин в движение,те основно са в първа категория :)) и не отселяват на 90% ,справедлива отплата за тероризма им в българия и по света преди това!освен тези чиски сталин организира глад три години преди това в русия и украйна където умират няколко милиона обикновенни хорица ,а в последствие репресира жестоко новодошлите в ссср територии от полша ,прибалтика молдова.къде им е душата на тези дето и сега плачат за този сатрап не е ясно?
  • 3 onq s konq

    10 4 Отговор
    По "стар руски обичай" в Русия се е трепало наред ЗА ДА НЕ СЕ ПРОПУСНЕ НЯКОЙ,като естествено Сталин е "черешката на тортата"!Фрапиращото е,че в БГ вероятно все още има живи хора които няма кво да ядат,но държат пожълтели снимки на Сталин на стената и благоговеят пред "добродушно гледащият чичко с лулата и военната куртка"!А ако на същите тия простички и наивни "сталинисти" се обърне внимание за нечуваните зверства и масови убийства на "вожда" им,дълбокомисленият им отговор ще е "Е...то покрай сухото гори и мокрото":)

    Коментиран от #5

  • 4 Баш маистора

    10 1 Отговор
    Историята трябва да се пренапише за да знаят бъдещите поколения . А каква е статистиката в България след 1945 г. Никой не знае избитите без съд ? За изселените да не говорим .Каква е разликата от социализъма и национал социализъм ? Истината трябва да се учи в училищата ,за да не се лутаме още като дезореинтирани олигофрени.
  • 5 раптор

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Няма стар руски обичай. Единствено комунистите са трепали! Всичко преди е било в рамките на европейските норми: http://news.stanford.edu/news/2012/december/russian-tsar-laws-120612.html Друга тема е какво са писали за путин, но нали трябва да са удобни на американската власт и както винаги не казват пълната истина!

    Коментиран от #9

  • 6 Киро

    8 0 Отговор
    Този урод е един от най-големите престъпници, живели някога!

  • 7 Хъшъ

    7 1 Отговор
    "По време на 470 дневния период на Големият терор в СССР са разстрелвани по 1600 души на ден, което прави средно по един човек на минута."

    Добре де ама кой ги е разстревал, налй пак Руснаци са държели оръжията с който са избивали сънародниците си?

    Е в това е хитрината на онова и на нашете управление, че сами си държим сънародниците в "шах" за да могат "ония горе" да се накрадат на спокойствие.

  • 8 колониална биологична единица

    5 7 Отговор
    То само и единствено Сталин е избивал.Английските колонизатори на Индия за една година редуцират населението с 20 000 000 ,останало като най-големият познат световен геноцид за една година. Като са напускали "Перлата в Короната" денонощия ,стотици камиони пълни със всякакви скъпоценности са били натоварвани на английските кораби и са напускали Индия.С ножове са изстръгвали скъпоценните камъни от украсите на дворците ,и са къртили златните обшивки. Белгийско Конго ,пирамиди от отрязани ръце ,документирани със снимки.За неизпълнение на норма за добив на естествен каучук,на негърчето се реже ръката от китката.И естествено бунтовете се удавят в реки кръв .Съвременните наследници на Брюксел ,не искат да си спомнят днес за това.Където е имало колониализъм ,и завладяване на "Новият Свят" всичко това е преминало през стотици милиони избити,реки от кръв,но когато трябва да се скрие това,се посочва Сталин.Като е бил такъв тиранин (без спор е бил такъв) защо когато отбиваше немската заплаха,западната преса го величаеше ,наричайки го "велик водач" Баща на народите" и беше в компанията на Рузвелт и Чърчил ,на една маса ,като съюзници.Тогава не беше тиранин.
  • 9 onq s konq

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "раптор":

    Хахаааа,..РАПТОР-АНТИКОМУНИСТ!...Е нема такъв самолет:)

    Коментиран от #25

  • 10 Али Бабата

    4 5 Отговор
    Не Сталин изби цветът на руската нация.През 1937 година той изби ТЕЗИ,които избиха руския елит през 1917-1923 година.''Грешката''на Сталин е,че предаде национален характер на комунизма,а той изначално беше замислен като средство за тотален световен терор. Разбира се и думичка от това,което пиша няма да се проумее.
    Като резултат от проваленият интернационален характер/от Сталин/на световната комунистическа революция му спретнаха нацистко нападение.Когато Европа най-накрая беше смляна напълно просто го отсвириха,защото замисляше нещо доста по-сериозно от 1937 година,когато ликвидира старата болшевишка гвардия.Бил е твърдо решен да отърве Русия от един малоброен“богоизбран“ народ,който всъщност организира,осъществи и потопи Русия/царска/в океани от кръв,чрез болшевишката контрареволюция от 1917 година.
    Нарича се еманципация или катарзис,а този,който потопи в кръв Русия се нарича Яков Свердлов/Мойша Соломонович еди кой си.../.Сталин по онова време е бил помощник-касапин.Имало е цяла плеяда видни и заслужили главорези,които са отнесли ''плувката''именно през 1937 година.

    Архивите отдавна са отворени включително за чужденци. Само че цифрите в тях са много по-различни от тия които евроатлантиците измислят. Подробна статистика на затворниците е дадена от Игорь Пыхалов . От нея се вижда че в периода 1921-1954 осъдените на смърт са 799.455, на лишаване от свобода са 2.634.397, на заточение 765.180, общо 4.199.032 души за период от 23 години. За никакви милиони о

    Коментиран от #19, #20

  • 11 Али Бабата

    4 4 Отговор
    За никакви милиони осъдени на смърт не може да става дума. Освен това детайлния преглед на документите показва че повечето затворници са били криминални престъпници, а делът „репресираните” е бил по-малко от 1/3. При това въпроса дали все пак „репресираните” не са извършили наистина противодържавно деяние не се разглежда въобще. По някаква безумна причина се считат за невинни. Данните сочат още и че смъртността в затворите (лагерите) е била ниска и се е движила в рамките около и най-често под 2%. Изключение правят годините 1942 и 1943 когато смъртността достига до 10% и дори 20%, но при ангажимента за западния фронт затворниците естествено са се оказали последна грижа. Така многомилионните масови сталински репресии се оказват един тотален пропаганден мит.

    Като се говори за сатрапа Сталин,който е ликвидирал,чрез съд и присъда над 600 хиляди през периода 1931-39 година,защо не се споменава нищо за онези адски изчадия/Ленин,Троцки,Свердлов,Зиновиев,Бела Кун,Землячка и др и др./,които за 5 години/от 1917 до 1922 година погубиха 8 милиона руснаци-без съд и присъда?И тези жертви са по-най-най-скромни изчисления.В някой изследвания,броят на жертвите е над 18 милиона човека.Само за пет години!
    Истината е,че Сталин изтребва до крак точно тази интернационална пасмина!Затова е този рев,който се усилва от година на година.Бил е изтребил''добрите''болшевики,''лениновата''гвардия...В сравнение с тях Сталин е като ангел небесен.Примерно с един Троцки/Лейба Бронштайн/,
  • 12 Али Бабата

    4 3 Отговор
    Примерно с един Троцки/Лейба Бронштайн/,който искаше да превърне Русия в един огромен военизиран концлагер и да ''минимизира''населението до 30 милиона подбрани роби!
  • 13 909 БЪЛГАРИЯ

    8 0 Отговор
    Тоя боклук и мръсна гад Сталин много народ е затрил ! Даже и Путин го мрази ! На парада за 9 май от както Путин е президент нито 1 портрет няма на тая гад Сталин !
  • 14 Сори

    3 6 Отговор
    Няма държава в Европа и Света с толкова много жертви - Близо 100млн дадени за 100год. Първа св. война....Болшевишка революция...Гражданса война...Чужда военна интервенция.....Ленин...Сталин....Втора световна война ...В момента Русия е 148мл...население ..на нивото на царска Русия ..а трябваше да минимум 250млн...Така че Русия не се . плаши от една последваща война....Да му мислят САЩ на чиято територия не е имало война от 200год...и ще им дойде доста плашещо...

    Коментиран от #16

  • 15 СТАЛИН Е АМАТьОР НА БАЗА АМЕРИКАНЦИТЕ

    2 7 Отговор
    Я КАЖЕТЕ ЗА ТРЕПАНЕТО НА СИНДИКАЛИСТИ И ПРОФСЪЮЗНИ ДЕЙЦИ В ЩАТИТЕ ОТ1915 ДО 1975. КАЖЕТЕ ЗА УБИЙСТВОТО НА МАРТИ ЛУТЪР КИНГ ЗА ИЗТРЕБВАНЕТО НА ФАМИЛИЯТА КЕНЕДИ.КАЖЕТЕ ЧЕ АКО СИ ЧЛЕН НА СОЦ.ПАРТИЯ ИЗЧЕЗВАШ НЕРИГИСТРИРАНО ЗАВИНАГИ БЕЗСЛЕДНО И БЕЗООТЧЕТНО.
  • 16 Mercedes-Benz

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Сори":

    Прав си... като типичен комуноболшевик, човешкия фактор не те интересува, какво са още няколко милиона руснака, дай да ги хвърлим пък каквото стане, ако ги затрият има още на изток. Ейй мръсна сган, същите сте като господарите си с малките си шапки, които ви инсталираха в Кремъл и руския народ не може да се отърве от вас! Руския народ има тежка съдба най-вече заради тези, които го управляват! Колкото до тоя от снимката грузинския евреин ДЖУГА-ШВИЛИ, продължил е плана на своят ментор евреина (отново) Владимир Илич Бланк (Ленин) като е поизтрепал още православни бели хора, с цел възцаряване на антихристкия режим - комунизъм!

    Коментиран от #18

  • 17 Бай хой

    2 7 Отговор
    Какво ли няма да сътворят нпо-тата на краварите за да сатанизират великите хора.

    Ако не беше този от снимката хфитлер сигурно щеше да надмине и милиард избити.

    Като не могат да се изкарат герои следва сатанизиране на противника и принизяване и неглежиране на постиженията му.

    Да дадат статистика за жертвите на голямата рецесия, мафиотските изстъпления и милионите избити, вкарани в концентрационни лагери и безследно изчезнали през време на лова на вещици. Но е неудобно да се говори за това.

    Няма как и да се преброят отнетите човешки животи през робовладелският им период, които всъщност бе отменен преди няколко години.

    Злодея вика дръжте злодея.

    Сталин е ангелче пред хувър и сифилистичните им президенти.
  • 18 инж

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Mercedes-Benz":

    Браво, много добре казано!
  • 19 Mercedes-Benz

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Али Бабата":

    За много от нещата си прав, но няма как да замажеш сталинския режим като нещо розово, още повече били му спретнали "нацистко нападение". Абе филмар (или може би червен трол) за "Операция Буря" не си ли чувал, нещо май ти убягва от ума, че Червената армия е струпала почти цялото си въоръжение на територията на вече окупирана Полша и само е чакала командването от Кремъл да каже "Напред, Атака", за да влязат в Райха. Защото идеята на червените гниди е била червена комунистическа Европа от Лисабон до Магадан. Само това че Третия Райх е имал блестящо разузнаване в лицето на Абвера, ги е спасило, нанасяйки изпреварващ удар на изток, и по този начин спасявайки Европа от червено робство! Никой ли не се пита, как Вермахта и SS дивизиите ги прегазват за отрицателно време и са на косъм от влизане в Москва, откъдето тоя горе на снимката се изнизва като плъх зад Урал в компанията на другите си еврейски дружки! След войната това се използва като повод, да се обвини Райха за поредното нещо, в което няма вина и да се извлекат ползи за сметка на бъдещата юдохазарската диктатура, която впрочем продължава и до днес. А американофилите и русофилите са техни слуги, само че не го осъзнават, и двата лагера плюейки се работят в ползва на новото световно правителство!

    П.С. Няма кой да ти повярва на глупостите, колко добре било при Сталин, след като по негово време умори сума ти народ от глад в Украйна, изсели БЪЛГАРИ от Поволжието и ги прекръсти на татари, забранявайки им да се на
  • 20 Mercedes-Benz

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Али Бабата":

    забранявайки им да се наричат такива каквито са, защото иначе следва "почивка" в Сибир. Горките украинци, молдовци, татари и българи посрещаха със сълзи на очи германските дивизии и деляха от малкото си останал залък, в знак на благодарност че ги отървават от гнусната червена измет, клала българи и която ти упорито защитаваш показвайки се като поредния червен ПРЕДАТЕЛ на род и родина в името на някоя друга копейка!

    Коментиран от #24

  • 21 бай Иван

    4 4 Отговор
    Реалния сбор от убийствата станали по време на неговия режим доказано наближава 50 милиона. Само Мау Дзе Дун го бие с 80 милиона убити по негова заповед! Такива изверги ги създаваме ние хората с овчедушието си!

    Коментиран от #22

  • 22 Goro Lafchi

    2 4 Отговор

    До коментар #21 от "бай Иван":

    И как ги преброи? Дори Уикито не дава такива данни, не че и тези цифри не са страшни:
    Броят на жертвите на Сталиновия режим е оценяван различно. Липсват достоверни сведения за точния брой на загиналите, но по мнението на историка В. Н. Земсковте са 642 980 разстреляни и около 600 000 умрели в лагерите от глад и болести.[19] По една от версиите в резултат на глад, колективизация и репресии в периода 1926 и 1939 г. загубите са между 7 и 13 милиона души.[20] Вадим Ерликман дава цифрата от около 9 милиона, от които 1,5 млн. екзекутирани, 5 млн. загинали в ГУЛАГ, 1,7 млн. загинали при депортации и 1 млн. избити немски военнопленници.
  • 23 АМАН ОТ НЕОБРАЗОВАНИ ДРИСЛЮВЦИ

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Тони":

    ТЪЙЙЙЙ ЛИ БЕ ГЕРМАНСКИТЕ ЕВРЕИ НЕ СА ЛИ ЧАСТ ОТ НЕГОВИЯ НАРОД АМИ КОМУНИСТИТЕ ДЕТ ИЗЧЕЗВАХА БЕЗСЛЕДНО АБЕ ХУМАННА РАБОТА....
  • 24 Али Бабата

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "Mercedes-Benz":

    1.Никъде на съм писал“колко добре било при Сталин”
    2.Коментарите ти,както и в главата ти е пълна каша,като това-„ ДЖУГА-ШВИЛИ, продължил е плана на своят ментор евреина (отново) Владимир Илич Бланк (Ленин) като е поизтрепал още православни бели хора“
    3.Нужно ли е да пиша,че точно Сталин възстановява православните църкви-разрушени от Ленин,след като си нямаш представа за разликата от „Ленинизъм“ и „Сталинизъм“?!
    4„Сталин е човека, който издигна Русия от дървеното рало до ядрена свръх държава, първа по военна мощ и втора по икономическа мощ.Това беше СССР.“
    Това са думи не мои, а на Уйнстън Чърчил.
    5.Сталин,както и Путин,днес ни се представят с една доста изкривена история,и не защото са добри управници или зли диктатори,а защото каквито и да са ТЕ,са НЕУДОБНИ- съумяха да възродят и запазят страната си от разруха и ограбване.
  • 25 БУК

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    На никого не си интересен, ама искаш все да се пишеш при големите батковци.
    Майка ти не ти ли е казвала да не се пречкаш при големите батковци?

    Коментиран от #26

  • 26 onq s konq

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "БУК":

    Бъди внимателен в горещините-ще метне някой от балконите фас,ще ти пламне буковата глава...Поне си носи пожарогасител!

    Коментиран от #27, #29, #30, #31

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 БУК

    1 4 Отговор

    До коментар #26 от "onq s konq":

    ГОЛЯМ КОМПЛЕКСАР!
    Няма как да се усетиш и видиш отстрани!
  • 30 БУК

    1 5 Отговор

    До коментар #26 от "onq s konq":

    Ако поне малко се усещаше нямаше да си тук.
    Трябва да попасеш малко овце.
    От там ще ти дойдат много знания!
  • 31 БУК

    1 5 Отговор

    До коментар #26 от "onq s konq":

    ПИШИ БЕ МАМИНО КАТЪРЧЕ, ЩО ТА Е СРАМ!?!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания